Imamo preporuke za mlade čitatelje!
I

Proljeće je stiglo, sunce je zasjalo, a na police knjižara smjestili su se uzbudljivi naslovi za mlade, kultna biblioteka Stribor također je bogatija za dva nova naslova, a tu su i neodoljive slikovnice za najmlađe u kojima će zasigurno uživati i oni nešto stariji knjigoljupci.

Ljubitelje young adulta u nezaboravnu priču uvući će Vrisak i tišina, atmosferičan i misteriozan triler za mlade u kojem autorica Cory Anderson donosi priču o ljubavi i preživljavanju te o nemogućim odlukama i njihovim posljedicama. Slijedi ga Zlatni kavez, novi nastavak popularnog fantasy serijala Zatvorska vidarica proizašlog iz pera majstorice pripovijedanja Lynette Noni u kojem priča prati sedamnaestogodišnju Kivu Meridan koja mijenja kobni zatvor za varljivu palaču punu laži iz koje se mora izvući prije nego bude prekasno.

Za one nešto mlađe čitatelje izašla su i dva nova naslov u poznatoj biblioteci Stribor. Nagrađivani autor za djecu Kieran Larwood donosi Dar Mračnoj Rupi, nastavak uzbudljivih pustolovina Podkina Jednouhog u kojem stari bard vješto nastavlja pripovijedati priču o zecu Podkinu, njegovim hrabrim prijateljima i borbi protiv zlih Gvozdenih.

Dijete vjetra, još jedan novi naslov u Striboru, proizašao je pak iz pera britanske autorice poljskih korijena Gabriele Houston koja je svoju fascinaciju slavenskom mitologijom i čudesnim bićima  uspješno pretočila u uzbudljiv roman prožet dječjom znatiželjom i smionošću u otkrivanju novih svjetova.

Najmlađe čitatelje (i njihove roditelje!) obradovat će Mali Vuk pere zube i Mali Vuk ne želi na spavanje, nove slikovnice popularne autorice Orianne Lallemand koje donose praktične životne lekcije kroz slatke priče o nestašnom malom vučiću koji uči nove stvari ili se suočava s novim izazovima. Od novih slikovnica tu je i simpatičan Mrzovoljni majmunčić Max koji je u rekordnom roku osvojio srca djece i odraslih ukazujući kako čak i razigrani majmunčići ponekad imaju loš dan i da je to sasvim OK, autorice Suzanne Lang.

Svi navedeni naslovi dostupni su u knjižarama diljem zemlje te na webshopu Znanja, a na vama je da sebe i svoje najmilije opremite sjajnim štivom za zajedničko uživanje u sve sunčanijim danima koji su pred nama.

Više o naslovima i autorima pročitajte u nastavku.

Vrisak i tišina (What Beauty There Is), Cory Anderson

Svaka odluka ima svoju cijenu…

Ava Bardem živi život u tišini i izolaciji. Avin je nemilosrdan i bezosjećajan otac sedamnaest godina krojio njezinu sudbinu, učio je da nikome ne vjeruje i da nikoga ne voli.

Jack Dahl i njegov mlađi brat Matty žive u siromaštvu i imaju samo jedan drugoga.

Jack je ispunjen strepnjom jer mora donijeti tešku odluku: prepustiti brata socijalnoj skrbi ili zajedno s njim krenuti u potragu za prljavim novcem zbog kojega im se otac našao u zatvoru.

Neočekivano, Jackova i Avina sudbina se isprepliću. I uz sve snažnije osjećaje koji se razvijaju između njih, Ava odlučuje boriti se za Jackov život.

Cory Anderson rođena je u Idahu. Spisateljica je koja piše o svojem domu u Stjenjaku, planinskom nizu u Sjevernoj Americi. Nominirana je za književnu nagradu William C. Morris 2021. godine, a osvojila je Prix Libr’à Nous. Vrisak i tišina njezin je debitantski roman.

Prijevod: Jelena Svilar, ISBN: 978-953-360-729-0, Cijena: 15,90 €

Zlatni kavez (The Gilded Cage), Lynette Noni

Kiva Meridan zna kako preživjeti.

Preživjela je zatvor Zalindov i smrtonosno Suđenje kušnjom, a sada će svu svoju snagu usmjeriti na osvetu. Posljednje desetljeće provela je čeznući za svojom obitelji i planirajući kako će kazniti one koji su im uništili život, ali izvan Zalindova njezina misija nailazi na prepreke.

Kiva se polagano privikava na život u glavnome gradu, ali i na spoznaju da su se njezini brat i sestra u međuvremenu promijenili, kao i njihova uvjerenja. Uskoro će biti prisiljena skrivati tajne ne samo od neprijatelja nego i od svoje obitelji.

Izvan gradskih zidina raste napetost zbog pobunjeničkih aktivnosti, a šire se i glasine o prijetnji sjevernjačkih kraljevstava. Pitanje Kivine odanosti sve je važnije i ona će se uskoro naći u opasnosti. Ovoga će puta preživjeti samo ako uspije pronaći put kroz labirint laži prije nego što se obje strane okrenu protiv nje i ona izgubi sve.

Lynette Noni upustila se u svijet fantastike nakon studija novinarstva, psihologije i akademskog pisanja. Danas je nagrađivana autorica fantastičnog serijala za mlade The Medoran Chronicles, kao i drugog hit serijala Whisper. Zlatni kavez drugi je roman megapopularne trilogije Zatvorska vidarica.

Prijevod: Ana Briški Đurđevac, ISBN: 978-953-360-723-8, Cijena: 17,90 €

Dar Mračnoj Rupi (The Gift of Dark Hollow), Kieran Larwood

Nastavak uzbudljivih pustolovina Podkina Jednouhog

Zečinjak Trnjak još spava kada putujući bard izlazi na prstima iz svoje sobe, dok mu san o vranama još tako odjekuje u glavi da se trza zbog zamišljenog struganja željeznih krila…

Stari bard koji sada ima novog učenika, živahnog i radoznalog zečića Tihomira, na svojem novom putovanju nastavlja pripovijedati legendu o hrabrosti Podkina Jednouhog. Podkin Jednouhi i zečevi koje je spasio u žestokoj bitci protiv Gvozdenih sakrili su se u napuštenoj tajanstvenoj Mračnoj Rupi. No strahu nije kraj! Najhrabriji među njima odlaze stoga u potragu za čarobnim čekićem kojim će uz pomoć Zvjezdane Kandže i Mjesečeva Ognja zauvijek pobijediti neprijatelja.

Kieran Larwood je strasno čitao i slušao priče još od vremena kad je dobio knjigu Hobit u dobi od šest godina. Diplomirao je englesku književnost na Sveučilištu Southampton i radi kao nastavnik koji poučava poticanje samostalnosti i dobra ponašanja u osnovnoj školi. Živi s obitelji na otoku Wightu, te između rada i roditeljskog odgoja piše tako da gotovo nikada ne spava. Za knjigu Legenda o Podkinu Jednouhom primio je popularnu nagradu “Plavi Petar”.

Prijevod: Mate Maras, ISBN: 978-953-360-722-1, Cijena: 15,90 €

Dijete vjetra (The Wind Child), Gabriela Houston

Mara, unuka boga zimskih vjetrova, kreće sa svojim najboljim prijateljem Tornivom, dječakom-medvjedom, na epsko putovanje kojim prkosi bogovima želeći svog ljubljenog oca vratiti iz mrtvih.

Cjenkat će se s čuvarima šume, oslobađati božice od vradžbina, ploviti olujnim morima u brodu od zlata i umaknuti loncu podle Babe Latingorke.

Ali neustrašivi dvojac ni ne sluti kakve je mračne sile uzburkao, jer svijet je pun tame i morat će biti domišljati ako misle preživjeti…

Gabriela Houston britanska je spisateljica za djecu i mlade. Rođena je u Poljskoj i odrasla okružena knjigama u obitelji koja je njegovala ljubav prema lijepoj književnosti. I u školi je često boravila u knjižnici, osjećajući se istinski svojom u društvu omiljenih likova iz dječjih pustolovnih romana.

Upravo ju je strast prema pisanoj riječi odvela u Englesku gdje je završila studij književnosti na Sveučilištu u Londonu. Nakon nekoliko godina rada u izdavaštvu objavila je debitantski roman za mlade The Second Bell, a očaranost slavenskom mitologijom i fantastikom posebno je došla do izražaja u romanu Dijete vjetra, uzbudljivoj i toploj priči o neustrašivoj djevojčici Mari koja se s prijateljem Tornivom upušta u pustolovinu života.

Prijevod: Maja Klarić, ISBN: 978-953-360-728-3, Cijena: 15,90 €

Mali Vuk pere zube (P’tit loup se brosse les dents), Orianne Lallemand

Još jedna priča o dragom i nestašnom Malom Vuku.

Danas Mali Vuk uči prati zube kao veliki. Tata mu pokloni zgodan pješčani sat da može pratiti vrijeme i pokaže mu kako dobro očetkati zube. »Gore, dolje, lijevo, desno!

Slikovnica ima plastificirane stranice i zato je otporna i na najmanje ručice: stranice se ne mogu podrapati.

Prijevod: Mirna Šimat, ISBN: 978-953-360-673-6, Cijena: 5,90 

Mali Vuk ne želi na spavanje (P’tit loup ne veut pas dormir), Orianne Lallemand

Vrijeme je za spavanje. Ali Mali Vuk nije umoran. On bi se volio maziti, igrati skrivača, slušati priče… i tako cijelu noć!

Slikovnica ima plastificirane stranice i zato je otporna i na najmanje ručice: stranice se ne mogu podrapati.

Prijevod: Mirna Šimat, ISBN: 978-953-360-672-9, Cijena: 5,90 €

Mrzovoljni majmunčić (Grumpy Monkey), Suzanne Lang

Maleni Maks ima JAKO loš dan . . . Iako za to nema posebnog razloga, maleni Maks jako je loše raspoložen. Njegovi prijatelji jednostavno ne razumiju što mu je – zašto je tako loše volje kad je vani TAKO predivan dan? Savjetuju mu da se opusti, nasmije i radi ono što njih čini sretnima. No malenome Maksu njihovi savjeti ne pomažu – dapače, osjeća se samo JOŠ lošije i tužnije.

A možda bi mu pomoglo da ga puste da taj jedan dan jednostavno bude malo mrzovoljan?

Suzanne Lang autorica je priča Families, Families, Families! i Hooray for Kids!. Kad ne piše dječje priče, osmišljava i producira dječje televizijske emisije.

Max Lang redatelj je crtanih filmova, crtač, dizajner likova i ilustrator. Ilustrirao je priče

Families, Families, Families! i Hooray for Kids!. Njegovi animirani filmovi osvojili su brojna priznanja, uključujući nagradu BAFTA, Međunarodnu nagradu Emmy i dvije nominacije za Oscara.

Prijevod: Marija Perica, ISBN: 978-953-360-725-2, Cijena: 10,90 €

Tekst, fotografije: PR / Instagram @mamineknjige

Prethodni tekst – Donosimo naslove koji će vas potaknuti na razmišljanje

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci