ZTC

Kuc-kuc.. otvorili smo vrata novoj godini s nekim novogodišnjim odlukama poput: ‘Počet ću vježbati’, ili ‘Do ljeta ću smršavjeti’ i sl. No, da bismo u bilo kojem smjeru krenuli, treba tijelo odvući od punog stola hrane. S neumjerenim jelom i pićem mnogi su krenuli na Badnjak. Bilo je tu finog bakalara (naravno na kruhu ili u toču s kruhom pa na gulaš),  pa na Božić fini ručak i prejedanje s rušenjem osobnih rekorda količine hrane koju možemo unijeti u sebe, da bi finalna završnica bila na ispraćaju 2016. Eeee, tu se nije biralo niti štedjelo.

Nama, običnim gym-laicima nekoliko dana stanke od treninga znači odumiranje kondicije i kolaps svega onoga što smo donekle mogli napraviti u treningu.  Kad voda dođe do grla najprije treba potražiti savjet stručnjaka. U mom slučaju on se zove Michael Ban – moj kondicijski trener – fora zvuči, je l’ da. Uglavnom, prvo što mi je rekao, a ja prenosim vama, jest – čim prije krenuti. Nema: ‘Od ponedjeljka ću’, ‘Od idućega tjedana’, ‘Od sutra’, nego ODMAH. (Ok, može od sutra ako ovo čitate u večernjim satima). Ovome ne trebam dodavati kako je njegov savjet uopće ne stajati s treningom ni preko blagdana, ali toliko disciplinirana (još uvijek) nisam. Dakle, eto, punog trbuha, teška sama sebi, krećem s Michaelom vratiti formu.

Helena Anušić, Michael Ban

 Najprije se kreće s laganim oblikom cirkularnog treninga, što bi nama laicima značilo – trenirati tri puta tjedno razvrstanim danima (ponedjeljak-srijeda-petak ili utorak-četvrtak-subota). Taj trening mora „pokrivati“ cijelo tijelo, a ne samo rad na jednoj skupini mišića. Obavezno na početku i na kraju ubacite kardiovaskularni dio. Iskreno, meni taj dio na kraju treninga najteže pada jer nakon što se ubijem sat i „kusur“  vremena, nisam baš od volje za trčanjem, veslanjem ili vožnje  bicikla. U tom slučaju ponekad koristim molećivi pogled prema Michaelu popraćen riječima: ‘Ej, ja ne bih…’ Ponekad, ali samo ponekad „upali“ ako je trening bio dobar. Moja preporuka jest da se savjetujete s trenerom. Nemate li ga, besplatan savjet trebali biste dobiti u svakoj teretani.  Takva je praksa u Iron Gymu, pa eto – pitajte Michala ili nekog od njegovih kolega stručnjaka.

Fino smo jeli proteklih dana, ali što smo papali – papali smo. Slijedi ‘detox’ koji neće značiti gladovanje, nego konzumiranje raznovrsne ‘čiste’ hrane bez onih finih umaka (šmrc). Na sarmu zaboravite (osim ako ste na skijanju), a izbjegavajte i ‘bijele ubojice’: sol, šećer i bijelo brašno. Ne pecite ili pržite nego kuhajte, ali čuvajte namirnice od prekuhavanja. I na kraju – počnite vježbati! Drage moje, u novoj godini želim da se dovedete u top formu. Michael i ja ćemo se truditi korisnim savjetima pomoći vam da se organizirate i učinite nešto kako za svoje zdravlje, tako i za svoj fizički izgled.  Sretna nova godina!

Pripremili: Helena Anušić  i Michael Ban

IRON GYM RIJEKA

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE