12 najljepših citata Malog princa, knjige kojoj se uvijek vraćamo!
1

Najpoznatija knjiga francuskog pilota Antoinea de Sainta-Exuperyja, Mali princ iz 1943. godine jedna je od najprodavanijih knjiga na svijetu. Do sada je prevedena na preko 300 svjetskih jezika i prodana u više od 200 milijuna primjeraka. Već dobro poznate ilustracije u knjizi poput crteža udava sa slonom,  piščevo su dijelo, a njih je koristio da opiše likove. Knjiga je mnogosutrko adaptirna, u raznim oblicima.

S Malim princom većina nas se susrela u osnovnoj školi kada je bila upisana na popis za lektiru, no iako knjiga djeluje kao da je za djecu ona je namijenjena i odraslima. Čitajući knjigu otkrivamo dosta o ljepotama života i prijateljstva, ljudima, shvaćamo da se ne treba prepustiti stvarima koje nas ne ispunjavaju već da moramo uživati u životu i njegovim svakodnevnim sitnim zadovoljstvima i radosti.

Ovo je knjiga kojoj se često i sami vraćamo, kada nam treba inspiracija, kada se ne osjećamo dobro u vlastitoj koži, kada nailazimo na izazove ali i kada smo sretni i ispunjeni te samo, barem na kratko, želimo ponovo biti  i razmišljati kao dijete i zato vam danas donosimo 12 najljepših citata Malog princa jer kroz njega svijet gledamo drugim očima.

“Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo.”

“Čovjeku nikad nije po volji, ma gdje bio.”

“Puno je teže suditi sebi samome nego drugima. Ako uspiješ sebi dobro suditi, znači da si pravi mudrac.”

“Odrasle osobe vole brojeve. Kad im pričate o nekom novom prijatelju, nikad vas neće zapitati o onom što je bitno. Nikad vam neće reći: “Kakva je boja njegovog glasa? Koje su mu najomiljenije igre? Da li skuplja leptire?” Nego vas pitaju: “Koliko mu je godina? Koliko ima braće? Koliko je težak? Koliko zarađuje njegov otac?” Tek tada smatraju da ga poznaju.”

“Ako kažete odraslim osobama: “Vidio sam jednu lijepu kuću od crvenih cigli sa geranijama na prozorima i golubovima na krovu”, oni nisu u stanju zamisliti tu kuću. Treba im reći: “Vidio sam kuću od sto tisuća franaka”. Tada će uzviknuti: “Kako je lijepa!”

“Djeca trebaju biti vrlo strpljiva s odraslima.”

“Tada mu nisam govorio ni o boama, ni o prašumama, ni o zvijezdama. Spuštao sam se na njegovu razinu. Pričao sam mu o bridžu, golfu, politici i kravatama. I veliki je bio strašno sretan što poznaje tako razborita čovjeka.”

“Pitam se ne svijetle li zvijezde radi toga da bi svatko od nas mogao pronaći svoju.”

“A ljudi nemaju mašte. Ponavljaju što im se kaže.”

“Žalosno je zaboraviti prijatelja.”

“Bilo da je u pitanju kuća, zvijezde ili pustinja, ono što čini njihovu ljepotu – nevidljivo je!”

“Odrasli su zaista čudni.”


Foto: Imgur (Antoine de Saint-Eeupéry / Reynal & Hitchcock)

Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci