Povratak prirodi je novi trend u putovanjima, nama se sviđa!
P

Predviđanja za putovanja Booking.com-a u 2023. godini otkrivaju da više od polovice (61%) putnika iz Hrvatske u novoj godini traži priliku za bijeg od realnosti odlaskom na odmor na kojem će se ‘u potpunosti isključiti od svega’.

Nema modernog luksuza? Bez brige. Željni povratka esencijalnim stvarima i preživljavanju samo s onim najosnovnijim (39%)*, pripadnici mlađe generacije (milenijalci, 51%, i generacija Z, 50%), spremni su odreći se svakodnevnog luksuza i otići na odmor na kojemu će se u potpunosti isključiti od svega – u znatno većem postotku od pripadnika starijih generacija (baby boomeri, 27%, i generacija X, 39%). Neovisno o tome, u 2023. godini značajan broj putnika iz Hrvatske otputovat će u divljinu s prijateljima (55%) ili obitelji (17%), a motivirat će ih želja da nauče osnovne vještine za preživljavanje (60%) – možda za slučaj kataklizmičkog događaja.

Imajući na umu svoju misiju da olakša svima da istraže svijet, Booking.com prikupio je pustolovine s ciljem potpunog isključivanja koje putnici mogu doživjeti na svom sljedećem odmoru, od potrage za hranom u divljini ili učenja kako zapaliti vatru do iskustava koja nalikuju eskapizmu, brojne su uzbudljive opcije na kojima putnici mogu isprobati svoje vještine preživljavanja.

Usavršavanje osnova

Za 41% putnika iz Hrvatske koji žele naučiti osnovne vještine preživljavanja, uključujući kako zapaliti vatru od samoga početka, objekt Bedouin Nights Camp u Wadi Rumu u Jordanu savršen je odabir za učenje i boravak. Wadi Rum je područje pod zaštitom UNESCO-a zahvaljujući kultnim krajolicima kao što su prirodni lukovi i uski tjesnaci, a često se upravo iz tih razloga naziva i ‘Mjesečevom dolinom’. Sam kamp prigrlio je kulturu drevnih beduina, a lokalni vodiči dijele svoje pustinjske tajne i seoske priče s gostima. Putnici će imati priliku naučiti više o povijesti i kulturi domorodačkog stanovništva, bolje upoznati pustinju na pješačenjima i obilascima u džipovima te saznati kako živjeti poput lokalnih stanovnika, uključujući vještinu paljenja logorske vatre, upoznavanje lokalnih jela i sudjelovanje na tradicionalnim plesovima beduina.

Potraga za hranom u divljini

Gotovo dva od pet putnika (35%) žele se upustiti u potragu za vlastitom hranom u divljini, a takve su aktivnosti samodostatnosti dostupne u objektu Kinloch Lodge Hotel and Restaurant. Ova obiteljska koliba iz 17. stoljeća smještena je na otoku Isle of Skye, nadomak sjeverozapadne obale Škotske, te nudi niz uzbudljivih aktivnosti s ciljem potpunog isključivanja. Putnici mogu pješačiti šumom Kinloch u pratnji lokalnog vodiča hotela te istražiti šumske puteljke u potrazi za lokalnim namirnicama. Svježe ubrane namirnice ovise o sezoni pa tako mogu očekivati da će pronaći delicije kao što su jestive gljive, divlji češnjak, morska trava i školjke.

Ostale aktivnosti iz ponude uključuju paljenje tradicionalne vatre, pecanje u netaknutim vodama jezera Loch Na Dal, šetnje bujnim zelenim krajolikom na kojima će gosti imati priliku uživati u bogatstvu divljih životinja kao što su vidre, orlovi i tuljani, a naučit će i kako prepoznati divlje plodove kao što su biljke i gljive.

Za putnike koji žele isprobati vještine priprave jela od divljih namirnica preporučuje se boravak u objektu  The Omni Grove Park Inn u Ashevilleu u Sjedinjenim Američkim Državama. Objekt je smješten u planinama Blue Ridge u zapadnom dijelu Sjeverne Karoline, a gosti ovdje mogu istraživati okolicu te pritom raspoznavati i ubirati plodove kao što su divlje gljive i biljke, a zatim naučiti kako ih najbolje sačuvati i pripremiti na tečaju kuhanja nakon kojeg slijedi kušanje svježe ubranih sastojaka.

Priprema za apokalipsu

Nakon nekoliko turbulentnih godina ispunjenih neizvjesnošću, u godinama koje slijede putnici će sve više htjeti pripremiti se za najgori mogući scenarij, pri čemu 37% putnika iz Hrvatske želi naučiti osnovne vještine potrebne za preživljavanje apokalipse. Putnici iz Indije (65%), Vijetnama (60%), Kine (60%), Tajlanda (59%) i Kolumbije (59%) ubrajaju se u one za koje je najveća vjerojatnost da odu na odmor s ciljem preživljavanja onoga što potencijalno slijedi.

Objekt The LOOF Tiny House Camp u Fuefukiju u Japanu nudi savršenu priliku za povratak osnovama i doživljavanje boravka u prirodnom okruženju. Smješten je u planini te okružen šumom pa gosti mogu naučiti kako pripraviti najvažniji jutarnji napitak od početka i svladati vještinu prženja i kuhanja zrnaca kave u divljini. Uberite različito povrće u vrtu, uključujući krastavce, rajčicu i patlidžan, ili prošetajte do rijeke Ashi, gdje ćete uživati u netaknutoj prirodi, a navečer se možete okupiti oko logorske vatre.

Bijeg od stvarnosti

U godini koja nam slijedi, više od pola putnika iz Hrvatske poželjet će se isključiti od svega i pobjeći od stvarnosti (61%), a da pritom ne odustanu od luksuznog aspekta svog putovanja. Objekt Laxsik Ecolodge u gradu Sa Pa u Vijetnamu nudi najbolje iz oba svijeta: priliku za boravak među lokalnim stanovnicima, sudjelovanje u dnevnoj rutini i uživanje u lokalnoj kuhinji i kulturi, a smještaj je pritom predivno uređen te sadrži tradicionalne elemente obilježene životnim stilom etničke skupine hmong. Hotel je udaljen od gradske vreve i nudi slikovit pogled na aromatična polja riže koja ga okružuju. Također ima oznaku ‘Održiva putovanja’ zahvaljujući svojim naporima za podršku zajednici i korištenje proizvoda uzgojenih u bujnim vrtovima pa gosti mogu uživati u svježim namirnicama ubranima izravno u vrtu.

Za putnike koji se žele potpuno isključiti na svojoj idućoj pustolovini, idealna je postaja objekt Lodge Tagua Tagua u Puelou u Čileu. Smješten je u zabačenoj, ali impresivnoj autohtonoj šumi koja graniči s rijekom Puelo. Gosti mogu birati među brojnim aktivnostima na vodi i na kopnu, uključujući veslanje na SUP daskama, safari na rijeci, jahanje i ribolov.

*Istraživanje predviđanja za putovanja u 2023. godini proveo je Booking.com na uzorku odraslih osoba koje planiraju putovati poslovno ili iz razonode u sljedećih 12 do 24 mjeseca. Ukupno je sudjelovalo 24.179 ispitanika iz 32 zemlje i teritorija (uključujući 1014 iz Argentine, 1006 iz Australije, 505 iz Austrije, 504 iz Belgije, 1009 iz Brazila, 503 iz Kanade, 1009 iz Kine, 1010 iz Kolumbije, 505 iz Hrvatske, 505 iz Danske, 1010 iz Francuske, 1001 iz Njemačke, 500 iz Hong Konga, 1005 iz Indije.

 504 iz Irske, 504 iz Izraela, 1008 iz Italije, 1003 iz Japana, 504 iz Meksika, 502 iz Nizozemske, 1007 s Novog Zelanda, 1009 iz Portugala, 507 iz Singapura, 1008 iz Južne Koreje, 1001 iz Španjolske, 505 iz Švedske, 508 iz Švicarske, 500 s Tajvana, 504 iz Tajlanda, 1006 iz Ujedinjenog Kraljevstva, 1009 iz SAD-a i 504 iz Vijetnama). Ispitanici su ispunili online anketu u kolovozu 2022. godine.

Tekst, foto: PR

Prethodni tekst – ŠTO SU TO ODRŽIVA PUTOVANJA I JE LI TO NOVI TRAVEL TREND OTKRIVA BOOKING.COM

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci