Danas počinje peto godišnje doba – stigle su nam maškare!
D

Svake godine 17. siječnja na Antonju, grad Rijeka i okolica dobiju novo ruho jer danas započinje 5. godišnje doba – počinju maškare. Karnevalsko doba mnogima na Kvarneru najomiljenije je vrijeme u godini i savršena je to prilika za isprobavanje zanimljivih maski i outfita, a kreativcima prepuštamo mašti na volju.

U 2019. godini Riječki karnevala traje sve do 06. ožujka, a osim maškaranih tanci koji će se održavati svaki vikend diljem Kvarnera donosimo vam i još nekoliko važnih datuma.

18. siječnja – Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaja ključa Grada

Ovo je dan kada će ključ Grada i službeno biti predan u ruke maškara i dan kada će Karneval dobiti svoju novu kraljevsku predstavnicu koja će sudjelovati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala. Mjesto događanja je Dvorana mladosti na Trsatu, a sve započinje u 20 sati. Ova manifestacija svake godine predstavlja izazov brojnim karnevalskim skupinama koje kandidiraju svoje predstavnice za “Zlatni plašt” i laskavu titulu Kraljice karnevala. Osim poznavanja karnevalske tradicije, djevojke se moraju iskazati šarmom i duhovitošću, plesnim i glazbenim umijećem. Uz izbor Kraljice, tradicionalno se nagrađuje i najbolji scenski nastupi karnevalskih grupa u pratnji svake kandidatkinje, a nakon proglašenja nove 24. po redu Kraljice, tisuće maškaranih ljudi čeka primopredaju “gradskih ključeva”

Gradonačelnik Rijeke predaje ključeve Meštru Karnevala i vrijeme ludila može početi. Od tog trenutka maškare će vladati gradom, svi problemi ostaju zaboravljeni… Vladaju maske koje ne skrivaju, već otkrivaju radost života, pjesme, ljubavi…

Izbor Kraljice 2018.
Izbor Kraljice 2018.

16. veljače – Dječja karnevalska povorka

Dječja karnevalska povorka je karnevalski događaj u kojem sudjeluju najmlađe generacije iz zemlje i inozemstva, kada rijeka mališana u raznobojnoj maškaranoj povorci preplavi riječki Korzo. Bezbrojni likovi iz bajki i najljepša stvorenja iz mašte toga su dana glavna atrakcija Riječkog karnevala zbog kojih dolaze brojni posjetitelji iz cijelog svijeta.

Maškarani klinci su garancija i obećanje da se karnevalska tradicija nikada neće zatrti na ovim prostorima nego da će vjekovima živjeti i prenositi duh maškaranja na slijedeće generacije, koje će znati cijeniti ostavštinu svojih predaka.

Dječja povorka 2018.

03. ožujka –  Međunarodna karnevalska povorka

Međunarodna karnevalska povorka kruna je karnevalskih svečanosti na Kvarneru, pa i šire. Natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, vatromet boja i oblika, rezultira paradom stotine alegorijskih kola, tisuća maski i nemjerljivog broja gledatelja iz zemlje i inozemstva.

Od 1982. godine, kada je i u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeki prvi put održan, obnovljeni Riječki karneval u najboljem je svjetlu nastavio višestoljetnu tradiciju maškaranja u primorskim krajevima Hrvatske te tim potezom i uzdignuo Rijeku među najznačajnije europske karnevalske gradove. Kada su te godine riječkim Korzom prošetale tri maškarane grupe (karnevalska grupa “Lako ćemo”, “Pehinarski feštari” i “Halubajski zvončari”), nitko nije ni slutio kakav će razmjer tijekom godina poprimiti sad već tradicionalni Međunarodni riječki karneval, u sklopu kojeg je Međunarodna karnevalska povorka samo jedna od programa ove značajne manifestacije, i koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika i publike iz zemlje i inozemstva. Međunarodna karnevalska povorka smotra je tradicijskih i urbanih karnevalskih grupa, koje djeluju kao udruge građana i svojom maskom nastoje dati osvrt na aktualne društvena događaje. Nigdje na svijetu nećete doživjeti ovako osebujan spoj europskog građanskog karnevala temeljenog na povijesnim i kulturnim običajima i elementima folklora i mitologije pa stoga, budite što želite i dođite na Riječki karneval!

Međunarodna karnevalska povorka 2018.

Maškarano doba godine teško se može opisati onima koji nisu iz ovog kraja jer Rijeku za vrijeme maškara treba doživjeti i proživjeti s Međunarodnom karnevalskom povorkom kao šlagom na kraju. Zato vas sve pozivamo u Rijeku na karneval – gdje uvijek možete biti ono što želite!


Foto: Riječki karneval

Izvor: Riječki karneval

Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci