ZTC

Ove godine obilježavamo 7. po redu festival Fiumare – festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem. Od 30. svibnja do 6. lipnja ponovo se vraćamo 100 godina u prošlost u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa.

Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, Fiumare će i ove godine biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a uz Korzo, tradicijske će barke zauzeti i cijeli riječki akvatorij i luku.

Uz razne radionice, izložbe, predavanja i edukacije mi se nekako najviše veselimo što grad Rijeka uključuje djecu u ovaj festival tradicije koji obilježava Kvarner i okolicu, te im omogućuje izradu maketa brodova od papira. Program je namijenjen djeci predškolske dobi koja će kao spužva upijati sve vezano za pomorsku i trgovačku tradiciju Rijeke.

Širok program festivala Fiumare možete preuzeti na linku.

Svečano otvorenje festivala održat će se 29. svibnja na Korzu uz svečani defile sudionika festivala, a ove nas godine ponovno očekuje i uprizorenje povijesnog događanja „Karolina Riječka spašava Rijeku“ koje će se odražati 1. lipnja u akvatoriju putničke luke.

 

Pripremila: Stilueta

Foto: Ivor Mažar

Kancelarija bar