Posjetite Bled i osjetite čaroliju zimskog ugođaja u Sloveniji!
P

Kada je ludnica u prosincu službeno završila, dočekali smo Novu godinu i polako se ušaltali u nešto mirniju svakodnevicu. Tijelo detoksiramo od silne hrane, a ono što također trebamo detoksirati je i naš – um.

Kako bolje napraviti detoks uma nego u prirodi? Za one koji vape za odmorom i punjenjem baterija, predlažemo posjet slovenskom Bledu.

Vikend preporuka

Bledsko jezero je glacijalno jezero u Julijskim Alpama u sjevernozapadnoj Sloveniji. Jezero se nalazi u sklopu istoimene općine Bled. Udaljeno je 55 km od Ljubljane.

Bledsko jezero na nekim je mjestima duboko i do 30 metara.

U jezeru živi 19 vrsta riba, među kojima su šaran, som i jezerska pastrva. Na njegovoj površini plivaju i rastu patke i labudovi, kao i razne biljke.

Jezero je radi svog specifičnog nastanka prepuno termalnih izvora koji se koriste u hotelskim bazenima koji su smješteni uz jezero. Voda je popularna po svojim ljekovitim svojstiva, a djelovanje možete osjetiti i tak oda ju natočite u čašu i popijete.

Temperatura jezera ljeti doseže 25°C, a zimi može pasti na 4°C. Ako su zime jako hladne, zaledi se i površina jezera, a tad čini pravu zimsku bajku.

Legenda o Bledu

Nekada na mjestu Bledskog jezera nije bilo vode, već livadne doline s brežuljkom i stijenom, u kojoj su noću plesale gorske vile. Pastiri su u dolini pasli svoje ovce, koje su jele travu oko viline stijene. Vile su zamolile pastire da ograde njihov plesni prostor kako bi trava ostala meka. Pastiri nisu uvažili njihov zahtjev i jednog dana je najmlađa i najljepša vila slomila nogu dok je plesala. Ljute vile pozvale su izvore i potoke da jurnu u dolinu i napune je vodom. Samo je brdo sa stijenom ostalo kao otok usred jezera, gdje su vile mogle plesati u svijetlim zvjezdanim noćima. Iako su vile davno napustile ove krajeve, iza njih je ostalo prekrasno vilinsko jezero i otok ispod planina.

Aktivnosti 

Uživajte u pogledu na Bled na jednoj od klupa, prošećite stazom od 6 kilometara oko jezera ili uživajte u vožnji konjskom kočijom. Ljeti se možete okupati ili uživati u vodenim sportovima koji se nude.

Poseban je doživljaj rentanja čamca i veslanja do otoka na kojem je smještena crkva Gospe.

U hotelima možete uživati u wellnessu s termalnom ljekovitom vodom, to je ono što nam svima treba!

Ako volite aktivan odmor, možete klizati, voziti biciklu, sanjkati se, ili skijati na obližnjem skijalištu. A za one najhrabrije, moguće je i zimsko kupanje u jezeru.

Otok

Najprepoznatljiviji simbol otoka je crkva Gospe na jezeru duge i raznolike povijesti, no iza bujnog zelenila krije se nekoliko zanimljivih otočkih građevina poput zvonika, kapelanije i svetišta, malog samotišta i misteriozne legende.

Zvono želja obožavaju mnogi posjetitelji svetišta koji hodočaste na otok. Kad zazvone, preporučuju se Majci Božjoj i s vjerom joj upućuju svoje želje i molbe da ih usliši.

Odmah do južnog stubišta nalazi se mežnarija, u kojoj je nekada stanovala mežnarija. Mežnariju i Proštiju danas spaja zgrada koja je nastala u drugoj polovici 20. stoljeća i 2012. godine nazvana Potičnica

Uz sjevernu obalu nalazi se i vrelo Studenčka koja utječe u jezero, gdje je od 1888. godine u obalu ukopana kamena kapelica Gospe Lurdske.

Gastro

Nemojte propustiti ni gastro scenu na Bledu. Kada posjetite Bled, morate posjetiti restoran Gumb. U tom restoranu se na tradicionalni način priprematradicionalna slovenska potica s raznim nadjevima – potica.

Potica je slovensko svečano pecivo od razvaljanog dizanog tijesta, namazano raznim nadjevima i zarolano u okrugli zemljani model koji se još naziva i potičnica.

Najprepoznatljivija slovenska je potica od estragona i tradicionalno ne izostaje tijekom slavlja Uskrsa, ali najpopularnija je potica od oraha koja je također tipična za božićni svečani stol. Osim slatkih potica, poznate su i potice sa slanim nadjevom, poput ocvirkovke i špehovke, prve s komadićima čvaraka, a druge špehe, koje se tradicionalno vežu za kolinsko doba.

Izvor: Lake Bled 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci