‘DOLCE FAR NIENTE’ po dubrovački: Skriveni dragulj osvaja lokacijom, pogledom i atmosferom!
'

U svom gradu kao domaćin ili na godišnjem odmoru kao turist, uvijek je posebno pronaći kakav skriveni dragulj. Oslobođen ljetne gužve, jedinstven zbog lokacije u zidinama i pogleda na jadransko plavetnilo, takav je i dubrovački Bard.

Bard, riječ kojom se inače opisuju najbolji u pojedinom području, poseban je u svojoj jednostavnosti. Najatraktivnija je, dakako, njegova lokacija jer je dio jedne od najposjećenijih dubrovačkih znamenitosti – zidina. Šarm Barda kreće već pri dolasku: nije ga lako pronaći na prvu, skriven je u zidinama, što ga čini pomalo i nedostupnim, ali i posebnim.

Bar smješten na liticama jedne od najvećih dubrovačkih atrakcija

Zidine su prepoznatljiv dubrovački prizor i jedna od prvih stvari koja pada na pamet pri spomenu hrvatskog morskog bisera. Nezaobilazna su atrakcija za svakog tko posjećuje Grad, a smatraju se jednim od najvećih i najbolje očuvanih sustava utvrda iz srednjeg vijeka. TripAdvisor 2013. godine uvrstio ih je i na popis 10 spomenika koje treba posjetiti prije smrti.

Takve činjenice samo potvrđuju koliko je lokacija Barda jedinstvena. Do njega nećete doći lako i ‘slučajno’, no jednom kada ga pronađete, pa uz zapljuskivanje valova ispijate kavu ili koktel, s pogledom koji ‘puca’ na morsko plavetnilo, uvijek ćete mu se rado vraćati. Uz to, brzo postaje jasno kako je jednostavnost koja krasi Bard, i više nego dovoljna.

Zaštićen od znatiželjnih pogleda, jednako je atraktivan u svako doba dana: za razbuđivanje uz prvu, svježe pripremljenu kavu, osvježavajući koktel nakon razgledavanja zidina ili za čašu vina uvečer, kada čarobni dojam upotpuni zvjezdano nebo.

Bard vole i holivudske zvijezde

Nakon šetnje zidinama, nema bolje okrijepe od one s prekrasnim pogledom na Stari grad, Jadransko more i otok Lokrum. Posebni trenuci, baš kao s najljepše razglednice, pamte se zauvijek, u što su se uvjerile i brojne holivudske zvijezde. Tako prilikom svog radnog ili turističkog posjeta Dubrovniku nisu propustile popiti koktel na liticama te uživati u šumu valova, pjesmi galebova, ali i privatnosti koju nudi jedinstveni dubrovački bar.

A baš kao što je poseban Bard, posebna je i priča Tonćija Tkaleca koji ga je otvorio prije gotovo 25 godina. Inspiraciju je pronašao na Malti, u Caféu del Mar, i iskustvo poželio prenijeti u svoj Dubrovnik. Krenuo je od nule 1999. godine, a njegova ‘ulaganja’ bila su dvije daske u otpadu iza Katedrale i hladnjak, i to iz njegove kuće, jer je majku uvjerio da im ljeti nije potreban.

Odvažnost se isplatila jer i više od dva desetljeća kasnije, kafić zasluženo nosi svoje ime. U srednjem vijeku, pojam ‘bard’ označavao je pjevače koji su pjevali o herojskim pothvatima, kasnije se koristio za najistaknutije predstavnike u struci. Tako je, recimo, Shakespeare bard književnosti. Sa spoznajom da je stvorio nešto iznimno vrijedno, ovaj  kafić s razlogom nosi ime Bard. I tek je nekoliko trenutaka na litici ispod dubrovačkih zidina, s veličanstvenim pogledom na kristalno čisto more, uz pjesmu galebova i šum mora, dovoljno za shvaćanje da je Bard uistinu – bard.

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – Planirate u Dubrovnik? Sada je prilika jer traje i popularni Bavarin street food festival!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci