Ekskluzivno doznajemo sve o novom ruhu i novom početku znamenite “Opere”
E

Prolazeći kraj Teatra Fenice (Dolac 13) brojni Riječani sigurno su zamijetili natpis „Opera“ koji desetljećima stoji i tajanstveno izaziva pažnju. Starije generacije se s nostalgijom prisjećaju mjesta uz koje vežu izlaske, plesnjake, odlične zabave, dok mi samo možemo pogađati kako je to nekad izgledalo!

Opera je spremna oplemeniti ponudu grada Rijeke

Teatro Fenice u sklopu kojeg se nalazi i Opera izgrađen je 1914. na mjestu nekadašnjeg otvorenog kazališta, a u izgradnji su  primjenjivani brojni tehnički noviteti kao sustav upravljanja pozornicom, konstrukcija od armiranog betona… Opera se u zapisima spominje kao Sala Bianca, Bijela dvorana, a fotografije iz nekih starih vremena jasno pokazuju da je ovaj prostor itekako bio popularan! 

Važno je naglasiti i da se Teatro Fenice i Opera nalaze na Listi zaštićenih kulturnih dobara u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Opera je sigurno jedan od najzanimljivijih prostora u Rijeci, iako je početkom devedesetih godina zatvorila svoja vrata, ostala je velika misterija, a sada konačno i prilika da otvori svoja vrata. Novim generacijama. Novim programa. Novim inicijativama. I novim trenucima!

Marko Grabar i Kristijan Rožić spremni su Operi vratiti stari sjaj i pružiti joj novo ruho, poštujući nekadašnju viziju prostora i ne odstupajući od namjere da Opera bude mjesto koje će otvarati vrata Riječanima, ali i gostima iz regije uz zanimljive sadržaje, gostovanja i birane programe.

Marko Grabar i Kristijan Rožić

„Uz vrhunski sound i light prostor ima veliki potencijal. Nećemo mijenjati prostor, napravit ćemo nužne preinake, lokacija je atraktivna sama po sebi i poštujući izvornost lokacije cilj nam je donositi mutimedijalne programe koji će biti raznoliki, ali uvijek na visokom nivou.“

Opera će tako 2020. godine konačno dočekati svoje sretnije dane, iako su nam Marko i Kristijan otkrili i suradnje koje se dogovaraju, pustit ćemo da sadržaji koji naše sugrađane i sve goste Grada koji teče ostanu još jedno kratko vrijeme tajnoviti. Baš kao što je tajnovito sve oko ove lokacije bilo svih ovih godina.

 Ipak, tajna nije da se u Rijeci jedva čeka događanje najavljeno za 20.prosinac!

Nakon što je veliku pozornost javnost izazvala MODNA REVIJA BUTIKA FASHION ROOM  održana upravo u ovom prostoru,  uz najavu koncerta klape Iskon Opera se ponovno vraća u središte pozornosti!

I naš fotograf ulovio je savršene kadrove posebnog modnog projekta

„Za koncert postoji veliki interes, javilo nam se i jako puno ljudi iz Zagreba i ostalih krajeva, a Riječani su posebno uzbuđeni što će konačno uživati u prostoru Opere.“

Koncert će se održati 20.prosinca, a ulaznice se mogu kupiti u Fashion Roomu (Stari grad), Discovery bar (Srdoči), Industriale Caffe bar (Kukuljanovo), Caffe bar MD (Dražice). Ovo je idealna prilika da osjetite duh Opere i prepustite se čarima uživanja u blagdanskim trenucima! Svakako požurite jer je zanimanje za koncert nadmašilo očekivanja organizatora kao i sama prodaja karata.

Neobična arhitektura i lokacija koja izaziva veliku pažnju

Rijeka uskoro postoje Europska prijestolnica kulture, imajući na umu laskavu, ali i vrlo ozbiljnu titulu koja očekuje naš grad, posebno nas raduju ovakve inicijative. Marko i Kristijan posvetili su nam nekoliko sati svog vremena i bilo nam je sasvim jasno da osjećaju odgovornost u projektu koji će oplemeniti ponudu grada, ali i regije.

Opera, čeka te nova era!

Doista, bilo je vrijeme, strpljivo je čekala Bijela dvorana neka nova zlatna vremena. I konačno ih je dočekala!

 

Operi želimo puno sreće u radu, a Riječanima puno odličnih trenutaka! Bit ćemo prisutni da ih sve zabilježimo!

Fotografije: Ivor Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci