Grad znanja: Kava, kolač, ekonomska znanost Antonije Petrlić
G

Antonija Petrlić, znanstvenica je koja nakon završetka srednje Ekonomske škole Mije Mirković u Rijeci upisuje preddiplomski. Nakon njega i poslijediplomski studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.  Danas je zaposlena kao poslije doktorandica na EFRI. Također je je član Katedre za poduzetništvo i gdje predaje na kolegijima usko vezanim uz njeno područje rada – analiza i planiranje, kontroling i revizija. Njena ljubav je ekonomska znanost.

Titulu doktorice znanosti stekla je u srpnju 2021. godine na temu uloge i značaja kontrolinga u poslovnom odlučivanju. U 2018. godini stekla je i titulu sveučilišne specijalistice za kontroling. Tijekom posljednjih šest godina usavršavala se kroz brojne ekonometrijske i stručne radionice, objavila je radove u različitim stručnim i znanstvenim publikacijama, sudjelovala je na nekoliko međunarodnih konferencija te je bila član na nekoliko znanstvenih i stručnih projekata. Dobitnica je nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci za najboljeg mladog znanstvenika u kategoriji društvenih znanosti za 2020. godinu. Osim toga, aktivni je član Udruge hrvatskih kontrolora te Udruge EFRI sport. Više o Antoniji možete saznati na portfelju UNIRI

Kako je sve krenulo?

Tijekom studija zapravo nisam nikada razmišljala da bi se mogla baviti znanošću. Znanost mi nije bila pojam koji mi se vezao u mogućnost zaposlenja, nešto što bi radila u životu. Doživljavala sam ju isključivo kao pojam vezan uz fiziku, kemiju, medicinu. Znala sam da nakon fakulteta želim raditi u praksi. Kao student i demonstrator sam vidjela afinitete prema predavanju, učenju drugih, ali mi to nikako nije bio prvotni izbor. Upravo zato sam tijekom studija radila različite studentske poslove te sam se odmah po završetku fakulteta zaposlila u jednom poduzeću u kojem sam se sa mnogo toga upoznala, puno naučila i zavoljela svoju profesiju.

Međutim, na poticaj drugih, koji su mi znali često govoriti ‘’da bih bila dobra učiteljica’’, odlučila sam se prijaviti na natječaj za asistenta na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Tu je počelo moje upoznavanje sa znanošću u ekonomiji, što kroz doktorski studiji, što kroz projekt koji je imala moja mentorica. Iako sam se za posao asistenta prvenstveno odlučila zbog nastavnog dijela rada i naravno mogućnosti konstantnog unaprjeđenja. Danas mogu reći da sam stvarno nadobudna mlada znanstvenica koja želi istraživati, pomoći unaprjeđivati praksu kroz znanost, ali i usmjeravati druge mlade ljude u to područje. Sada shvaćam povezanost i međusobnu ne isključivost prakse i znanosti, te ljepotu i korist znanstveno-istraživačkog rada.

Vaš Znanstveni rad u području ekonomske znanosti?

Titulu doktorice znanosti u području ekonomije stekla sam nedavno, u srpnju 2021. Pored doktorata, kao najznačajniji dio mojeg znanstveno-istraživačkog rada prije svega se ističe angažiranost na projektu „Model mjerenja efikasnosti javno zdravstvenih usluga“, pod voditeljstvom prof.dr.sc. Nede Vitezić, financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost. Kroz projekt sam sudjelovala na nekoliko međunarodnih konferencija, znanstvenih članaka te sam imala priliku educirati se u specifičnim ekonometrijskim metodama. Sudjelovanje na projektu dalo mi je značajnu podlogu za mogućnost razvoja vlastitih znanstveno-istraživačkih ideja.

Jedna od njih je bila i moja doktorska disertacija „Karakteristike kontrolora i menadžera u funkciji efikasnoga donošenja odluka u uvjetima digitalizacije“. U njoj sam razvila i potvrdila model utjecajnih karakteristika kvalitete kontrolorovih outputa te njihovog utjecaja na donošenje poslovnih odluka, odnosno odlučivanje korisnika tih outputa (izvještaja, analiza,…). Naravno, sve to uz pomoć mentorice i svih uključenih ispitanika koji su bili voljni izdvojiti svoje dragocjeno vrijeme i pomoći meni i znanosti.

Kada upisujete doktorat onda Vam starije kolege govore da je doktorat zapravo „prvi pravi znanstveni rad, početak“. U velikom dijelu su bili u pravu. Moji daljnji znanstveni planovi bit će upravo usmjereni na publikaciju rezultata dobivenih kroz disertaciju. Ali i daljnji razvoj i testiranje modela izvan granice Republike Hrvatske. Plan je prijava vlastitog znanstvenog projekta usmjerenog na isticanje uloge i potvrdu značaja kontrolinga kao funkcije i kontrolora kao stručnjaka. Naravno, pored znanosti ne smije se zaboraviti na nastavu i stručna usavršavanja. Jedna od mojih “ljubavi”, a može se reći i neizbježnih alata kontrolora, je Excel program, pa sukladno tome želja mi je daljnje usavršavanje u tom i mnogim drugim programima koji su kontrolorima i nama znanstvenicima nezaobilazni alat za uspješno provođenje i interpretaciju naših istraživanja.

Kako provodite svoje slobodno vrijeme?!

Slobodno vrijeme…hmmm… To je pojam koji nakon doktorata i drugih privatnih obaveza pokušavam ponovo otkriti. Najviše ga volim provoditi s dragim, obitelji i prijateljima. Nisam previše izbirljiva po tom pitanju. Bilo da je u pitanju šetnja, društvene igre, roštilj, kupanje, odbojka na pijesku, stolni tenis ili bilo koji drugi sport ili zanimacija, ja sam uvijek ‘’za’’. Osim toga, dosta sam veliki filmofil. Iako se trudim da što više slobodnog vremena provedem van kuće, ako imate dobar film ili seriju jednostavno ćete me nagovoriti na movie day.

Antonija Petrlić i njena vizija 

Želja mi je svakako nastaviti se baviti znanošću. Voljela bi da moja istraživanja budu prepoznata od strane drugih istraživača, ali prije svega od strane realnog sektora. Odnosno, obzirom da je moja usmjerenost pretežno na poslovnu ekonomiju, nadam se da će moje dosadašnje, ali i buduće znanstveno-istraživačke aktivnosti pomoći poduzećima u postavljanju efikasnijih poslovnih modela usmjerenih na sustave mjerenja poslovne uspješnosti te planiranja i predviđanja njihovog budućeg razvoja.

Život nam daje brojne mogućnosti. Neki znaju od malih nogu što žele biti i s čime se žele baviti, a neki se traže cijeli život. Život je izazov i stoga se ne treba bojati probati nešto novo, jer tko zna, možda će upravo to novo, neočekivano, biti upravo ono što ćete najviše voljeti raditi.

“Samo jedna stvar snove čini nemogućima za ostvariti: strah od neuspjeha.” – Paulo Coelho

Pripremila: Maja Vizjak

Fotografija: Nikolina Filipović

Zahvala: Studentski centar Rijeka

Jeste li pročitali zadnju kolumnu Maje Vizjak? – Grad znanja: Kava, kolač, knjiga Ivane Eterović

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci