„Zaigrani Bakar” posjetiteljima omogućuje da samostalno, kad i kako im odgovara, istraže ovaj gradić

Predstavljen „Zaigrani Bakar“, igrificirana tura idealna za sve ljubitelje turističkih obilazaka u vlastitom aranžmanu

U Bakru je predstavljen „Zaigrani Bakar“, novi turistički proizvod u gradu koji nas je tijekom proteklih godina već navikao na inovativne i nesvakidašnje turističke projekte.

Jedan grad – tri vodiča

O čemu je ovaj put riječ? „Zaigrani Bakar“ je igrificirana šetnja osmišljena kao samovođena tura u tri varijante – za „kulturnjake“, „aktivce“ i „učenjake“. Iako zamišljena kao zabavna aktivnost za djecu, tura i onim starijima omogućuje guštanje u aktivnom i zagonetnom istraživanju kvarnerskog bisera. Kako je istaknula Iva Silla, autorica ture i poznata hrvatska interpretatorica baštine, za obilazak je potrebna samo malena brošura s uputama koje ujedno oživljavaju i tri tematska vodiča kroz svijet skrivenog i tajnovitog Bakra – plemkinju Anu Katarinu Zrinsku, legendarnog slijepog vodonošu Ivana Čopa te velikog znanstvenika Andriju Mohorovičića.

Govoreći o projektu, bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić istaknuo je da se Bakar polako ali sigurno odmiče od slike mjesta koje je simbol teške industrije, te postaje sve popularnije odredište za izletnike te ljubitelje kulturnog turizma i tematskih šetnji. Na tom tragu, i ubuduće će se nastaviti s poticanjem razvoja materijalne i nematerijalne turističke infrastrukture u Bakru, poručio je Klarić.

Predstavnica Ine, Marija Kos istaknula je da INA već dugi niz godina surađuje i podupire Turističku zajednicu Grada Bakra u nastojanjima da novim projektima obogaćuju turističku ponudu. Kao dobri susjedi nastojimo prepoznati i poduprijeti projekte koji doprinose prepoznatljivosti bakarskog kraja te poticati ovakve projekte koji izravno utječu na kvalitetu života lokalnog stanovništva i pomažu razvoju lokalne sredine u kojoj poslujemo.

Cjelogodišnja i priuštiva destinacija

Sonja Jelušić Marić, direktorica bakarske Turističke zajednice i koautorica koncepta ture, istaknula je važnost projekta za stvaranje cjelogodišnje turističke ponude: „Budući da za sudjelovanje u turi nisu potrebni vodiči, termini obilaska, pa čak ni lijepo vrijeme, ‘Zaigrani Bakar’ je sadržaj koji naš grad doslovce pretvara u destinaciju 365.“ „Zaigrani Bakar“, dakle, posjetiteljima i obiteljima omogućuje da samostalno, kad i kako im odgovara, istraže ovaj intrigantni gradić, i to uz minimalne financijske troškove. U tom pogledu, Jelušić Marić ističe i načelo kvalitetnog turizma dostupnog svima, što u vrijeme velikih stresova za kućne budžete itekako vrijedi naglasiti.

Kad smo kod financijskog stresa, spomenimo i to da su njega, umjesto krajnjih korisnika, u ovom slučaju podnijeli partneri projekta „Zaigrani Bakar“: Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Grad Bakar, Industrijska zona Bakar d.o.o. te INA d.d.

Donosimo detalje o Zaigranom bakru

Turistička zajednica Grada Bakra privela je kraju još jedan zanimljiv projekt pod nazivom „Zaigrani Bakar“. Pozivamo vas da upoznate Bakar na interaktivan način uz pomoć džepne knjižice za samostalno istraživanje.

Tri igrificirane šetnje koje stanu u džep

Voljeli biste upoznati Bakar i pritom se dobro provesti? Svratite do ureda Turističke zajednice Grada Bakra, preuzmite džepnu knjižicu “Zaigrani Bakar”, odaberite rutu i krenite u istraživanje. Možete izabrati između tri rute. Ako ih isprobate sve, te uspješno riješite sve zagonetke, možete zaraditi i posebno priznanje. Upozoravamo vas:  iako vas čekaju Katarina, Andrija i Ivan, naši ponajbolji vodiči, istraživanje neće biti posve lako! Svaki od vodiča je pripremio zapažalice i mozgalice koje će vašu šetnju Bakrom pretvoriti u igru i pravi izazov. Da to ne bi bilo prelagano i da ne možete samo tako skratiti put do odgonetke i sama rješenja su prilično zagonetna. Tek kad zaradite priznanje, saznat ćete što ona točno znače.

Kako do priznanja?

Ako uspješno riješite sve zagonetke na sve tri šetnje i odgonetnete kod, dobit ćete konačno rješenje. Ono će vas odvesti u najdalju bakarsku prošlost, stariju od svih naših vodiča. Zadatak nije lak pa smo pripremili i poneki bonus izazov. Sakupite fotografije koje će pokazati da ste riješili barem tri bonus izazova i rado ćemo vam pomoći s konačnim rješenjem. Možete se obratiti za pomoć našim djelatnicama u turističkom uredu osobno, ili mailom na info@tz-bakar.hr. Ne zaboravite fotografije objaviti na nekoj od društvenih mreža uz označavanje profila Turističke zajednice Grada Bakra i obavezan hashtag #zaigranibakar, #discoverbakar i #visitbakar.

Tko su naši vodiči?

Svakom od ruta će vas provesti jedan lik iz prošlosti. Pridružite se Ani Katarini Zrinski, rođenoj Frankopan, u ugodnoj šetnji do bakarskog kaštela pod nazivom “S Katarinom do vrha”. Ako vas zanima doba razvoja novih ideja i znanosti, pridružite se Andriji Mohorovičiću, nekadašnjem profesoru bakarske pomorske škole. On će vas povesti u šetnju “Uz more s Androm”. Jedan od prvih bakarskih turističkih vodiča bio je slijepi vodonoša Ivan Čop čiju smo nevjerojatnu priču već predstavili kroz projekt slikovnice “Kamenčići od suza”. On će vam otkriti vezu prirode i grada kroz istraživanje pod nazivom “Nevidljivi Bakar Ivana slijepog”.

Kome je namijenjena ovakva avantura?

Ako još niste iskusili zaigrana istraživanja, mogli biste pomisliti da su ona namijenjena samo najmlađima. Prava je istina da su ona odličan i neočekivan način upoznavanja destinacija za sve dobne skupine. Jedino je bitno da ste znatiželjni i da volite izazove. Mi ih volimo pa smo se potrudili da igre ne budu jednostavne. Stoga je za najmlađe dobro da ih rješavaju u društvu odraslih. Nadamo se da će vas to motivirati za obiteljsko druženje u Bakru. Samim Bakranima će istraživanje biti nešto lakše nego ostalima, ali sigurni smo da će se i oni morati potruditi. Ova knjižica može biti odličan didaktički dodatak izvan učioničkoj nastavi školarcima s našeg područja.

Praktične informacije

Besplatnu knjižicu na hrvatskom i engleskom jeziku možete preuzeti u uredu Turističke zajednice Grada Bakra.

Knjižica je tiskana kao dodatak projektu igrificiranog istraživanja bakarskog kaštela pod nazivom „Mračne tajne Frankopana“ uz potporu Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Kvarnera, Grada Bakra, Industrijske zone Bakar i INA d.d. Vjerujemo da će on biti najzanimljiviji našim najmlađim posjetiteljima, ali i svima onima koji vole učiti kroz igru rješavajući zanimljive zagonetke. Da li smo u tome uspjeli, prosudite sami… Vaša knjižica i nova zaigrana avantura čekaju na Vas…

Tekst, fotografije: PR

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci