4 mjesta koja morate uključiti u istarski weekend getaway!
4

Istra je prava mala riznica blaga raznih vrsta, bilo da se radi o finim jelima, piću ili pak mjestima koje možete posjetiti. Nekoliko sam puta u zadnje vrijeme čula da čak i ako ne znate kamo otići, put će vas uvijek odvesti na neko lijepo mjesto i zaista se moram složiti s time. Danas vam donosim četiri manja, ali svakako prelijepa mjesta okružena prirodom i čistim zrakom za mali (ili veliki) weekend getaway. Izbjegnite nakratko gradsku gužvu, svakodnevne obaveze i jednostavno se prepustite prirodnim ljepotama malog raja zvanog Istra.
Rabac
Jedno od ljepših mjesta na Istarskoj obali je svakako Rabac. Nalazi se u malenoj uvali nedaleko od Labina i može se reći da je pravo malo blago. U ovo proljetno vrijeme idealno je mjesto kojim možete prošetati i uživati u prirodi bez velike gužve koja je nezaobilazna tijekom ljetnih mjeseci. S jedne strane šuma, s druge strane prekrasno more koje će vas nakratko odvesti u neke egzotične krajeve jer je boja mora nestvarno plava, a kada se tome dodaju čisti zrak, topli zagrljaj sunca i pogled na obronke Učke zaboravite da ste u Istri i jednostavno uživate.

Motovun
Na brdu iznad rijeke Mirne smjestio se Motovun. Gradić bogate povijesti i od velikog kulturnog značaja za naše prostore i dalje ponosno stoji sve od rimskog razdoblja pa do danas. Uspinjanjem na brežuljak, do samog centra Motovuna, biti ćete nagrađeni panoramskim pogledom na zeleni tepih koji se prostire unedogled sa svih strana, s naznakama okolnih gradića i mjesta u daljini. Šetnjom kroz gradić, sa svih vam se strana nameću razne povijesne građevine od kojih svaka ima svoju priču. Dok vas one žele podsjetiti na neka davna vremena, u sadašnjost će vas vratiti ljepote malenih ulica, mirisi raznih kuhinja i ugodna atmosfera malenog gradića koji ima toliko toga za ponuditi da se svatko u njemu osjeća dobrodošao. Osim Motovuna, možete posjetiti i njegove „susjede“ Brkač, Kaldir i Sveti Bartol. Zato, odvojite malo vremena, posjetite Motovun i dopustite da vam prizori ispred vas ispričaju svoju priču, jer ne kaže se uzalud da slika govori više od tisuću riječi.

Grožnjan
Nedaleko od Motovuna, nalazi se Grožnjan. „Grad umjetnika“, kako ga se danas naziva, također se smjestio na brežuljku, poput vidikovca s kojeg se pruža pogled obogaćen prirodom, okolnim brežuljcima, a u predvečerje predivnim zalaskom sunca. Ulaskom u onaj najstariji dio Grožnjana, kao da ste ušli u vremeplov koji vas je odveo sve do nekih davnih vremena. Tradicionalne kamene kuće, uske ulice koje se otvaraju u malene trgove, kameno popločenje ulica i trgova na „rimski način“, malene klupice i stolovi ispred kuća natkriveni vinovom lozom omotanom o drveni okvir, ili kako bi Istrijani rekli „ruza“. Taj spoj sivog kamena i zelenila vinove loze, oživljavaju jarke boje starinskih pelargonija ili „đirana“. Dok šećete ulicama Grožnjana, kao da ste zamrznuti u jednom trenutku povijesti gdje ne postoji tehnologija, automobili i sva užurbanost modernog života, nego ste prepušteni ljepotama prirode istarskog kraja. Ljubitelji umjetnosti ovdje će doći na svoje, posjetima raznim galerijama i umjetničkim ateljeima, a kreativci u bilo kojem smislu ovdje se mogu inspirirati realno sa svime, gdje god da pogledaju. Malo, ali izuzetno šarmantno mjesto koje obavezno morate posjetiti u ove toplije dane koji nam dolaze.

Kotli
Mjesto Kotli nalazi se istočno od Buzeta i idealna je destinacija kao odmor za „dušu i tilo“. Mjestom teče rijeka Mirna koja je svojim tokom formirala malene „kotle“ – udubine raznih veličina, po kojima je mjesto i dobilo ime, a koje podsjećaju na istoimene posude kakve su se koristile u seoskim domaćinstvima za kuhanje na ognjištu. Poput Grožnjana, Kotli kao da su zamrznuti u jednom razdoblju u povijesti gdje ne postoji ništa što bismo povezali s modernim svijetom. Današnji izgled sela je iz 18. stoljeća, s nekoliko očuvanih kuća koje su ogledalo tadašnje istarske gradnje. Šetnjom kroz mjesto, pogled vam čas zastane na rijeci i njezinoj boji, čas na zelenilu koje vas okružuje sa svih strana, a čas na nekadašnjim stambenim objektima koje svjedoče tim davnim vremena. Jedan od simbola Kotli je i mlin, koji je danas obnovljen, a kojim se upotpunjava slika o jednom selu s rijekom čiji su stanovnici nekada prerađivali pšenicu i proizvodili brašno. Posjetom ovog mjesta, prepustite se spoju prirode, zvuka rijeke Mirne, čistog zraka i jednostavno uživajte.
Dolaskom toplih dana i ljepšeg vremena, takva mjesta, ti pravi mali dragulji, zovu vas da izađete iz kuće i istražite ljepote istarskih krajeva. Iskoristite to.


Pripremila: Marina Pilar

Foto: Marina Pilar, Ivor Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci