ZTC

Kantarion ili Gospina trava je  višegodišnja zeljasta biljka s razgranatim korijenom sa žutim cvjetovima koja cvjeta od svibnja od rujna.  Sada je pravo vrijeme za branje Gospine trave koji će poslužiti pri izradi kantarionovog ulja koje ima razna ljekovita svojstva. Kantarionovo ulje se prvenstveno koristi za ublažavane i liječenje opeklina, a dobiva se maceracijom svježih cvjetova kantariona maslinovim uljem.

Kaže se da kantarion koji cvjeta usred ljeta skuplja sunčeve zrake da bi ih ljudima dao za vrijeme tamnih mjeseci. Uzgaja se na neplodnom tlu, a sjeme se sije u proljeće ili jesen.

Sam naziv „gospina trava“ odmah nam govori da je ona tješiteljica, zaštitnica, ona koja stvara život i oživljuje. Ova biljka ima puno ljekovitih svojstva, te se može koristiti na razne načine. Mi vam danas donosimo recept za izradu kantarionovog ulja koji je zapravo vrlo jednostavan:

Svježe ubrane listove treba ostaviti da blago uvenu, te ih potom staviti u staklenu teglicu i napuniti do vrha. Nakon toga potrebno je naliti domaće maslinovo ulje ili neko drugo kvalitetno ulje, te staklenku dobro zatvoriti i pustiti na suncu barem 3 tjedna. Svakodnevno staklenku par puta protresti.

Nakon tri tjedna ulje će poprimiti lagano crvenkastu boju, te ga je potrebno dobro procijediti, preporuča se kroz lanenu krpu.

Ulje pomaže kod cirkulacije, ožiljaka, rana, strija, opeklina – praktički svega što možete zamisliti. Također je odličan lijek kod ženskih problema poput ciste, upale jajnika ili gljivica. Prošetajte prirodom i pritom uberite gospinu travu, a vaše zdravlje će vam biti zahvalno.

Pripremila: Stilueta

 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE