DogloveRI: Branko Papeš, Berta i Blaž
D

Naša rubrika dogloveRI svakodnevno nam pokazuje i dokazuje da Gradom koji teče itekako teče velika ljubav prema psima! Komentirate nam objave, pišete u inbox, dojavljujete pet friendly teme i potvrđujete da unatoč svim temama kojima smo izloženi, itekako ima mjesta za lijepe, pozitivne priče u kojima je fokus ljubav. Doduše, jedna drugačija, dlakava i lajava ljubav, ali ljubav! A ovoga petka imamo presedan! Nakon niza žena, vrijeme je za prvog muškarca i vrijeme je da nam se prvi put pridruže dva psa, engleska bulldoga. Branko Papeš, Blaž i Berta, Stilueta je samo vaša!

Branko, Berta i Blaž

Ljubav prema psima, kako je i kada sve počelo?

Pa kod mene je ta ljubav počela čak i relativno kasno, kad smo supruga i ja počeli zajedno živjeti. Kako se njoj podrazumijevalo da ćemo istog trena nabaviti psa, tako se meni to nije nikako. Dugo sam i odolijevao, no očito je kako je to završilo. Naš prvi bulldog zvao se Božo i s njegovim se dolaskom velika dlakava kugla Sudbine definitivno zakotrljala mojom stazom.

Otkrijte nam malo više o našim njuškama dana! Kakvi su karakterno?

Negdje sam pročitao kako svi misle da imaju najboljeg psa na svijetu i kako su svi koji tako misle- u pravu. Tako ni ja neću pretjerati ako kažem da su upravo naši psi najbolji i najposebniji. Bulldozi imaju izniman karakter koji ti ili ne odgovara uopće, ili o kojem postaneš ovisan, mislim da tu nema neke sredine. Njihova narav je nešto što, ma koliko da su mi svi drugi psi doista dragi, stvarno nema premca. Znate za one pse koji dolaze na komandu, hodaju priljubljeni uz nogu ili satima trče za lopticom?

E, pa bulldozi uopće nisu takvi. Lijeni su, menefregisti, selektivne pažnje i sluha, o svemu imaju svoje mišljenje. Pretpostavljam da i oni mogu biti takvi, „teledirigirani“, ako ih „odškolujemo“, ali – čemu? Ima puno ovčarskih i drugih radnih pasmina koji će uživati u svakodnevnom učenju i izvršavanju dužnosti, bulldoga treba pustiti da bude upravo to što jest- dobrica mrkog pogleda kojem je kauč njegovo prijestolje.

Berta i Blaž znaju uživati u životu!

Sigurni smo da vam svakodnevica nije dosadna. Otkrije nam neku šarmantnu pseću ne/zgodu?!

S njima zgoda zbilja ne nedostaje, pravi su mali klauni. Ako baš moram izdvojiti nešto, recimo, jednom prilikom nam nisu htjeli naplatiti ulaz brodom u jedan nacionalni park jer je čovjek koji nam je došao na brod i sam vlasnik bulldoga, i rekao da nam ne može ništa naplatiti jer smo „rod“. Već sam primijetio da su vlasnici bulldoga pomalo kao neka sekta! ? Puno je poznatih osoba, vlasnika bulldoga, koji ne kriju svoju ovisnost o ovoj pasmini- od Johna Legenda i Pink, preko Brada Pitta i Reese Witherspoon pa do Beckhamovih ili Lewisa Hamiltona… Eto, bar se tješim da sam u dobrom društvu.

Berta
Blaž

Koji su vam najdraži trenuci s vašim psima, oni trenuci u kojima zaboravite na sve i jednostavno uživate?

Mi smo se podijelili na muško-ženske tabore, tako da je Blaž moj pas za utakmice. Čim shvati da gledamo utakmicu, legne na mene i hrče mi u uho. Moram priznati da to ima jedan neobičan terapijski i relaksacijski učinak.

Ove ćete njuškice sresti na Trsatu

Ipak je ovo više njihova priča pa se morati vratiti na njima drage rituale. Kvarner nam je divan za šetnje i trenutke na otvorenom. Gdje vaše njuškice najčešće njuškaju? 

Govorimo o bulldozima, ako njih pitate, oni bi najradije njuškali na relaciji kuhinja- krevet. Nikad nisu bili osobiti ljubitelji šetnji, Blaž pogotovo, a što su stariji, to im više gledamo kroz prste. Imamo dvorište i čini mi se da im to u ovim, za njih već ozbiljnim godinama, sasvim zadovoljava njihove potrebe. Šetamo po Trsatu, u koncentričnim kružnicama oko kuće koje su, ovisno o vremenskim prilikama, šire ili uže. Ljeti ne šetamo uopće, ne podnose toplinu i šetnja po visokim temperaturama može imati ozbiljne reperkusije po njihovo zdravlje pa ne riskiramo, doma smo pod klimom.

Kako se međusobno slažu u toplini doma, a kakva je situacija na terenu kad im recimo u susret dolazi još jedan dlakavac kojeg ne poznaju?

Ona je alfa od prvog dana, a on joj sve dozvoljava… rekao bih da imaju jedan klasičan muško- ženski odnos ? Ona nije osobit ljubitelj drugih ženki, a njemu je jedino bitno da mu nitko ne zalazi u njegov privatan prostor. Neće reagirati, ali mu neće biti ni drago.

Dovršite rečenicu…. Da se Bertu i Blaža pita dan iz snova uključuje ____________.

Mango, sladoled i 20+ sati spavanja.

U razgovoru s obiteljima koje imaju djecu i pse često čujemo nam roditelji potiho priznaju da su prema psima čak i tolerantniji, kakva je kod vas situacija kad npr pas „slučajno“ nešto pojede, uništi, prožvače… Nastupaju li sankcije ili prevlada „Ma baš je sladak, nije htio“ emocija?

Naravno da smo prema psima tolerantniji, nije da će oni jednom morati postati samostalne, funkcionalne osobe i otići negdje sami živjeti ili pak zasnovati vlastite obitelji. Kad bolje promislim, ne mogu se ni sjetiti da sam se ikad naljutio na bilo koga od naših pasa.

Je li moguće da se obitelji pridruži i još jedna treća sreća ili su dva pseća karaktera sasvim dovoljna za zanimljivu svakodnevicu?

Pa za sad nije, već su u godinama, ne bismo ni željeli da nam se sad pažnja preusmjeri na neko štene koje bi svakako iziskivalo više naše pažnje i vremena… Sva ljubav i posvećenost nek bude za njih, samo neka su nam što duže živi i zdravi!

Branko Papeš o dog friendly agenciji

Vlasnik ste Dogma nekretnine agencije, ovaj dio dog u Dogma posebno nam se sviđa. Poznati se kao agencija u kojoj i agenti nerijetko dolaze s psima, ali čuli smo da na sastanke i kupci dolaze sa svojim psima. Danas su psi članovi obitelji i dojmilo nas se što ste tako dog friendly, ali i open minded po ovom pitanju već godinama. Koliko vam je bitno da se kod vas svi osjećaju ugodno i da to nije nešto usiljeno već sasvim prirodno?

U našoj agenciji su vlasnici kućnih ljubimaca, rekao bih, dvotrećinska većina, stoga nije ni čudo da se deklariramo kao uistinu prava dog friendly tvrtka. Već više od 15 godina prvu subotu u listopadu, oko Međunarodnog dana zaštite životinja, dolazimo svi sa svojim ljubimcima u ured i imamo pravi pseći tulum. No, i bez posebne prigode, našim je djelatnicima potpuno normalno doći na posao sa svojim kućnim ljubimcem. Volimo i kad nam klijenti dođu sa svojim psima, i pritom ne mislimo samo na male pasmine- pas je pas, ma kojih dimenzija bio, i kod nas su dobrodošli baš svi, od veličine maltezera pa do irskog vučjeg hrta.

Prilikom kupovine nove nekretnine na što posebnu pažnju daju pojedinci ili obitelji sa psima?

Svakako je to dvorište, a onda i blizina zelenih površina.

Kvarner kao dog friendly regija

Gledajući malo širu sliku, jesu li naša Rijeka i cijeli Kvarner dog friendly destinacije?

Rekao bih da jesu, i ne mogu reći da smo ikad imali negdje bilo kakvih neugodnosti ako bismo došli sa psima. Jedino iznajmljivači još uvijek pomalo zaziru od najmoprimaca s kućnim ljubimcima, no i taj trend se pomalo mijenja.

I pri samom kraju moramo Vas pitati, kako su se Berta i Blaž snašli na fotkanju? Kome se možda smiješi karijera dog modela?

Ne bih rekao da su bili oduševljeni, to je za njih ipak prerano buđenje, ostatak dana su proveli u horizontali.

Jednu rečenicu su nam dovršili Berta i Blaž, jednu morate Vi… Imati psa/pse znači imati_________.

… život s puno, puno sreće.

Upravo tako! Život s psima život je s puno sreće i šarmantnih nepodopština koje postaju posebne uspomene! Hvala Branko, Berta i Blaž! U suradnji s DOGma nekretnine pratite svakog tjedna naše nove lajave priče!

Prošlotjedna kolumna – DogloveRI: Ela Trinajstić i Ai

Berta- engleski bulldog
Blaž- engleski bulldog
KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci