ZTC

U Ri Info centru održana je konferencija za medije povodom najave 2. izdanja Tur Festa – manifestacije koja u prvi plan stavlja likovnu i glazbenu umjetnost te na jednom mjestu okuplja renomirane umjetnike koji će upravo svojim stvaralaštvom doprinijeti kreiranju i njegovanju hrvatsko – turskog prijateljstva.

Na konferenciji za medije sudjelovale su mr. sc. Esma Halepović Đečević, dopredsjednica Hrvatsko – turskog društva Rijeka te Ana Peruničić, članica Hrvatsko – turskog društva Rijeka.

Kroz 25 godina djelovanja Hrvatsko – tursko društvo promiče kulturološke razlike, ali i promovira kulturu dviju zemalja – Republike Hrvatske i Republike Turske. U kontekstu Rijeke kao europske prijestolnice kulture i uplovljavanja u luku različitosti na taj način i Hrvatsko – tursko društvo daje svoj doprinos. Društvo djeluje kroz raznolike programe – od predavanja, tribina, promocija knjiga i predstavljanja turskih spisatelja u Hrvatskoj i obrnuto, od čega izdvajamo prijevod Šegrta Hlapića na turski jezik po prvi puta u Hrvatskoj. Osim aktivnosti na području književnosti, posljednjih godina Društvo se fokusiralo na još nekoliko temeljnih programa među kojima su i ciklusi turskog filma te manifestacija Tur Fest.“ – kaže mr.sc. Esma Halepović Đečević.

Prvi dio ovogodišnjeg Tur Festa, koji će se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održati u utorak, 28. siječnja, činiti će otvaranje izložbe Ebru slikarice Ismete Sedlovski koja stvara svoja djela u orijentalnoj tehnici. Ova je umjetnica prva i za sada jedina Ebru slikarica u Hrvatskoj koja se s ovom tehnikom susrela upravo u Turskoj, a usavršavala se pod mentorstvom turskih majstora.

Tur Fest nastaviti će se u tonu orijentalne glazbe, a nastupiti će dva renomirana benda – trio „Ex Ponto“ koji čine etablirani glazbenici te bend „Mavi kan“ koji u prijevodu s turskog znači „plava krv“. Predstavljaju glazbeno naslijeđe turskog kulturološkog utjecaja na balkanski poluotok, a bend je sastavljen od sjajnih instrumentalista i vokalne solistice koji će publici predstaviti izbor turske glazbene tradicije i bosanske sevdalinke.

Izvor: PR

Kancelarija bar