3. međunarodni eno – gastro festival WineRi okupit će najznačajnije udruge vinara Kvarnera!
3

„Trs je naš“, slogan je 3. međunarodnog eno – gastro festivala WineRi 2019. koji će se održati 8. – 9. ožujka od 13:00 do 19:00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerova palača, Muzejski trg 1) i okupit će između ostalog i gotovo sve proizvođače autohtonih sorti Kvarnera kao svojevrstan En primeur Žlahtine, Jarbole i Kastafske belice rečeno je na konferenciji za novinare u domu Kastafske belice na Kastvu u OPG Plovanić.

„Drago mi je da smo okupili najznačajnije udruge vinara s Kvarnera – Žlahtina, Jarbola i Belica te da smo dobili njihovu podršku, odnosno da WineRi festival smatraju svojim festivalom. Prošle godine smo započeli s dobrom praksom okupljanja predstavnika udruga vinara s Kvarnera što se pokazalo iznimno korisno za razmjenu iskustava i druženje što ćemo nastaviti i u budućnosti, te razmišljamo o nadogradnji i snažnijem udruživanju za zajedničke nastupe i promociju“ rekao je uvodno organizator festivala dr.sc. Žarko Stilin.

Vinski kum festivala, sudionik finalnog dijela natjecanja Hrvatski MasterChef Časlav Matijević je naglasio kako su svi ponosni na kvarnerske autohtone sorte, na vinare koji čuvaju te sorte i proizvode sjajna vina, a Guvernerova palača je postala premala za sve koji žele izlagati na WineRi.

Predstavnici udruge Žlahtina Ivica Dobrinčić iz vinarije Šipun i Egle i Ivan Katunar iz vinarije Ivan Katunar istaknuli su kako su zaista ponosni da i žlahtina ima svoj festival. Drago nam je da je prepoznata važnost tradicije u vinu i vinogradarstvu na Kvarneru i vjerujemo da je WineRi snažna manifestacija u brandiranju Kvarnera kao eno – gastro turističke destinacije, jer vino mora postati razlog dolaska turista na Kvarner. Tradicija je na našoj strani, a turisti žele autohtonost i autentičnost, a upravo kroz ovaj festival se svi ugostitelji mogu upoznati s našom ponudom i proizvodima. Rijeka i Kvarner zaslužuju ovakav festival koji je postao centralno mjesto druženja, upoznavanja, kušanja, razmjene iskustava i druženja proizvođača vina s Kvarnera ali i svih dragih gosti iz Hrvatske i susjednih zemalja, a Guvernerova palača je kao stvorena za ovo događanje i postaje sinonim za druženje uz vino. Potrebno je raditi na promjeni svijesti ugostitelja i turističkih djelatnika, te njihovom dolasku i upoznavanju s našim proizvodima, koji su najzaslužniji za promociju i promidžbu naših proizvoda istaknuli su žlahtinari.

Franko Ružić iz Udruge Jarbola, odnosno OPG Ružić koji je jedini proizvođač pjenušca od Jarbole na svijetu istaknuo je kako mu je drago da je WineRi prerastao u jedan ozbiljan festival i da ga posebno raduje da i mali vinari poput njega uz podršku Primorsko – goranske županije i Grada Rijeke, odnosno Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj mogu prezentirati svoje proizvode na Kvarnerskom turističkom tržištu. Mi smo mala vinarija i proizvodimo male količine vina i pjenušca, no treba razmišljati u smjeru da većina kvalitetnih ugostiteljskih objekata ponudi gostima naše autohtone sorte istaknuo je Ružić.

“Drago mi je da je Kastafska belica odnosno moj OPG Plovanić domaćin ovom duženju i nadam se da će se druženje nastaviti i u godinama pred nama istaknuo je Dejan Rubeša. Naši proizvodi ne zaostaju, iako smo male vinarije, za velikim proizvođačima, te možemo biti ponosni na sve naše autohtone sorte. Belica i Jarbola su uz Žlahtinu biseri Kvarnerskog podneblja a to su sorte koje se uzgajaju i od njih radi vino jedino na Kvarneru” zaključio je Rubeša.  

U sklopu festivala održat će se 8 stručnih radionica u kojima se naglasak stavio na kvarnerske autohtone sorte poput Vođenje ljubavi vinom, Jarbola? Belica? Ča j’ to?, Rosei Istre i Kvarnera, Vino i kino, Pjenušavi Kvarner, Vinski Indiana Jones i finalna En Primeur Žlahtine, Jarbole i Kastafske belice koje će zasigurno privući mnogo sudionika jer ih vode redom iskusni stručnjaci i sommelieri Filip Savić, Tomislav Pavlešić, Darko Lugarić, Jelena Bulum, Marija Vukelić i Ivica Dobrinčić.


Foto: PR

Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci