Chic IB torbe objedinjuju održivi pristup uz trendy dizajn, više nam je otkrila Ivana Bičanić.
C

U  rubrici Hrvatski kreativci donosimo kreativnu, ali i ekološki osviještenu priču koje dolazi iz Lijepe naše, točnije iz Zadra. Riječ je o hrvatskom brendu torbica Chic IB Bags.

Iza brenda stoji Ivana Bičanić koje torbe dizajnira i izrađuje od od nautičke eko kože, materijala vrhunske kvalitete koji se koristi u izradi detalja na luksuznim jahtama.

Brend Chic IB bags postoji od 2016. godine.

Uspješno radim i širim zajednicu klijenata koji su ekološki osviješteni, vole ručni rad a pri tome se ne odriču kvalitete.

”Moja nit vodilja u poslu i životu je biti različita od drugih, odabrati drugačije…” rekla nam je Ivana.

Kako ste došli na ideju izrade torbica, i gdje ste naučili kako ih izrađivati?

Torbe, kao modni dodatak obožavam, a s ručnom izradom torbi sam se susrela davnih dana, mogu reći od malih nogu. Moj rođak „Barba Ante“ je cijenjeni torbar – galanterist. Kada bi došla u posjet kod njih u Zagreb, ja sam trčala u njegovu radionu i gledala kako od ideje nastaje proizvod TORBA, ljudskim rukama uz pomoć mašine i alata. Tada nisam ni sanjala da ću se danas baviti baš tim poslom, pomalo zaboravljenim tradicijskim zanatom izradom torbica.

Nakon života i rada u inozemstvu, osnutka svoje obitelji i povratka u svoj rodni grad Zadar, totalno sam napravila zaokret, izučila zanat kod „Barba Ante“ i uz podršku supruga krenula u avanturu s  brendom Chic IB bags.

Posebna priča! Kakve sve modele imate u svojoj kolekciji?

Danas u ponudi imam preko 15 modela torbi, od velikih Shopper torbi do srednjih Tote ili Crossbody. Od malih večernjih XS Bucket, do torbi za mobitel.

Sve torbe se mogu personalizirati na način da svaki model torbe možete birati boju koja vama odgovara i vašim odjevnim kombinacijama. Tako nema impulzivne kupnje, vi kupite ono što vam treba.

Sve izrađujete sami. Kako to uspijevate? Gdje crpite inspiraciju?

Sve radim sama, od ideje do gotovog proizvoda torbe. Taj cijeli proces mene veseli, opušta i uzbuđuje.

Nema boljeg osjećaja kada uzmem u ruku torbu, kad znam da sam svojim znanjem i rukama uz pomoć alata napravila torbu koja će moju klijenticu usrećiti.

Sve torbe radim po narudžbi, sa svakom klijenticom dogovaramo zajedno sve detalje, svoje znanje i vrijeme posvetim 100% svakoj klijentici. Dok sam živjela u inozemstvu, Francuska me očarala. Francuski chic (šik) ne zahtjeva puno truda, on se nosi bez napora, klasičan i jednostavan. Italija zemlja mode, boja, sjaja…. Nema im ravnih kako Talijani kombiniraju boje, uzorke i sve dodatke. Tako zaigrani, a opet u skladu i stilu.

Naziv mog brenda CHIC znači otmjenost i elegancija unutar nekog modnog izričaja, a IB su moji inicijali. To je ono što mi se sviđa. Francuski chic (šik) sa talijanskim dodirom. Volim klasiku, eleganciju i otmjenost sa trendy dodirom.

Takve torbe dizajniram i izrađujem. To je moja vječna francusko-talijanska inspiracija.

Odabirom materijala jako pazite na našu prirodu, okoliš i ekologiju. Vaše Chic IB torbe su od nautičke eko kože. O kakvom je materijalu riječ?

Materijal od kojeg izrađujem torbe je nautička eko koža, extra kvalitetna i čvrsta, otporna na sunce i vodu a nježna na dodir. Koristi se na luksuznim jahtama za izradu raznih detalja u interijeru same jahte.

Nautička eko koža proizvodi se u Italiji u maloj tvornici koja ima certifikat eko proizvodnje i načinom proizvodnje ne zagađuje okolinu. Ovaj izbor materijala je odraz mog uvjerenja da su eko materijali budućnost.

Svi zajedno trebamo biti nježniji prema prirodi i moramo ju čuvati jer priroda je izvor života.

Materijal je odličan i kvalitetan, no ne čujem da se često proizvode modni komadi s njim. Zapravo, prvi put čujem taj termin. Koriste li ga u proizvodnji modnih komada? Što se sve može s njim proizvoditi?

Nautička eko koža je u startu, sam materijal, dosta skuplja od obične eko kože, i iz tog razloga se ne koristi puno u proizvodnji torbi i modnih dodataka. Mogu se usuditi reći da je kvalitetom u rangu prave kože.

Što mislite o slow fashion modi? Jesu li Hrvatice osviještene o modi i prirodi u isto vrijeme?

U Hrvatskoj ima žena koje znaju kako imati kvalitetnu torbu, a pri tome biti ekološki osviještene. Svi veliki svjetski brendovi poput Hermesa, Diora, YSL i ostalih imaju linije torbi od visoko kvalitetnih eko materijala. Torbe brenda Stella Mccartney sve su napravljene od eko materijala. Imamo i žena koje i dalje žive u uvjerenju da je jedino prava koža kvalitetna. Mislim da se trebamo educirati i prihvatiti da postoje kvalitetni eko materijali.

Pozitivne recenzije klijentica

Najveća nagrada za moj rad je kada mi klijentica nakon nekog vremena ponovno naruči novu torbu i kaže: Naručim kod tebe jer je kvaliteta vrhunska, stalnom nosim tvoju torbu, a ona je uvijek ista kao i prvog dana. Ne gubim vrijeme tražeći. Kod tebe izaberem model i boju torbe i stigne mi na kućnu adresu. Kupac koji se vraća…

Torbe Chic IB bags možete pronaći na linku!

Oduševila nas je ova eko osviještena priča iza koje stoji ljubav prema prirodi, radu, kreativi i elegancijom. Iz Zadra, s ljubavlju! Bravo Ivana, pratit ćemo sa zadovoljstvom Vaš rad i dalje!

Fotografije: Chic IB Bags

Prethodni tekst – PRONAŠLI SMO TORBE ZA JESEN S HRVATSKIM POTPISOM!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci