Analiza boja: Ten, podton, sunčanje i najbolje boje!
A

Zakoračili smo dobro u ljeto. Koji je cilj svake godine osim odmora i zabave? Preplanuli ten.

Pitanje koje se postavlja je: što znači biti osunčan? Osunčati se znači potaknuti otpuštanje melanina u stanicama kože tijekom ekspozicije suncu. One čine da nam koža izgleda tamnija čemu se mi veselimo jer na taj način izgledamo ”zdravije” i većina smatra to lijepim.

Treba reći i da kako postoje razni fototipi kože, tako se i osobe različito osunčaju. Postoji 6 fototipa prema kojima promatramo reakciju kože. Nekoliko prvih fototipa primit će malo boje, a uz to lako će pocrvenjeti i izgorjeti. Od srednjeg pa do tamnijeg fototipa boja je vidljivija i ravnomjernija.

Osobe svjetlije puti bi zato trebale koristiti adekvatan pribor za prevenciju opeklina – kreme visokog faktora, naočale, šešire te laganu i prozračnu odjeću. Naravno da je ovaj savjet zlata vrijedan za sve.

No, kako je nastao trend sunčanja? Prije 1923. godine su dame hodale ulicom s malim suncobranima, širokim haljinama i šeširićima. Smatralo se da dobivanje boje je samo za ljude sa sela koji naporno rade na poljima, dok bogatije stanovništvo i dalje njeguje blijedost kao fizičku značajku prosperitetnog društva.

Upravo navedene godine je Coco Chanel nakon Azurne obale gdje se ljeti odmarala i prakticirala sport na otvorenom ”zaradila” lijepu boju koju je kasnije ponosno pokazala u Parizu. Neki izvori navode da je zaspala na suncu i da se nenamjerno osunčala. Kako god, stvorila je trend, koji je i danas izuzetno popularan.

Koje boje koristiti za naš izgled ljeti? Primijetit ćete kako ljeti preplanuli ten drugačije djeluje na boje. To ne znači da ste promijenili podton, nego da vam se ton kože izmijenio. On ne utječe na podton, ali utječe na naše poimanje boja. To znači da ćete izgledati tamnije i da će nekima bolje pristajati nešto zagasitije boje, ako naravno ne ciljate da budete vidljivi neon bojama ili onima izrazito svijetlim kojima privlačite pažnju jarkim kontrastom između boje kože i odjeće.

Najviše će boja pogodovati osobama koje imaju softnessa u sebi, odnosno koje nose boje s dodatkom sive, a u svakoj kategoriji Teorije boja ih ima po godišnjem dobu.

Kod Analize boja iako sam ten nije presudan kod određivanja potkategorije godišnjeg doba, ipak nije moguće biti objektivan.

Uzmite u obzir da je moj alat za rad oko, a kako tamnija boja kože dobiva na softnessu tako se i gubi čista procjena. Rezultat toga je da pričekamo jesen, kada će boja polako nestati i vratit ćemo se svojem klasičnom i prirodnom tenu.

Za svoju osobnu Analizu boja, možete mi se javiti na donje kontakte.

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas . Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique

Mail: info@beeunique.com.hr

Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci