ZTC

Danas je na Korzu održana konferencija za medije povodom najave manifestacije “Baltazar na Gradini” koja se održava u sklopu Ljeta na Gradini u utorak, 05. rujna na Trsatskoj gradini. Na konferenciji za medije sudjelovali su: Vedran Babić – organizator Ljeta na Gradini, Sabina Frlan – koordinatorica programa Baltazar na Gradini, Elvira Marinković Škomrlj – rukovoditeljica Službe za odnose s javnošću Sveučilišta u Rijeci i Zdravko Lenac – pomoćnik rektora za inovacije.

Manifestacija Blatazar na Gradini održava se po treći puta u okviru Ljeta na Gradini, a kao i svake godine, okosnica manifestacije su predavanja koja donose znanstvene teme na zanimljiv i inovativan način, a sve u cilju popularizacije znanosti. Predavačice i predavači sa Sveučilišta u Rijeci izložit će zaista raznolike i zanimljive teme.

Po prvi puta manifestaciji se pridružio Astronomski centar Rijeka koji će prezentirati svoje aktivnosti, a članovi  Akademskog astronomskog društva objasnit će kako funkcionira teleskop, a potom će posjetitelji moći kroz teleskop pogledati u nebo.

Posjetiteljima će se predstaviti i studenti Odjela za Fiziku Sveučilišta u Rijeci koji će kroz prezentaciju i interaktivne pokuse predstaviti lik i djelo Andrije Mohorovičića, s obzirom da se ove godine obilježava 160 godina od njegova rođenja.

Također, Udruga studenata Biotehnologije iz Rijeke, točnije njihovi Putujući znanstvenici održat će interaktivne pokuse.

Jadran galenski laboratorij i ovoga puta će se predstaviti svojim edukativnim kornerom, a za najmlađe su također pripremljeni brojni interaktivni sadržaji kao što je Ludi labortorij Zemlje zabave i animacija iz Pule, zatim Matematički svijet,  dok će kreativno – edukativne radionice održati Foliot – Centar za djecu i mlade. U prostoru spilje posjetitelji će tijekom cijele manifestacije moći pogledati animirani film Profesor Baltazar.

U svakom slučaju, očekuje nas zanimljiv dan na Gradini koji će zasigurno izazvati velik interes kao i proteklih godina.

Ovom prilikom sudionici su izjavili:

Vedran Babić:

“Projekt Baltazar na Gradini inspiriran je zanimljivom poveznicom grada Rijeke i popularnog animiranog lika profesora Baltazara iz istoimene serije u kojoj je Rijeka poslužila kao inspiracija prilikom osmišljavanja Baltazar grada. Prošlogodišnje izdanje je bilo izrazito dobro posjećeno, a obzirom da smo sadržajno obogatili manifestaciju vjerujem da će i ove godine svatko pronaći nešto za sebe.”

Sabina Frlan:

“Manifestacija Baltazar na Gradini raste iz godine u godinu, kako količinom sadržaja tako i brojem posjetitelja, a za cilj ima popularizirati znanost, ali i posjetiteljima na drugačiji način prikazati znanstvene teme. U sklopu trećeg izdanja ove popularne manifestacije s nama će biti 6 predavača te brojne institucije i udruge koje su povezane sa znanošću.”

Zdravko Lenac:

”Profesor Baltazar i znanstvenici imaju mnogo toga zajedničkog, između ostalog riješavanje problema. I ove godine na Gradini ćemo imati zanimljiva predavanja iskusnih profesora, ali i asistenata koj će predstaviti svoj rad. Kroz ta predavanja posjetitelji zasigurno mogu i naučiti ponešto.”

Elvira Marinković Škomrlj:

“Sveučilištu u Rijeci, kao partneru ove manifestacije, zadovoljstvo je predstaviti se i kroz ovakvu manifestaciju, a meni je osobno drago da ćemo i treću godinu zaredom uživati u druženju s profesorom Baltazarom te pozivam sve dan nam se i ove godine pridruže na Trsatskoj gradini.”

Vrata Trsatske gradine se otvaraju u 18.00 h, a ulaz je za sve posjetitelje slobodan.

 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE