Dr. sc. Branka Novosel u hrvatske tvrtke uvodi mindfulness tehniku!
D

Samo zadovoljan zaposlenik može ostvarivati dobre rezultate na duge pruge. Osnovna je to misao vodilja uprava poduzeća i stručnjaka za ljudske potencijale koji sve više pozornosti pridaju razvoju zadovoljstva kod radnika, pa velike tvrtke u posljednje vrijeme otvaraju novo radno mjesto, donedavno nezamislivo: Chief Happiness Officer – osoba zadužena za sreću zaposlenika na radnom mjestu.

„Tržište rada u Hrvatskoj pred velikim je izazovom. Dio ljudi u najboljim godinama odlazi u inozemstvo, a oni zaposleni ovdje, bore se sa sve većim zahtjevima posla, stresom, dekoncentracijom, nezadovoljstvom, osjećajem besciljnosti… Na njihovim nadređenima zadatak je to stanje promijeniti. Zbog toga prigrljuju provjerene tehnike koje s izuzetnim rezultatima koriste mnoge velike svjetske korporacije poput Googlea, Applea, IBM-a i Nikea. Jedna od vodećih posljednjih je godina mindfulness, usredotočena svjesnost, tehnika utemeljena na neuroznanosti“, kazala je dr. sc. Branka Novosel, certificirana trenerica mindfulnessa.

Riječ je o tehnici koja čovjeku omogućuje upravljanje vlastitim mislima i emocijama, tj. ne dopušta da emocije upravljaju njime. Mindfulness ljude podučava kako da budu usredotočeni na sadašnji trenutak – psihički, fizički i emocionalno – jer samo u sadašnjem trenutku mogu intervenirati.

„Na prvu mindfulness asocira na meditaciju, no meditacija temelje ima u religioznosti, a mindfulness u znanosti. U Sjedinjenim Američkim Državama ta je tehnika postala „mainstream“, pa je mnogi prakticiraju čak i putem aplikacija na mobilnim uređajima“, pojašnjava Branka Novosel te napominje da komunikacija licem u lice i dalje daje najbolje rezultate.

Kao direktorica Littere karijeru je posvetila poduci djece stranim jezicima i mentalnoj aritmetici ALOHA, no baveći se neuroedukacijom, prepoznala je potencijal mindfulnessa i  počela raditi na njegovoj implementaciji u hrvatska poduzeća.

„Posao se dobiva inteligencijom, no izdržava i zadržava emocionalnom inteligencijom. Upravo je emocionalna inteligencija, uz suvremenu neuroznanost, jedna od sastavnica mindfulnessa. Ta tehnika razvija samosvijest, jača kreativnost, potiče razvoj komunikacijskih vještina i smanjuje stres što jača našu izdržljivost i učinkovitost u poslovnoj i privatnoj sferi. U SAD-u te zapadnoj i sjevernoj Europi mindfulness se implementira čak i u škole jer se zahvaljujući toj tehnici djeca bolje nose s izazovima digitalnog doba, imaju manje problema nastalih u interakciji s učiteljima i drugim učenicima te posljedično ostvaraju bolje rezultate“, ističe Branka Novosel.

U Hrvatskoj su kvalitete mindfulnessa prvi prepoznali psiholozi, a tehniku podučavaju certificirani treneri. Ona ljudima, osim što pomaže u poslu, unaprjeđuje i njihov privatni život. Naime, najnovije doba podrazumijeva integraciju poslovnog i privatnog života. Zato se negativno, baš kao i pozitivno, s posla lako prelijeva u druge pore života.


Foto: PR

Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci