Donosimo razloge zašto investirati u ovlaživač zraka
D

Kada tijekom zime počnemo zatvarati prozore i učestalije grijati, zrak postaje suh te uzrokuje niz problema. Da bi se to spriječilo, stručnjaci preporučuju da povećate vlagu u zrak. To možete postići investiranjem u kvalitetni ovlaživač zraka.

Ovlaživači zraka su uređaji koji vlaže suhi zrak te tako sprječavaju njegov negativan utjecaj na organizam, na kožu i sl. Pokazalo se da ublažavaju suhoću grla i nosa te sprječavaju razvoj simptoma prehlade ili gripe.

 U nastavku se nalazi nekoliko razloga zašto investirati u ovlaživač zraka.

  1. Štiti grlo

Kada živite u prostoru u kojem je relativno niska količina vlage u zraku, grlo i glasnice se isušuju. Pričanjem kao da grebete po grlu. Ako se ovakva situacija nastavi, grlo će postati jako iritirano te ćete polako gubiti glas.

Održavanje optimalne količine vlage u kući ili stanu smiruje i „podmazuje“ grlo. Dakle,  smanjujete razinu suhoće koja često dovodi do upale.

  1. Smiruje sinuse

Nedostatak vlage u zraku je poznati uzročnik isušivanja dišnih putova i sinusa. Nije nimalo ugodan osjećaj jer u kroničnim slučajevima dolazi do pritiska u sinusima, krvarenja iz nosa, neugodnosti u nosu te glavobolje.

Pokazalo se da je korištenje ovlaživača zraka prirodan način čišćenja ili sprječavanja začepljenja nosa. Vlažni zrak pomaže toku sluzi u nosu i time se smanjuje rizik od začepljenja dišnih putova.

Prema tome, zrak koji ima odgovarajuću razinu vlage smiruje sinuse, omogućuje izbacivanje viška sluzi iz nosa tako da možete normalno disati, a samim time rizik od krvarenja nosa sveden je na minimum.

  1. Ublažava simptome bolesti (poput prehlade ili gripe)

Ovlaživač zraka je velika pomoć kada ste prehlađeni ili imate gripu. Ovaj uređaj ublažava neugodne simptome poput začepljenog ili suhog nosa, otežanog disanja, bolnog grlo. Korištenje ovlaživača u ovo vrijeme ne samo da vam omogućuje bolje spavanje i san nego i ubrzava oporavak od bolesti.

  1. Sprječava širenje gripe

Neki stručnjaci tvrde da nije moguće spriječiti gripu ili prehladu ovlaživanjem zraka u svome dome, dok drugi tvrde da je moguće. Bilo kako bilo jedno istraživanje je pokazalo da postoji snažna povezanost između suhoće zraka i prijenosa virusa gripe.

Znanstvenici su otkrili da kada je količina vlage u zraku preniska, tada se gripa lakše prenosi s osobe na osobu. Zato je potrebno redovno koristiti ovlaživače zraka peko zime, kako bismo skratili životni vijek virusa i smanjili vjerojatnost od obolijevanja.

  1. Zagrijava kuću

Suhi zrak u kući stvara dojam hladnoće. Prema tome, što je više vlage u zraku, to će prostorija biti toplija. Ako imate ovlaživač zraka u kući tijekom zime, temperatura će biti ugodnija i nećete toliko morati grijati. Osim toga, preporučuje se da čim počnete grijati kuću, trebate uključiti ovlaživač zraka da ga grijanje ne isuši.

  1. Ublažava hrkanje

Mnogi ni ne znaju da razlog njihovog hrkanja može biti uzrokovan suhim zrakom u. Što je suhoća zraka intenzivnija, to je hrkanje jače i učestalije. Nedostatak vlage u zraku uzrokuje oticanje grla i začepljenje nosa. Zbog toga dolazi do ograničenog prolaza zraka kroz nos što uzrokuje disanje kroz usta i hrkanje.

Odgovarajuća razina  vlage u zraku ublažava suhoću, sprječava oticanje grla, začepljenje nosa te smanjuje hrkanje.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci