ZTC

Znamo da se među vama krije mnogo kreativaca, što profesionalnih, što “pritajenih”. Jedan od najljepših dijelova Stiluete za mene, je upravo otkrivanje novih mladih talenata i zajedničko otkrivanje njihovih kreativnih prostora, strasti i znanja. Nebrojeno puta sam se i sama, kao dizajnerica nakita i novinarka, osjetila nadahnutom nad nevjerojatno maštovitim radovima modnih dizajnera, ilustratora, dizajnera nakita, keramike…

Ujedno najrazličitijim pojedincima koji gaje ljubav prema stvaranju ručno izrađenih predmeta. Zato drage moje kreativce i kreativci, ovaj članak namijenjen je nama, nezaustavljivim sanjarima, ljubiteljima dizajna u svakom pogledu i prekrasnih prostora koji potiču stvaranje…

Danas vam donosim nekoliko savjeta kako oživiti svoj stvaralački prostor i udahnuti mu život. Slažem se, fotografije su definitivno inspirativne prirode i predstavljaju idealnu situaciju u kojoj možete čitavu prostoriju posjetiti svojem kreativnom kutku te ga urediti bez financijskih ograničenja. Ipak, vjerujem da se uz malo mašte, mnoštvo ovih savjeta može primijeniti i na manje prostore sa vrlo limitiranim budžetom. 

Svaki kreativni atelier mora imati i tzv. “mood board”. To može biti pluto ploča, kolaž koji ste izradili ili nešto treće… U svakom slučaju neka odražava vašu trenutnu inspiraciju za nadolazeću kolekciju. Ovo je vrlo jednostavan i jeftin način da udahnete život u prostoriju te ona zablistava potpuno novim, estetskim šarmom.

Ukoliko vam prostor to omogućava pokušajte izabrati veliki, prostrani stol sa dodatnim “skrivenim” spremištem. Također, pustite čim više prirodne svjetlosti u prostoriju. Osim što će te se odmah osjetiti nadahnutima za stvaranje pod proljetnim zrakama sunca i fotografije konačnog proizvoda će puno bolje izgledati.


Police su odlično rješenje za male prostore. Ispunite ih materijalima ili knjigama koje vas inspiriraju. Ključ svega je zadržati prostoriju organiziranom i urednom, ali i  unesti vlastiti “pečat”.

Idealno rješenje za odlaganje bile bi zidne police ispunjne različitim ukrasnim kutijama i košarama. Možete dodati i natpise koji se odnose na sadržaj pojedine kutije kako se ne biste “pogubili”. Sigurna sam da postoje materijali koje manje koristite stoga pokušajte postaviti police do samog stropa kako biste iskoristili sav prostor.

Za dizajnere odjeće i nakita, kutije sa odjeljcima, izuzetno su korisna stvar. Materijali se lako pomješaju, ali  uz nekoliko ovakvih kutija uvijek će te držati prostor organiziranim i urednim. Naša preporuka jest da kutije potražite u Ikei po povoljnim cijenama i odličnom izboru veličina i boja.

Te za kraj, svaki atelier zaslužuje i “kutak za odmor”. Uz prozor postavite podnu lampu i udoban naslonjač te se nakon dugog radnog dana opustite u svojem šarolikom, kreativnom prostoru, ispunjenom detaljima.


Pripremila: Katja Grubiša
Photo: Ikea, marthastewart.com

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE