Čiča Priča je splitski brend iza kojeg se krije Marita Vuković. Ovo je njezina priča.
Č

S dolaskom proljeća sve više slatkih detalja i boja unosimo u naš dom. Šareni uzorci, cvijetići, tulipani… Ma samo nek’ se šareni i nek proljetno sunce udara u prozore.

Tih detalja za dom nikad dosta! Ali jako nam je teško odoljeti kada se u neki dekor zaljubimo. Danas vam donosimo intervju s Maritom koja stoji iza brenda Čiča Priča,  a mi smo se zaljubili na prvi pogled u svijeće koje je ručno oslikala.

Ukratko nam se predstavite, tko stoji iza brenda? Kako je sve počelo?

Ja sam Marita Vuković, ilustratorica iz Splita. Stojim iza brenda Čiča Priča i bavim se crtanjem portreta, personaliziranih ilustracija i postera te handmade keramikom, a odnedavno i oslikavanje svijeća. Po struci sam magistra pedagogije i povijesti umjetnosti, ali glava puna ideja, ruke nestrpljive da stvaraju i ljubav prema umjetnosti odveli su me u drugom smjeru, što zapravo i nije toliko neobično s obzirom da dolazim iz umjetničke obitelji. Moj otac je veliki zaljubljenik u umjetnost od mladosti, a danas drži umjetničku galeriju Minijatura u Splitu gdje skupa radimo. Osim Minijature i Čiča Priče, imam još jedan veoma važan posao: mama sam dvojice dječaka koji su mi najveći izvor radosti, motivacije i inspiracije.

Kako je počela Čiča Priča? 

Za Čiča Priču je zapravo zaslužna 2. godišnjica veze i potraga za poklonom za mog momka (sadašnjeg muža).

Razmišljala sam što mu mogu pokloniti, a da nije već sto puta viđeno i dosadno, pa sam došla na ideju da mu nacrtam strip od 10 šaljivih razloga zašto ga volim. Ne moram ni pričati da je strip izazvao salvu oduševljenja s njegove strane, pa ga je pokazivao svima živima i malo po malo su mi se prijatelji i poznanici počeli javljati da naruče strip, a kada sam vidjela da se ljudima veoma svidaju, počela sam ih i prodavati.

Nekoliko mjeseci nakon toga smo se i zaručili! Je li strip zaslužan za to, morate pitati njega (haha). Danas više ni ne znam broja svim stripovima koje sam izradila, ali mislim da se broj kreće negdje oko 500! Uvijek nekako razmišljam o svim ljudima koje su oni razveselili i srce mi bude kao kuća!

Što sve možemo pronaći u Čiča priča kolekciji?

Čiča Priča trenutno u ponudi ima obiteljske portrete u cvjetnim vijencima koji su osim obiteljima  namijenjene, mladencima, parovima, diplomantima, itd., Mini portrete za djevojačke, učiteljice i parove, obiteljska stabla, Ljubavne stripove i personalizirane ilustracije kojima se biraju prizori s popisa po želji, postere i tjedni plan obroka. Uz to, jednom do dva puta godišnje radim limitiranu ediciju od 30-ak predmeta ručno izrađene i oslikane keramike.

Dosadašnje kolekcije keramike su bile cvjetna i božićna i rasprodale su se u rekordnom roku! Prošli tjedan su objavljene i nove ilustracije za krštenja koje se personaliziraju imenom djeteta, datumom rođenja ili krštenja i po želji porođajnom težinom i duljinom bebe. Veliki boom su doživjele oslikane svijeće s kojima sam počela prije (vjerovali ili ne) 10 dana, a na proljeće planiram još nekoliko projekata koji su za sad u pripremi, pa stay tuned!

Kada ste otkrili svoj talent? Kako vas je priviklo slikanje, crtanje, bojanje..?

Shvatila sam da sam kreativac veoma rano. Od malena sam trčkarala po slikarskim ateljeima uz svog oca, pa mi boje, materijali i tehnike nisu bile strane. U osnovnoj školi sam uvijek nešto crtala i šarala, sve zadnje stranice mojih bilježnica bile su pune crtkarija. Tada nisam ni sanjala da bih se mogla time baviti i sigurna sam da bi mala ja bila oduševljena mojim trenutnim poslom! Svoju prvu sliku prodala sam u 2. razredu srednje škole, a nakon toga se rodila ideja o kolekciji slika pod nazivom “Moji ljudi” koja je bila zapravo moj prvi ozbiljni korak u svijet prodajne umjetnosti.

S obzirom da je to kolekcija slika inspirirana stvarnim životom, “Moji ljudi” su veoma popularni u našoj galeriji i svako toliko pridodajem novu sliku kada me uhvati inspiracija! S Čiča Pričom sam startala u ranim 20ima i stalno je razvijam. Možda zvuči malo čudno, ali:

mene umjetnost i kreiranje zbilja opušta.

Pa u trenutku kad sam pretrpana poslom, usprkos tome što je i sam moj posao kreativan i stvaralački, imam potrebu pobjeći u neki drugi vid umjetnosti – da se odmorim. Stoga često eksperimentiram s tehnikama i materijalima, pa ponekad ti moji finalni produkti nastali iz hobija pronađu svoje mjesto i u kockicama Čiča Priče. Upravo to se dogodilo i sa oslikanim svijećama.

Oslikane svijeće su nam posebno zapele za oko. Tako su krasne, nježne, divne, proljetne! Odakle ideja?

Zapravo se ideja razvila nakon što sam kupila nove staklene svijećnjake na internetu. Čim su mi stigli na adresu, bacila sam se u potragu za svijećama, kupila ih, stavila u svijećnjak i… to nije bilo to. Pa sam tražila neke neobične svijeće koje bi stale u te svijećnjake i nisam nalazila ništa što rezonira sa mnom i mojim stilom. Inače sam vizualni tip (očito haha), pa mi baš “bode oči” kad nešto ne izgleda kako sam zamislila. Palo mi je na pamet naslikati cvijetiće po njima, kao što sam radila sa keramičkim šalicama. Jednom kad sam ih oslikala za sebe, sjetila sam se da bi bilo lijepo razveseliti i moju mamu, sestru i prijateljice sa svijećom za Uskrs koji je pred vratima i tako sam ih oslikala malo više.

Moj muž je vidio sve te svijeće na okupu i oduševio se i rekao da to moram objaviti na Instagramu. Nećkala sam se par dana jer nisam bila sigurna u sebe i nekako mi nije bilo ni na kraj pameti prodavati ih, već mi se činilo kao super handmade poklon. Kada sam ih stavila na story, nastao je teški boom!

Dobila sam odmah 20ak poruka, ljudi su me molili da ih izradim i stavim na prodaju! U svakom slučaju, reakcije su me oduševile! Na kraju sam otvorila predbilježbe preko kojih su se prodale sve svijeće koje sam oslikala!

Dizajn?

U ovoj Uskršnji kolekciji oslikala sam 5 različitih dizajna svijeća. Bijele sa šarenim cvjetovima i bež s bijelim tratinčicama su bile prve. Potom bordo s ružičastim i bijelim cvijetićima i naposljetku zelene s ružicama i bijele na limune. Tratinčice su se svima najviše svidjele, njih sam oslikala 20 i prve su se rasprodale.

Iza Uskrsa plan je oslikati krsne svijeće i poraditi na kolekciji svijeća za vjenčanja, kao i za zahvalnice na vjenčanju ili krštenju.

Planirate li proširiti Čiča priča kolekciju?

Definitivno! Osim novih svijeća koje će biti dostupne iza Uskrsa, u planu je još nekoliko novih proizvoda, odnosno poklona za učiteljice i tete u vrtiću. Dakako, ostavljam si uvijek prostora za neke nove ideje, koje bi, poput svijeća, mogle same izboriti svoje mjesto pod suncem.

Upravo je u tome čar umjetničkog posla – nikad ne znate kuda će vas inspiracija odnijeti!

Hvala draga Marita, ove svijeće će zasigurno unijeti radost u domove a mi jedva čekamo što nam to novo pripremaš!

Sve proizvode iz Čiča Priča kolekcije možete pronaći na Facebook stranici ili Instagram profilu.

Fotografije: Čiča Priča

Prethodni tekst – Wow! Luxiette kolekcija mirisnih svijeća je presavršena!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci