Travel preporuka by Ana Šimundić: Maroko je čaroban!
T

Planirate li daleko putovanje, a ne znate destinaciju? Imamo jednu preporuku – Maroko! Provedite ovo proljeće upoznavajući novu kulture i pratite naše preporuke. Ovoga puta riječ prepuštamo čitateljici Ani Šimundić koja nas vodi u  Maroko.

Draga Ana, predstavite nam se! 

Zovem se Ana Šimundić, imam 45 godina, udana sam i majka dvoje osnovnoškolaca. Završila sam Hotelijerski fakultet (danas Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu) u Opatiji i radim kao administrator u Ustanovi Medris (medicina rada i sporta).

Najviše uživam u kuhanju, putovanjima, knjigama, u prirodi i šetnji sa našom mješankicom Lilom – u miru i tišini.

Nedavno ste bili na putovanju u Maroku. Kako ste se odlučiti baš za Maroko?

Moja obitelj i ja planirali smo neko daleko putovanje i nakon dugih pregovora odlučili smo se za Maroko i to preko agencije jer je ovo bilo prvo putovanje avionom za naše klince pa smo htjeli pojednostaviti za prvi put.

Maroko je je Kraljevina na sjeverozapadu Afrike u kojoj živi više od 37 milijuna ljudi! Službeni jezici su arapski i francuski, klima mediteranska na sjeveru zemlje, u unutrašnjosti stepska a na jugu pustinjska.

Proveli smo 9 dana (7 ne računajući put) u Maroku, puno smo toga prošli a opet samo zagrebali po površini doživljaja i ljepota ove čarobne zemlje. Maroko je, prvenstveno čaroban –  šaren, pun mozaika, pločica, tepiha, papuča, parfema, sapuna, keramike, bakra, drva, haljina, glasan, gužvovit, prodoran, raznovrstan, aromatičan, voće, povrće, kus kus, tagine, konji, magarci, zmije, majmuni, deve, sve je kao jedan veliki šareni cirkus i upravo me to najviše oduševilo.

Što ste sve posjetili?

Posjetili smo mnoge gradove:

Casablancu na obali Atlantskog oceana sa prekrasnom Džamijom Mohammeda V.

Fes – najstariji kraljevski grad sa predivnom Kraljevskom palačom i posjet medini (starom dijelu  grada opasanom zidinama) i tržnici (souk).

Šokirao nas je smrad u kožarama gdje se koža boja u tekućini (golubljem izmetu i pigmentima) u kojoj radnici stoje uronjeni do pojasa po par sati dnevno za 250 eura mjesečno.

“Plavi grad“ Chefchaouen, moj favorit, toliko nestvaran da izgleda kao kulisa filma o Štrumpfovima

Tanger – najsjeverniji grad Maroka, udaljen od Europe samo 1h vožnje brodom gdje smo posjetili vidikovac sa kojeg se pruža pogled na pučinu, gdje se spajaju Atlantski ocean i Sredozemno more.

Rabat – glavni grad Maroka, čist i uredan, drugačiji od ostalih gradova Maroka- „Europskiji“

Marrakesh –  epicentar cirkusa! Apsolutno ludilo od grada, toliko intenzivan da je to neopisivo! Od glavnog trga Jemaa el-Fna punog životinja, štandova, prodavača, turista, vike, buke, dobacivanja, navaljivanja, katkad i pretjerivanja, okružnog brojnim soukovima (tradicionalnim arapskim tržnicama) na kojima se prodaje sve što se može zamisliti… Iskusili smo i jahanje na devama i zabavili se u jednom od tradicionalnih restorana sa trbušnim plasačicama.

Od hrane me najviše oduševila velika količina voća i povrća, najpoznatija hrana im je kus kus sa mesom  i povrćem te tagine (tažin) – Marokanska peka koja je dobila naziv po teškoj glinenoj posudi u kojoj se kuhaju meso i povrće (janjetina i piletina u raznim varijantama).

Slatko im je bazirano na prženom tijestu i orašastim plodovima sa medom i sezamom. Alkohol je zabranjen većinskom muslimankom stanovništvu (98% je muslimana, 1% kršćana i 1% židova) ali dostupan (i jaako skup!) za turiste u hotelima i restoranima.

Maroko nam se jako svidio, puno toga novoga smo vidjeli i doživjeli, dosta toga nam je bilo šokantno i čudno ali to su drugačiji običaji i kultura koje, iako ne razumijemo i nisu nam bliski, poštujemo.

Voljeli bismo se vratiti ali sljedeći put u svom aranžmanu, sada točno znamo što bismo ponovili, a što promijenili. Trenutno nam se još sliježu dojmovi, ali već planiramo sljedeće putovanje, toliko je toga još ostalo za vidjeti!

Fotografije: Ana Šimundić

Prethodni tekst – Travel preporuka by Štiklom po svijetu: Strunjan je biser slovenske obale

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci