ZTC

Otok Krk savršen je za kratki vikend bijeg od gradskog asfalta jer je jako blizu nama u Rijeci, ali i najbliža je točka za kratki odmor uz more i morski zrak Kontinetalnoj Hrvatskoj. Danas ćemo vam predstaviti predivan apartman u malom mjestu Klimno na otoku Krku zbog kojeg ćete poželjeti tamo i ostati. Ono što je posebno kod ovog apartmana je starinski uređen interijer koji će vas na ulaznim vratima prebaciti u prošlost. Priču o nastanku ispričala nam je Kristijana Črnjarić.

ZTC

Sve je počelo prije tri godine su supružnici Kristijana i Franjo Črnjarić zbog želje da njihovo dijete odrasta u mirnijem okruženju uz more napustili Rijeku i preselili se u prekrasnu obnovljenu obiteljsku starinu u Klimno na otoku Krku, tada nisu ni sanjali da će njihovoj konobi udahnuti život.

“Ona nas je čekala, spremna da ispriča jednu novu priču. Neke od njih, saznali smo od moje 93-godišnje none Dragice Kumbatović (rođene Gržetić) koja ih je sama u njoj proživjela, a koliko ih tek samo još konoba samo čuva za sebe…” – kazala je Kristijana.

Još prije stotinu godina, u njoj su Kristijanini pranonići Antonija i Anton Gržetić vodili trgovinu mješovitom robom, tada je to bila prva u selu, no nakon početka 2. svjetskog rata nakon sveopće nestašice morali su je zatvoriti. No, tu priča nije gotova jer su umjesto nje otvorili gostionicu.

No da svako zlo donosi dobro, dokaz je i ova priča jer da nije bilo gostionice, Kristijanin nonić Nikola iz Omišlja, 1941. godine ne bi upoznao njenu nonu. Naime on je inače bio ribar i dolazio je na remont broda na škver u Klimno. Taj dolazak u Klimno naravno nije mogao proći bez posjete lokalnoj gostionici, a tamo ga je poslužila krasna, mlada djevojka, Kristijanina nona.

“Puno nam je puta nonić u starosti znao pričati kako je odmah znao da će mu ona biti žena.” 

Nakon nekog vremena gostiona je opet postala butiga, a takva je i ostala dok Kristijanini pranonići nisu otišli u penziju.

U to vrijeme, spominje Kristijana, nije se imalo puno i ništa se nije bacalo, pa je i njih nakon toliko godina dočekala konoba puna uspomena i predivnih starih stvari. Iako su neke bile u lošem stanju, većina je bila u dobrom, te su ih uspjeli obnoviti i oživjeti. Plana nije bilo, ideje su dolazile same od sebe, a sve što su mogli, osim provođenja struje i vode napravili su po vlastitim zamislima.

“Bio je to plod znanja, iskustva, volje i želje mog muža Franje i njegova oca Spartaca koji su inače glazbenici, pa im je improvizacija pod kožom.”:)

Tako npr., tavaluni od kojih je napravljena cijela kuhinja, vrata prema sobi, obložen zid na verandi, otpisani su komadi iz 3. maja – bili su prepuni mazuta, masti i raznih boja. Napa, stol i stolice u blagovaoni su originalni komadi iz doba gostione, stari radio, drvena bijela komoda iz sobe none Dragice u kojoj je rođena i odrasla, a u kojoj sada spava njihova kći, željezni lavandin također iz njihove kuće u kojoj oni sada žive.

“Zadržali smo stari kamin i krušnu peć koji su još u funkciji. Žlica sa ladice je sa aviona kojim je naš pranonić Anton letio u Ameriku. Ključ sa zida se cijelo vrijeme radova motao po stolovima i miješao sa alatom, pa ga je mužev otac Spartaco stavio na željezo koje je virilo iz zida.Cigle na zidovima kojima smo popunili neke dijelove su iz Jušića iz jedne srušene kuce (od kud je muževa familija).Imamo i stari sat iz gostione u Matuljima u kojoj je radila muževa nona, koji još radi.”

Uz puno rada i truda duh starih vremena može se zadržati, a pravi primjer tome je i apartman Kimonka, a kako i Kristijana sama kaže želja im je bila da u ime uspomene na noniće i pranoniće koji su u njoj toliko dugo boravili, stvore jedno ugodno i autentično mjesto, drugačije od drugih s ciljem da gost osjeti kako je to nekad izgledalo i da upozna kulturnu baštinu.

A tako je nastalo i ime AuthenticH zbog autentičnosti i Kimonka jer se tako zvala stanovnica, Klimna koje inače domaći ljudi Kimonci zovu Kivna.

Foto: Damir Biondić

 

Kancelarija bar