DogLoveRI: Nora Gračanin i Deus, Luxury i Zed
D

Nora Gračanin je već naša, možemo reći i stalna gošća! Nakon što je restoran Antack proslavio uspješan 2. rođendan, ulovili smo Noru, s njezinim pojačanjem, i ugostili ju u rubrici Dogloveri.

Ako vam zvuči kao da je Nora već sa svojim ljubimcima bila u Dogloverima, i je, s preslatkom pomerankom Ballie, a ovog puta upoznajemo njezine dobermane.

Draga Nora, dobro nam došla! Koga si dovela sa sobom? 

Moja današnja ekipa su Deus, Luxury i Zed. Tri dobermana koji mi uveseljavaju život.

Deus ima 6 godina, dok Luxury i Zed imaju 5 godina.

Super ekipa! Kakvi su karakterno?

Iako su ista pasmina, potpuno su različiti. Deus je najstariji i točno se tako odraslo i odgovorno i ponaša! Voli svoj mir, odmaranje, staložen je, odlučan i poprilično mudar. Luxury je razmažena cura koja sve oko sebe stavlja „na red“. Hranu voli više možda i od mene i uvijek viri u tuđe tanjure. Ali je i najveća maza. Zed je neposlušni paprić kojem je život samo igra i trčanje.

Ono što im je karakterno zajedničko je neustrašivost, pouzdanost, i odanost.

Unatoč zastrašujućem izgledu, jako su nježni i puni ljubavi.

Za njih kažu da imaju osobine ljudskog karaktera, a ja vam to i potvrđujem. Ravnopravni su članovi naše obitelji.

Kako su samo različiti! Koja je njihova neka smiješna osobina?

Najslađe i najsmješnije mi je mi kad Ballie i Brabus laju na njih i love ih po kući, a oni bježe kao da ih love psi duplo veći od njih samih.

Kako je pala odluka baš na dobermane? Zanima nas priča!

Kao i većina djece, i ja sam bila jedno od onih koje je roditeljima skakalo po glavi da želi psa. Međutim kako smo živjeli u stanu uvjet da imamo kućnog ljubimca, bio je da to bude manja pasmina. Iako u doba mog djetinjstva gotovo nitko nije imao kućnog ljubimca u stanu. Valjda je vladalo pravilo da su kućni ljubimci za kuće.. Ne znam.

Doberman, iako sam mu se divila i bio je moja velika želja, nije imao mogućnosti da bude u užem izboru. Tako da sam s 11 godina udomila svog prvog psića, nezamjenjivog pekinezera Bonnya. Želja za dobermanom nije se umanjivala.. I znala sam da će dio moje obitelji biti i mali i veliki četveronošci.. Kad za to bude vrijeme.

Suprug je, kad smo se upoznali već imao dobermana, koji nam je nažalost uginuo prije 6 godina. Nakon njega odlučili smo se u našu obitelj dovesti Deusa, pa njemu uljepšati dane i pronaći životnu partnericu Luxury. Te smo uskoro nakon dolaska Luxury u naš dom, udomili trećeg dobermana Zeda. I time dobili jednu veliku obitelj kojoj su nedostajali mali četveronožni paprići. Sada ih je ukupno pet!

WOW! Predivna peteročlana obitelj. Susrećeš li se sa predrasudama jer mnogi misle da su dobermani ‘opasni’ psi?

U posljednje vrijeme čak i sve manje. Nekako mi se čini da im je opet porasla popularnost i ljudi nam prilikom šetnji prilaze. A primjećujem i da se sve češće odlučuju za kućnog ljubimca odabrati dobermana, barem na našem riječkom području. Dobermani jesu psi koji izgledom ostavljaju bez daha, stoga me predrasude ne iznenađuju.

Kako se slažu s pomerancima?

Ballie i Brabus su dobermani u tijelu pomeranca! Oni su jedna velika četveronožna obitelj a njihova međusobna ljubav je neopisiva.

Kakvi su vam rituali?

Zajednička jutarnja kava i brdo maženja nam je obavezan ritual, kao i večernja druženja na kauču kojima se svi vesele.

Vikendom volimo odlaziti na šetnje u prirodi kojima se svi osim Brabusa vesele. On voli šetati pod uvjetom da se nosi, a drugi šetaju.

Draga Nora, bilo nam je drago upoznati ovu prekrasnu pasminu koja stvarno ostavlja bez daha! Želimo vam što više šetnji u prirodi i divnih zajedničkih trenutaka. A nekako nam se čini da je i naš fotograf ustuknuo i ostao pod dojmom veličine i dostojanstvenog izgleda ovog trojca!

Fotografije: Ivor Mažar

Prethodni tekst – Dogloveri: Nora Gračanin i Ballie

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci