Ana Rucner savršena u ulozi ambasadorice Zaklade „Otok Brač – negdje između mora i zvijezda“
A

Svjetski poznata violončelistica Ana Rucner, ovog je ljeta bila aktivnija nego inače. Pored niza uspješnih koncerata koje je održala duž čitave jadranske obale, angažirala se kao ambasador Zaklade „Otok Brač – negdje između mora i zvijezda“, a prekretnica je bio koncert u Bolu.

– ”Gospodin Markito Marinković, direktor Turističke zajednice općine Bol, organizirao je na dan koncerta promotivno fotografiranje na nekoliko karakterističnih bolskih lokacija i upoznao me sa sjajnim fotografom. Ubrzo se ispostavilo da Robert Barilla nije samo fotograf, već i godinama volonira kao upravitelj Zaklade koja se bavi istraživanjem i očuvanjem baštine otoka Brača te je ujedno i autor monografije „Otok Brač – negdje između mora i zvijezda“, na kojoj je intenzivno radio posljednjih šesnaest godina. Među prvima sam imala priliku vidjeti probni primjerak ove „Bračke Biblije“ i jasno mi je zbog čega se njezin izlazak iščekuje s jednakim nestrpljenjem kod običnih ljudi, kao i u akademskim krugovima. Čista ljubav prema otoku Braču sakrivena je među 1360 stranica ove knjige, koja je opremljena s preko 3000 fotografija, mapa, dokumenata i ilustracija, uvezana je luksuznim kožnim uvezom, a izlazak iz tiska planira se početkom sljedeće godine.”

Čitava obitelj Rucner ima kuće na otoku Braču i svake godine ljetuju u Povljima, tako da je Ana još od najranijeg djetinjstva vezana uz Brač, a u vrijeme studija održala je i koncertnu turneju po čitavom otoku. Ova sjajna glazbenica koja svojom glazbom briše sve granice, jedan je od najboljih predstavnika Hrvatske u svijetu. Njezin posljednji album nosi naziv „Croatian heritage“ pa je ljubav prema hrvatskoj baštini vjerojatno bila presudna za prihvaćanje „ambasadorstva“.

– ”Već prilikom mog sljedećeg dolaska na Brač, kada smo u tajanstvenoj Zmajevoj spilji snimali duplericu za monografiju, poznanstvo je brzo preraslo u prijateljstvo, a iz zajedničkih druženja i odlične sinergije rodilo se „ambasadorstvo“. Nekako se desilo samo po sebi. Rijetki su ljudi koji s toliko ljubavi, energije i znanja brinu o svojoj baštini i ponosna sam što mogu biti dio ove priče. Zbog toga sam poslušala srce i poklonila Zakladi svoj bijeli violončelo ukrašen Swarovski kristalima. Sretna sam što sam dobila priliku dati dio sebe otoku koji je postao dio mene. Neka ostane na Braču kao znak podrške ovim fantastičnim ljudima i uspomena na jednu prekrasnu suradnju.”

Tijekom rujna snimana je reportaža o bračkom kamenu za njemačku televiziju Arte TV, a svaki slobodan trenutak Ana Rucner iskoristila je za sviranje i fotografiranje na atraktivnim otočkim lokacijama.

– ”Uživala sam u svakoj sekundi skitanja po Braču sa svojim violončelom. Svirati u ermitažu Blaca, kamenolomima, bazilici sv. Lovre, podzemnoj Dvorani lijepih siga, pod zvjezdanim nebom plaže Lovrećina, kao i kupanje u moru s konjem, bili su poseban doživljaj. Iako su to bili nastupi pred svega nekoliko prijatelja, imala sam osjećaj da sviram u prepunim koncertnim dvoranama. Nosila sam nakit  i modne kreacije bračke dizajnerice Ide Stipčić Jakšić, haljinu od kamena te haljine od morskog žala i jeansa. Osjećam obavezu zahvaliti gospodinu Markitu Marinkoviću na domaćinstvu, mladoj dizajnerici Anji Bolčević na kreaciji za Zmajevu spilju, vodiču Zoranu Kojdiću na povijesnim pričama, Kristijanu Mutarellu na stolici s motivima Zmajeve spilje i Bruni Miličkom, višestrukom prvaku Hrvatske u super extrem klasi, što nas je svojim Pinzgauerom proveo po najzahtjevnijim terenima.

Prva fotografija napravljena je pored skulpture Anđela s jednim krilom, akademskog kipara Lovre Jakšića, da bi mi kao odgovor na pitanje „a gdje mu je drugo krilo“, kao posljednja bila napravljena fotografija u kamenolomu na kojoj imam kameno krilo. Time je zaokružena moja ovogodišnja bračka priča. Doživljaj otoka iz jednog sasvim drugog kuta i pogled iz perspektive čovjeka koji ga odlično poznaje, kompletno su promijenili moju dosadašnju sliku o ovom najvećem dalmatinskom otoku. Jedva čekam prvi slobodan trenutak, kada ću imati priliku izaći iz trajekta u Supetru. Sada znam da ne dolazim na Brač, već ulazim u jedan čaroban međuprostor koji se nalazi negdje između mora i zvijezda.”

Foto: Robert Barilla

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci