Anna Gaspotić, vlasnica Studia Lux, osnažuje žene kroz koncept i boudoir fotografije
A

Svoje omiljene trenutke volimo zabilježiti fotografijom. Ta spontanost i emocija koja se fotografijom može zabilježiti nas momentalno vraća u te trenutke sreće. Pogotovo mi žene, danas često zaboravimo koliko vrijedimo. Koliko smo snažne i jake i pune emocija. Od stresnog života i nekim nametnutim standardima ljepota zaboravimo koliko smo i lijepe, atraktivne unikatne. Sa svim ‘manama’.  Danas donosimo intervju s Annom Gaspotić koja je portretna, boudoir i konceptualna fotografkinja iz Pule i vlasnica Studia Lux.

Draga Anna, čime se vi točno bavite?

Bavim se portretnom fotografijom, pretežno žena. Cilj mog komercijalnog rada je osnažiti svaku ženu koja mi stane ispred objektiva bez obzira je li radi portrete za svoj brand, boudoir fotografiju ili samo portret za sebe, te stvoriti elegantne uspomene. Cilj mog autorskog rada (koncepti, izložbe) je prenijeti neku ideju i poruku i na neki način doprinijeti boljitku društva.

Kako se rodila ljubav prema fotografiji?

Ljubav prema fotografiji je uvijek postojala, od malih nogu. Uvijek sam nosila sa sobom fotoaparat, čak i u školu (i dobivala jedinice jer sam kriomice fotografirala na satu jer mi je bilo zanimljive nego nastava).

Fotografija me uvijek fascinirala, to je jedan magičan zanat.

Pomoću fotoaparata promatraš na neki drugačiji način svijet oko sebe, zaustavljaš određene trenutke zauvijek da nikada ne blijede (znanstveno je dokazano da sjećanja određenih trenutaka imamo zahvaljujući fotografiji).

S vremenom sam shvatila da pomoću aparata mogu prikazati neke ideje i poruke koje želim prenijeti (konceptualna fotografija), te pomoći ženama sa njihovim samopouzdanjem.

Kroz fotografije osnažujete žene. Na koji način to postižete?

Najprije, ne vjerujem u fotogeničnost. Mislim da to ne postoji. Stvar je samo u našim glavama, to nema veze sa nečijim izgledom. Tvrdim da nisam nikad fotografirala ružnu osobu jer uvijek vidim ono lijepo u svakome i nastojim im to pokazati. Također, zvuči kao klišej, ali stvarno vjerujem da ljepota dolazi iz unutra.

Osnaživanje žena pomoću fotografije postižem tako da im pokažem da su stvarno lijepe i vrijedne da postoje na fotografiji. Nema to veze sa kilogramima, nego sa prihvaćanjem sebe kao takve, sa time kako se osjećamo u našoj koži. Žena koja prihvaća sebe i shvaća svoju vrijednost je automatski zadovoljnija žena, samopouzdanija žena i uspješnija žena.

Tip fotografije koji je najmoćniji za osnaživanje žena je boudoir. Radi se o senzualnom (ne vulgarnom!) sessionu koji ne mora biti striktno u donjem rublju jer poanta je u osjećaju.

To je definitivno jedan izlaz iz komfor zone, ali i jedan vid self care-a, koji za rezultat ima otkrivanje neke nove ili zaboravljene sebe. Posljedica mu je podizanje samopouzdanja, a kako mi klijentice govore, i bolji odnosi te veće samopouzdanje u poslu kod poduzetnica.

Kada si dobro sama sa sobom, to se vidi i utječe na sve sfere tvog života.

Zaboravljaju li žene danas koliko su lijepe i snažne? Koliko nam se nameće neki ideal ljepote pa zaboravljamo da je ljepota u autentičnosti?

Definitivno i nažalost žene danas zaboravljaju koliko su lijepe i snažne. Mislim da je to posljedica medijskog bombardiranja i ovog plastičnog ideala šablonirane ljepote. Ljepota jeste u različitosti i autentičnosti i kroz moj rad pokušavam to ženama pokazati što je više moguće.

Jedan veliki projekt koji sam radila 2021. godine na tu temu je izložba fotografija „One size beauty” koja progovara o ukalupljivanju ženskog tijela u neke nedostižne ideale. Poanta radova je da pokažem koliko su žene (čak i istih visina i kilograma) zapravo različite i da ne može postojati „one size fits all” haljina. S toga sam ja napravila tu one size haljinu, ali onu koja pristaje svima i prilagođava se njima, a ne one njoj, kao što nam modna i beauty industrija nameću.

Kako izgleda jedan photo session kod vas?

Photo session kod mene je prvenstveno uvijek individualan. Prvo dogovorim sa osobom koje su njene ideje, želje, pa i muke…. Ja nisam rafalđija, smatram da se fotografija promišlja, a ne škljoca bez veze, bez plana i ideje, tako da na početku napravimo zajedno plan akcije. Ono što mi je must je da bude opuštena atmosfera: nema žurbe, nema brzanja, imamo dovoljno vremena za sve.

Nakon fotografiranja od 2h (prođe za čas), pogledamo fotografije koje smo napravili i osoba bira koje fotke joj se sviđaju, koje želi i koliko ih želi i tu njihovu selekciju detaljno obradim i dostavim. Dajem klijenticama da same biraju fotografije jer tada znaju točno šta plaćaju, nema nezadovoljstva, ni osjećaja plaćanja „mačka u vreći”.

Na Instagramu sam pročitala da držiš i tečaj fotografije. Reci nam nešto o tome!

Uslijed mnogih upita mogu li objasniti fotografiju na brzinu, osmislila sam intenzivni tečaj fotografije. Namijenjen je svima onima koji imaju fotoaparat (dslr ili mirorless) i žele naučiti osnove rukovanja fotoaparatom, razumijevanje istog, te osnove fotografije – svjetlo, kadar, itd.

Nazvala sam ga intenzivnim jer traje samo 10 sati (5 susreta po 2h). Meni je to idealan omjer kratkog vremena (odnosno objašnjavanja na brzinu, što se od mene traži), ali dovoljnog da se jasno i detaljno prođu osnove teorije, i vježbe.

Tečaj radim isključivo po principu 1 na 1 jer se želim maksimalno posvetiti polaznici i da joj bude ugodno pitati šta god, bez ustručavanja ili srama od osuđivanja. Trenutno je tečaj samo uživo kod mene u studiju u Puli, po dogovoru.

Draga Anna, hvala ti što žene podsjećaš na njihove vrijednosti i potičeš da rade na sebi i svom samopouzdanju. Često nam svima nedostaje malo ‘boosta’ a ti si ona koja nam ga daje!

Annine radove i detaljne informacije potražite na njezinom Instagram profilu anna.de.lux.

Fotografije: Anna de Lux

Prethodni tekst – Upoznajte Hrvoja Jurića, biciklista koji je na bicikli napravio ‘đir’ oko svijeta!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci