Izrazito snažno i dostojanstveno emotivno – u Guveru obilježen Dan crvenih haljina
I

Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. Prva kampanja pokrenuta je u Americi,  a danas se diljem svijeta obilježava kako bi se podigla svijest, kako bi javnost educirala i ono najbitnije – kako bi se ženama pomoglo.

Na Stilueti svake godine pišemo o ovoj jako bitnoj temi. Ipak, sigurno je da još nijedan tekst nije bio ovako emotivan i snažan jer upravo su takvi moji dojmovi nakon događanja u Guvernerovoj palači.

KBC Rijeka i Primorsko-goranska županija stoje iza organizacije vrlo dirljive i plemenite večeri. Spoj mode, spoj glazbe, spoj inspirativnih i životnih priča žena koje su prebrodile moždani udar i ispričale svoja iskustva, bio je toliko moćan da jednostavno nedostaju prave riječi. Nosile su kreacije koje potpisuju dizajneri Juraj Zigman, ELFS, Peperoncina design, Lusso couture, Sally atelier, butik Rival, Lillium design i Miau coture. Događaj je bio prilika i za prikupljanje donacija namijenjenih nabavci holter EKG-a i holtera krvnog tlaka.

U glazbenom djelu programa nastupili su Ana Kabalin i Damir Kedžo u pratnji gitarista Slađane Čolović i Zvonimira Radišića.

Žene pobjednice, žene kraljice, žene koje su nam predale vrlo intiman dio svojih života, sve kako bi pomogle drugima i poručile – Čuvajte se, ovo se može dogoditi i vama.

Svaka priča drugačija, svako iskustvo pod nabojem snažnih emocija. Tako je to kad život piše svoje neke stranice. Žene pobjednice prošetale su i crvenim tepihom Guvernerove pale u crvenim haljinama domaćih kreatora, a sve je pratio nezaustavljiv pljesak publike.

Ostaje nam još samo poručiti svim našim čitateljicama da se paze. Da ne ignoriraju svoje zdravlje i simptome koje tijelo šalje. Zabrinulo nas je što je moždani udar vrlo podmukla bolest. Neke žene su imali sve simptome, neke nisu. U trenutku kad primijetite da nešto nije u redu, ne morate još ovo, još ono, potražite pomoć, reagirajte odmah.

U prekrasnim crvenim haljinama, istaknuto dirnute, istodobno vidno ranjive i dostojanstveno snažne, žene su poslale nekoliko poruka s kojima ću i završiti:

Uživajte u trenutku, obitelji, prijateljima.

Dajte ljubav, ljubav će vam se vratiti!

Stavite sebe na prvo mjesto.

Uvijek razmišljajte pozitivno.

Ne zamarajte se glupostima, sve se uvijek nekako riješi.

Ako imate obiteljske predispozicije za neku bolest, kontrolirajte se.

Čestike organizatorima i ženskom organizacijskom timu, svim sudionicama i hvala ženama na nesebičnom dijeljenju svog iskustva. Prepuštam vas galeriji fotografija Ivora Mažara.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci