ZTC

Sve više mladih i ambicioznih kreativaca odlučuje se otvoriti svoju firmu i okušati se u poduzetništvu, stvoriti svoju priču i biti “sam svoj šef”. Upravo o jednoj takvoj priči pišemo i danas, brend Megalos, relativno je mlad, no i prepoznatljiv domaći brend sa svjetskim sjajem. Uživala sam u razgovoru s dizajnericom Zorana Sirovinom, te joj prepuštam glavnu riječ.

Za početak nam se ukratko predstavite, kako se započela vaša kreativna priča?

Mi smo novootvorena firma koja se bavi dizajniranjem i izradom modnih dodataka, najviše torbi te predmeta od drva koju vodi mlada, možda i previše ambiciozna osoba koja je jako ponosna na brand Megalos koji je stvorila.

Kada ste otkrili svoju kreativnu stranu, jeste li još kao dijete bili skloni  crtanju, izradi nakita i slično?

Još od malih nogu voljela sam crtati i bila sam jako kreativna, sjećam se da sam sa svega nekoliko godina šivala lutkama haljine, istina bilo je to šivanje običnom iglom i koncem ali uvijek sam smišljala posebne krojeve, voljela sam i izrađivati nakit, preuređivati prostor, tada sam htjela biti dizajnerica odjeće ili dizajnerica interijera,  kroz kasnije školovanje zapostavila sam svoju kreativnu stranu, život me odveo u drugom smjeru, nakon završetka fakulteta koji nema veze sa ovim čime se sada bavim, otišla sam u Njemačku gdje se upoznavajući novu  zemlju, kulturu, način života zapravo opet probudila moja ljubav prema dizajnu i nakon čega sam odlučila napraviti riskantan potez, ostaviti dobar posao i vratiti se u Hrvatsku pokušati ostvariti svoje snove.

Kako biste opisali svoje modne dodatke i žene koje ih nose?

Megalos torbe teško je ukratko opisati, one su drugačije i posebne, privlače poglede, dovoljne su da i najjednostavniju jednobojnu kombinaciju učine posebnom, rade se samo od kvalitetnih materijala, upravo zato su izrađene uglavnom od kože i drveta jer jedini zadovoljavaju moje kriterije kvalitete. Svaku sam osobno prvo nosila neko vrijeme da se uvjerim u njihovu funkcionalnost i da pronađem imaju li nedostataka, tek nakon toga i nakon malih preinaka krenula sam u izradu ostalih. Zapravo od kada sam napravila prvu Megalos tobu jedino njih nosim. Mislim da sam napravila dizajn koji može nositi apsolutno svaka žena, samo zavisi od boje, uzorka, teksture, slike na drvu, veličine kakva žena će je nositi. Jedino na što svaka žena mora biti spremna kada nosi našu torbu je puno ljubomornih pogleda.

Izrađujete li nakit i ostale modne dodatke po narudžbi?

Prvobitni plan je bio da uz torbe izrađujem i nakit ali ipak sam se bazirala samo na torbe jer jednostavno ne stignem sve budući da je svaka torba ručni rad i unikat potrebno je puno vremena, truda i strpljenja za njezino dizajniranje a zatim i izradu. Naravno, osim torbi koje samostalno dizajniram svatko može iznijeti svoje ideje te će prema njima biti napravljenja njihova personalizirana torba. Ali zato izrađujem drvene stalke na nakit koji su funkcionalni i lijepog dizajna.

Gdje pronalazite inspiraciju? Što je ono što čini vaš predmet prepoznatljivim?

Inspiraciju pronalazim svugdje oko sebe, svaki predmet je nastao iz moje osobne potrebe, stalci za  nakit jer sam htjela organizirati svoj nakit, torbe jer sam htjela torbe koje će biti glavni modatak svakoj kombinaciji, novčanike jer u današnjem svijetu kada svi većinom koriste samo kartice ili ih imaju puno sam htjela napraviti jedan koji će upravo njih držati na jednom mjestu te stati i u najmanju torbicu, slike jer sam htjela elegantne slike koje će u svaki prostor unijeti dozu luksuza.

Megalos proizvodi prvenstveno su prepoznatljivi po logu, odnosno slovu S koji krasi svaki proizvod.

Mlada ste, talentirana, ambiciozna – kakav je osjećaj biti poduzetnica u Hrvatskoj?

Iskreno jako je lijep osjećaj, svaki novi dizajn čini me sretnom, ponosna sam što sebi stvaram radno mjesto a nadam se u budućnosti i još nekoliko ljudi ali s druge strane poduzetnik u Hrvatskoj je težak posao, posao koji nema radno vrijeme, posao gdje ćete naići na tisuću i jednu administrativnu prepreku, pogotovo ako krećete sami i od nule stvarate svoj brend. Danas je lako otvoriti firmu ali teško je odražavati kontinuitet poslovanja, napraviti svoju firmi uspješnom i profitabilnom.

Kako biste komentirali regionalnu kreativnu scenu? Ima li prostora za uspjeh?

Ima jako puno kreativnih ljudi, prekrasnog dizajna samo nažalost nije dovoljno imati samo dobru ideju, potrebno je imati dobar plan kako postići ono što želite i dobru financijsku potporu da bi se išta pokrenulo. Naravno, na vrhu uvijek ima mjesta. Treba samo biti uporan, dosljedan svojim idejama, vjerovati u uspjeh jer ništa se ne postiže preko noći.

Otkrijte nam, gdje vidite brend Megalos u budućnosti? Kakve ciljeve, snove, želje imate?

Brend Megalos vidim kao uspješan brend koji je prepoznat i izvan granica naše zemlje, kao brend koji je poznat po svome jedinstvenom dizajnu i kvaliteti. Kako se u budućnosti firma bude razvijala i rasla,  kako nam financije i poslovne prilike na tržištu budu dozvoljavale,  tako će vjerojatno rasti i područja u kojima djelujemo. Nije isključeno dizajniranje odjeće ili namještaja.

MEGALOS

MEGALOS – FACEBOOK STRANICA

Pripremila: Katja Grubiša

Photo: privatni arhiv

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE