Dokumentarna predstava „Bakice“ – predstava koja je otvorila brojne, važne razgovore
D

Reprize: 15., 16., 21., 22. i 23. siječnja, 20 sati, Filodrammatica, Rijeka

Predstava je praizvedena 21. prosinca 2020. godine u Filodrammatici, Rijeka.

U prosincu 2020. godine riječkoj je publici Kolektiv Igralke premijerno prikazao svoju drugi projekt, dokumentarnu predstavu „Bakice“. Predstava koja je izazvala velik interes riječke publike, u siječnju se vraća na pozornicu Filodrammatice s pet unaprijed rasprodanih izvedbi. Publika koja je dosada pogledala predstavu okrunila ju je brojnim riječima hvale poput “izvrsna, iskrena predstava koja dira u dušu”, “ovo mora igrati još tisuću puta pred tisuće očiju”, “na reprize predstave obavezno ponesite maramice, trebat će i za suze plakalice i za suze smijalice”.

Dokumentarna predstava „Bakice“ riječkog Kolektiva Igralke nastala je prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Koje su njihove životne priče? Što im je bitno u životu, kako doprinose društvu, iako ono to možda ne vidi, ne broji i ne priznaje? Autorice predstave upoznale su i prenijele priče četiriju žena – Albine, Ljudmile, Marte i Suzane. Na osnovi sakupljenih priča autorice su u procesu skupno osmišljenog kazališta napravile predstavu u kojoj se te priče povezuju s pričama njihovih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju. Predstava preispituje poziciju žene kroz prizmu društvenih vrijednosti kao što su socijalna sigurnost, (ne)ravnopravnost, socijalna uključenost te dostojanstven život. Istovremeno je to predstava o radu, mladosti i starosti, preživljavanju i o svima nama.

Uoči premijere predstave, u Galeriji SKC održaja je i izložba dokumentarnih stripova nastalih u okviru kolegija „Ilustracija i strip“ pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, uz podršku nositelja kolegija izv. prof. art. Damira Stojnića i mentorstvo asistentice Korine Hunjak. Stripove su izradili studenti 1. godine diplomskog studija slikarstva na temelju iskustava autorica predstave tijekom etnografskog istraživanja života skupljačica boca. Odabrani radovi tiskani su u programskoj knjižici predstave.

Osim što je predstava dokumentrnog karaktera, ona nastoji biti i angažirana. Donacije za popratnu programsku knjižicu dijele se na četiri dijela i idu direktno suradnicama i protagonistkinjama – Albini, Ljudmili, Marti i Suzani.

Kolektiv Igralke čine diplomantice studija Glume i medija u Rijeci (klasa Rade Šerbedžije i Lenke Udovički) Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić. Ove profesionalne glumice samostalno provode vlastite projekte kao autorice i producentice, dijeleći prijateljstvo, ljubav prema igri i (društveno angažiranom) kazalištu. Dokumentarna predstava „Bakice“, koja nastaje u režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj i u suradnji s riječkim umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija), njihov je drugi autorski projekt nakon kazališnog crtića s radionicom „Plastika fantastika“ iz 2019. godine. Međunarodni projekt „Bakice” nastaje u produkciji Kolektiva Igralke i Saveza udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškog društva Transformator iz Ljubljane, a dio je službenog programa Rijeke 2020 – Europske

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci