Tamara Štiglić Vodopić otkriva kojih je 11 pročitanih knjiga na nju ostavilo snažan dojam
T

Tamara Štiglić Vodopić koja stoji iza bloga ČITAM GLEDAM SLUŠAM nam je otkrila koji su to naslovi koje je pročitala u prošloj godini, a koji su ostavili poseban dojam  na nju.

Prepuštamo vas Tamari:

2022. čitalačka godina bila mi je fascinantna, prepuna nezaboravnih priča i likova o kojima ću još mnogo razmišljati i pričati. A većinu ću i preporučati. Pročitala sam naslove koji su mi već dugo želja, neki od njih su se našli i na ovoj, listi najdražih u 2022., ali i najdražih ikada. I to mi je posebno drago. Ovo je lista meni omiljenih naslova u 2022.godini, starijih i najnovijih.

Vrela tišine (Ruta Sepetys) – posljednji roman Rute Sepetys me i najviše oduševio od svih njenih do sada. Povijesna fikcija smještena i doba Francove Španjolske, iznimno zanimljiva i dirljiva priča.

Svježa voda za cvijeće (Valerie Perrin) – jedan od najdražih romana prošle godine, ali i općenito. Priča koja me svojom osebujnošću i srčanosti osvojila. Isplakala sam suza i suza uz ovaj roman.

Shuggie Bain (Douglas Stuart) – roman smješten u osamdesete godine 20.stoljeća u Škotsku, u doba vladavine Margaret Thatcher. Iskren, ogoljen do same srži i iznimno težak i potresan autobiografski portret dječaka koji se nikada nije u potpunosti uklopio u sredinu iz koje je proizašao.

Svjetlost između oceana (M. I. Steadman) – još jedno djelo uz koje sam isplakala more suza. Koliko smo spremni otići da bismo zaštitili one koje najviše volimo? Koliko smo spremni otići da bismo dobili ono što želimo i koliko u tome trenutku razmišljamo o onima kojima svojim odlukama činimo nažao? Nezaboravno djelo koje ću preporučati svima.

Tajna povijest (Donna Tartt) – roman o kojem sam mnogo čula, vrlo često i podijeljene dojmove. Mene je osvojio u nepovrat, svojoj atmosferom, pričom i stilom. Kada te autor uspije istog trena prebaciti u svoje misli i natjerati da sve proživljavaš s njegovim ili njenim likovima, za mene je to odlika vrhunskog djela. Tartt me pridobila od samog početka.

Zagonetka ruže (Kate Quinn) – roman koji ima sve. Zanimljivu i napetu priču, povijesnu okosnicu koju je autorica iznimno dobro odradila te likove koji ostaju s nama još dugo nakon što zaklopimo ovu knjigu. Knjiga ima oko 600 stranica. Da ih ima i tisuću, ne bi mi bilo dosta.

Knjižnica na obali mora (Roisin Meaney) – ova mi je knjiga došla u pravom trenutku. Također me osvojila svim svojim aspektima i sigurna sam da ću joj se još koji put vraćati.

Čast (Elif Shafak) – ne prođe godina, a da ne pročitam barem jedan roman ove iznimne autorice. I ovim je romanom potvrdila zašto je smatram svojom najdražom autoricom. Od povijesnih zanimljivosti preko različitih kultura i iznimnih likova s kojima se isti tren povežemo i proživljavamo njihove borbe.

Srest ćemo se opet, sestro moja (Susan Abulhawa) – volim romane u kojima upoznajem druge kulture, tradiciju i običaje. Ova me knjiga pogodila na više razina i još ću je dugo pamtiti.

Violeta (Isabel Allende) – autorica čije romane s užitkom čitam, napisala je priču o snažnoj ženi koja me osvojila svojom hrabrošću, tvrdoglavošću i odlučnošću. Još jedno djelo ove iznimne autorice koje ću svima preporučati.

Pljuštale su ptice (Jocelyne Saucier) – spora, kontemplativna i vrlo mudra, ovo je jedna od onih knjiga koje biste najradije zagrlili kada ih zaklopite. A to puno govori.

Tekst: Tamara Štiglić Vodopić

Fotografija: arhiva Stiluete

Prethodni tekst – BLOGERICA TAMARA ŠTIGLIĆ VODOPIĆ NAM JE OTKRILA 5 PREPORUKA ROMANA ZA LJETNE DANE

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci