Avanture malih okica donose događanja za djecu i obitelji u Rijeci i okolici
A

Nakon sedam mjeseci neobičnog života pomalo ulazimo u kolovoz, jedan ležeran mjesec u kojem, nadamo se, imate planove koji uključuju samo uživanje, sladoled, kupanje, igranje i spavanje. Punjenje baterija za jednu izazovnu jesen.

Iza nas je bogat tjedan prepun ljetnih događanja za djecu. Tobogan, Mjesec malih okica, prepun grad pun opreznih roditelja i djece koji su uživali i obogatili društveni život divnog nam grada.

U zadnji tjedan srpnja ulazimo nešto usporenije, s nekoliko kulturnih događanja koje mogu oplemeniti dječje vrijeme.

Astronomski centar Rijeka u utorak je za naše najmanje pripremio interaktivnu prezentaciju Priča o zvijezdama  koja će upoznati malene okice sa zvijezdama i približiti im našu najvažniju zvijezdu Sunce. Srijeda je rezervirana za film Dva mala komada stakla, film o teleskopima te mnogobrojnim, zanimljivim astronomskim otkrićima. Zabavno-edukativni animirani film Utrka do zemlje zabilježite za četvrtak u 19,30 h. Prikladan je malim i velikim „astronautima“ koji će otkriti hoće li stanovnici Mjeseca uspjeti napraviti svemirski broj i sletjeti na Zemlju u povijesnoj avanturi. Opet s nadom da će nebo iznad Rijeke biti bez oblaka pripremite se za Vodič noćnim nebom koje će Vas upoznati sa zvijezdama koje se vide iz našeg kraja. Uživajte u ljepotama zvijezda i noćnog neba.

Za predškolski uzrast i niže razrede osnovne škole organiziran je animirani film „Kaluoka’hina – začarani greben“ koji zahvaljujući prikazivanju u kupoli predstavlja nezaboravno iskustvo malenim okicama. Djeca će kroz animirani film osvijestiti potrebu o očuvanju okoliša. U večernjim satima, u subotu, Astronomski centar Rijeka nudi novi, paket program Nebeske perle za djecu stariju od 11 godina. Savršena kombinacija filma u planetariju „Priča o pogledu“ i orijentacije noćnim nebom laserom.

Opatija i Kazalište Tvornica lutaka iz Zagreba nam na maloj Ljetnoj pozornici u nedjelju donose kazališnu predstavu „Hrabri mornar“. Predstava se temelji na priči stripovskog junaka Popaja koji je prilagođen našem vremenu te je stanovnik otoka Zlarina. Upravo je njegov karakter, njegova nerječitost odraz jednostavnog života na sve manje naseljenim otocima. Predstava se bazira na osvještavanju problema pravilne prehrane i društvene brige za otoke.

U Dječjem odjelu Stribor, u utorak čitateljski klub Book dragons raspravit će o romanu “Crvena zemlja” iz pera Joea Abercrombieja. Crvena zemlja je samostalni roman iz svijeta Prvoga zakona u kojem je dočaran bajkovit i surov svijet osvete, mačeva, junaka, dvoboja i samostrela, napeta priča o dobru i zlu, junaštvu, ljubavi i izdaju. Roman je namijenjen za tinejdžere.

Ovaj tjedan je savršeno vrijeme da posjetite muzeje Rijeke. Muzeji uz poštivanje svih epidemioloških mjera svakodnevno osiguravaju da uživate u njihovim postavama. Prirodoslovni muzej Rijeka ima svoju stalnu postavu s kojom možete naučiti nešto novo o geološkoj prošlosti Jadrana, špiljama, geologiji riječke regije, plavetnilu, ribicama i kukcima. No za Vas su pripremili i dvije izložbe, Raznolikost riba Jadranskog mora koja je skup podvodnih fotografija najatraktivnijih predstavnika faune riba te Biljni svijet s obje strane zida. Upoznajte biljke kojima su Iliri i Rimljani pripisivali natprirodna svojstva, upotrebljavali ih za odijevanje, prehranu, liječenje ili pak trovanje. Obogatite znanje svoje djece i uživajte u prepoznavanju biljaka na Vašem sljedećem izletu.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka naučite nešto o tragovima vremena – od prapovijesti do kasne antike, ranog srednjeg vijeka, o jedrima Kvarnera. Izložbe koje su trenutno aktualne su Violinom iznad granica te Tragovima hrvatske baštine.

Uz kvalitetne sadržaje Rijeke i okolice iskoristite svaki slobodan, obiteljski trenutak. Organizirajte izlet, igrajte se zajedno u moru, bacajte kamenčiće i ronite. Uživajte u ljetu i obitelji!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci