ZTC

Uče nas od malena da poštujemo druge. Uče nas da pozdravimo prvi, da budemo ljubazni, nasmiješeni, uče nas koja pitanja točno da postavimo kako ne bi zašli preduboko u intimu ili pak ostavili preplitak dojam. Uče nas da poštujemo obitelj, susjede, učitelje pa šire priču i na slučajne prolaznike, ljude u autobusu, tete u trgovinama. Svi oni zaslužuju trunku našeg poštovanja i finog ponašanja i apsolutno nas lijepo uče. No, nešto nas ne nauče.

Ne uče nas kako poštovati sebe.

No, ne krivim ih. I ne mogu nas učiti. Svaki je naš susret drugačiji i svaka je situacija specifična, svaki odnos je nikad doživljen i nije moguće pripremiti se za sve što nas dočeka. Nije moguće iscenirati scenarije i reći Ponašaj se tako i tako, odradi to tako i tako, moguće je samo slijediti instinkt i napraviti nešto prije svega.

Naučiti se samopoštovanju.

Samopoštovanje je osjećaj kada smo izgrađeni i znamo da je jako bitno poštovati druge no isto tako ne dopuštamo na sebe. Vrlo sam tolerantna i u poslu sam prelazila granice nevoljko radi mira, radi društvenih normi, radi sebe na kraju jer nisam htjela stvarati tenzije. No griješila sam, u želji da izbjegnem sukob punila sam jednu drugu čašu, gorku času svog nepoštovanja i bilo je pitanje vremena kad će se preliti. Kad se konačno prelila, bio je to jedan divan tren! Tren u kojem sam osjetila olakšanje i mir, sve je puklo i sve se složilo.

Nisam više dala na sebe. Finito.

Odgajani da moramo biti fini, tihi, ponizni, ne dati na sebe i dignuti glas kad nam čine loše, totalno su nas krivo usmjerili. Pa nije to izraz bunta, to nije napad, to je obrana i to je nužnost jer samo onaj koji cijeni sebe u stanju je voljeti i cijeni druge.

Samo onaj koji zna koliko vrijedi sa plusevima i minusima koje nosi u sebi zna koliko vrijedi čovjek koji mu stoji nasuprot.

Poštujte druge, no poštujte i sebe.  Tako ću učiti svoju djecu, tako sam, doduše dosta kasnije, naučila i sebe. No, za životne lekcije nikad nije prekasno i iskreno ništa me ne veseli više od toga da me brojne lekcije tek čekaju….

Stoga, samo hrabro naprijed. I vi i ja! 😉


Pripremila: Marija Mažar

Kancelarija bar