13.8 C
Rijeka
Četvrtak, 17 lipnja, 2021

Grad znanja: Kava, kolač, humana genetika Anđelke Radojčić Badovinac

Anđelka Radojčić Badovinac petnaest je godina profesor u trajnom zvanju - temeljne medicinske znanosti grana humana genetika. Nakon Sušačke gimnazije upisuje Medicinski fakultet Sveučilišta...

Biljana Pantelić Adžaga: "Kada dođeš u određene godine vrati se ta ljubav prema starom."

Ima nešto posebno u preuređenom namještaju, bio on star ili nov. Preuređenjem ne samo što pokazujemo svoju kreativnost već i personaliziramo tu određenu stvar tako čineći je unikatnom. Ovo je priča o Biljani Pantelić Adžaga, rođenoj Vukovarki koja od 1992. godine živi u Rijeci. Ponosna supruga i majka, te vrlo kreativna, Biljana oslikava i uređuje namještaj i dekorativne predmete u svom retro shabby chic stilu za koji kaže da je jednostavan, romantičan i personaliziran. Iako je diplomirani ekonomist, njezin trenutni status je kreativni bloger.

Diplomirani sam ekonomist, ali sam mali niz godina radila u struci, oduvijek sam bila kreativna i trenutno vodim svoj blog Biljana Shabby, a i osnivačica sam i predsjednica Kreativne Udruge Shabby Chic.

Biljanu ekonomija nikad nije zanimala, a kroz život je uvijek bila kreativna jer je već  kao mala djevojčica učila ručne radove.

Krož život sam uvijek bila kreativna, pošto sam slavonka već kao mala sam od majke i bake učila neke ručne radove, vezla, radila goblene i slično. Moja strast me uvijek vukla prema nečem kreativnom.

Kako je došlo do same ideje o pokretanju udruge i vlastitog bloga Biljana kaže da je   stigla igrom slučaja kada je bila na jednoj kreativnoj radionici bojanja i dekupaž tehnike.

Kada sam došla u Rijeku učila sam slikati od jedne akademske slkarice Line Bussov, to je trajalo dvije godine i dosta sam vremena posvetila slikanju, a onda me prijateljica pozvala na kreativnu radionicu i meni se to jako svidjelo na način da sam tu vidjela mogućnost za nečim više. Onda sam počela gledat tutoriale, te se sama educirala i nadograđivala, a nakon što sam već puno toga napravila za sebe i prijatelje odlučila sam otvoriti blog jer mi se činio kao savršena ideja, angažirala sam supruga i zajedno smo istražili i sve napravili.

Kako i sama kaže kada je otvorila blog počeli su je prepoznavati i zanimati se za njezin rad.

Što god bih napravila pisala bih o tome i pokušala to što bolje opisati, radim i dosta tutoriala i trudim se sve popratiti sa slikama pa da svatko može pomoću njih i samostalno nešto izraditi.

Novo ruho možemo dati svemu od starog i novog namještaja pa do dekorativnih predmeta i suvenira, a raznovrsne tehnike pomažu nam da sve personaliziramo na svoj način i po svom guštu.

Sve se može preurediti i personalizirati, ja volim retro shabby chic stil, volim romantiku i onda su takvi i predmeti koje radim za sebe, ali uglavnom preuređujem komade namještaja i dekorativne predmete. Koristim razne tehnike, ručno crtanje, šablone, kombinacije stilova, ovisno o željama osobe kojoj je namjenjeno.

Iako kao mlada nije preferirala taj starinski stil, sada se to ipak promijenilo…

Kada ste mlađi volite sve moderno, a onda dođeš u određene godine i vrati ti se ta ljubav prema starom.

Na pitanje gdje pronalazi inspiraciju Biljana odgovara da nikad nije imala neku inspirativnu osobu i da jednostavno voli starinske stvari jer je podsjećaju na djetinjstvo.

Volim stare stvari, nedavno sam počela koristiti i gumene valjke s mustrom koje su nekad koristili soboslikari. Ta tehnika je zaboravljena, a moja prijateljica mi je pronašla jedan na buvljaku u Osijeku, te sam ih ja pronašla i kasnije na buvljacima u Zagrebu i od onda ih koristim i kombiniram kada preuređujem namještaj jer me podsjećaju na djetinjstvo, a to mi je bilo najljepše životno doba.

Suprug je vjerni pomagač koji joj uskače kada treba nešto izbrusiti ili pripremiti, a ostalo radi sama. Kada je osnovala Kreativnu udrugu uzela je i prostor od grada Rijeke gdje već godinama održava radionice za građane svih uzrasta koji žele naučiti nešto novo.

Ljudi me često kontaktiraju preko mog bloga, tražeći pomoć ili savjet od mene i to mi je zaista drago, a neki od njih su već i bili na mojim radionicama.

Biti inspiracija drugima je nešto od čega ti se ispuni srce i duša, svima nam je drago čuti kada netko voli i prati tvoj rad, pa tako je i Biljana sretna i motivirana kada joj se jave s pohvalama, upitima za pomoć ili bilo kakvom porukom podrške.

Kad ti netko kaže da si mu ti inspiracija i da mu se sviđa što radiš je nešto posebno, početkom ove godine sam u Dubrovniku dobila priznanje Međunarodne organizacije za dodjelu nagrada za stvaratelje stoljeća za 2017. godinu upravo za održavanje mojih kreativnih radionica i to mi je najveće priznanje do sada osim naravno pohvala mojih pratitelja.

Biljana kaže kako je najponosnija na prvu komodu koju je napravila, ne zbog krajnjeg rezultata već zbog osjećaja koji je osjetila kada ju je radila, a da radi s puno ljubavi dokazuju pregledi njezinih objava jer je upravo ta komoda bila jedna od najčitanijih. Biljana trenutno intenzivno razmišlja o planovima za budućnost i novim projektima, a ideja ne nedostaje.

Ideja ne nedostaje, imam već neke planove, krećem s istraživanjem i onda ću krenuti u realizaciju.

Svoj uspjeh može zahvaliti i svojoj obitelji koji su joj vječna pomoć i podrška. A više o Biljani i njezinom radu možete saznati na Facebook stranicama: Biljana Shabby i Kreativna Udruga Shabby Chic.

Foto: privatni arhiv
Pripremila: Ines Cunjak

ZADNJE OBJAVE

Raj za odrasle i klince, ova mjesta u Istri djeca obožavaju!

Već je svima poznato da Istra skriva prekrasna mjesta na koja ćete naići u svakom njezinom kutku. Iako će zaljubljenici u kulturu i istraživanja...

Saznajte sve o TheMiuBook knjizi koja će djecu maknuti od ekrana, a osmislila ju je hrvatska poduzetnica

TheMiuBook je edukativna, kreativna i inovativna knjiga koju možete ponijeti bilo gdje sa sobom kao zabavu za djecu umjesto mobitela ili tableta TheMiuBook je edukativno-kreativna...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
7,910SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Jeste li čuli za pero®? Otkrivamo sve o uspješnoj poduzetničkoj priči iz Matulja!

Nešto je posebno u obiteljskim firmama koje ujedine snage kako bi osvojile tržište i predstavile nešto novo, svježe, posebno. Posebna je strast u pojedincima...

Stilueta intervju: Tihana Stanić o odgovornom i kolegijalnom ponašanju u #ostanidoma okolnostima

Naša je današanja gošća Tihana Stanić, poduzetnica, vlasnica „Beauty Box studio ljepote“ koja se poput svih nas pronašla u novoj, izazovnoj situaciji. Nedavno je...

Grad znanja: Kava, kolač, dinamika Nine Čeh

Nina Čeh znanstvenica je koja odrasta u Istri i nakon završene opće gimnazije u Srednjoj školi u Buzetu 2008. godine upisuje Građevinski fakultet na...