ZTC

Mnogi su čuli za Dan Svetog Patrika, irski blagdan koji je postao toliko popularan da danas cijeli svijet slavi. Zelena boja, glazba, ples, zabava i veselje glavna su obilježja ovog dana. No zašto se taj dan slavi? Sv. Patrik iako je zaštitinik i svetac Irske, zapravo je rođen u Engleskoj oko 385. godine pod imenom Magonus Sucatus Patricius. Sa 16 godina postao je rob irskih gusara, bio je običan mladić i pastir koji je na pašnjacima počeo vjerovati u Boga. Nakon što je uspio pobijeći nazad u Englesku postao je đakon, a kasnije nakon povratka u Irsku i biskup. Zahvaljujući njemu i prihvaćanjem kršćanstva Irska se jače povezuje s ostatkom Europe.

Dan Svetog Patrika slavi se 17. Ožujka, to je dan njegove smrt.

Postoji i nekoliko simbola koje danas vežemo uz Irsku. Djetelina s tri lista za koju su mnogi mislili da predstavlja vjeru, nadu i ljubav je zapravo bila simbol koju je koristio sv. Patrik kako bi propovjedao i prikazao Sveto Trojstvo, Otac, Sin i Duh Sveti objašnjavajući kako su svi oni mogli biti zasebni entiteti, ali ipak su zajedno. Irski vilenjak ili leprechaun bradati je patuljak odjeven u zeleno s velikim šeširom na glavi. Legenda kaže da su leprechauni bili postolari koji su novac od izrađenih cipela stavljali u lončić i sakrili ga na kraju duge. Ako ga čovjek ikad ulovi, leprechaun mu mora za oslobođenje ispuniti tri želje. Danas na Dan svetog Patrika, Irci imaju običaj sakriti novčiće koje onda djeca traže, u nadi da će možda naletjet i na vilenjaka. Postoji još jedna zanimljivost vezana uz sv. Patrika, a to je da je njegova boja zapravo plava. Zelenu boju su kasnije usvojili zahvaljujući velikoj količini padalina zbog kojih je Irska prekrivena zelenilom. Legenda kaže da je Sveti Patrik potjerao sve zmije iz Irske jer danas gotovo pa i nema zmija na zelenom otoku. Znastvenici tvrde kako je to nemoguće te se smatra da je protjerivanje zmija zapravo slikovit prikaz za protjerivanje poganstva i početak kršćanstva.

Inspirirani ovim danom, da malo začinimo, u riječkom ZTC-u za vas smo potražili i neke odlične komade modnih dodataka i odjevnih predmeta u zelenoj boji koji će biti hit ovog proljeća.

Avocado Wash – ‘goli’
Gel za tuširanje bez ambalaže, nivo E1
Deichmann, nivo E0
ShoeBeDo, nivo E1
C&A, nivo E1
New Yorker, nivo E0
H&M, nivo E1
H&M, nivo E1
H&M, nivo E1
H&M, nivo E1
New Yorker, nivo E0
C&A, nivo E1

Foto: Pixabay/web shop

Pripremila: Stilueta

Kancelarija bar