Zakoračili smo, uskočili u 2018. i sad je treba zdrav preživjeti i svakim danom pronaći trenutak koji će nam izmamiti osmjeh na lice. Mnogi će pokušati neke postupke ne ponavljati u novoj godini, učiniti nešto za svoje zdravlje, kvalitetu života, a jedna od ‘novogodišnjih odluka’ bit će i: ‘Od nove godine počet ću vježbati!’ Stručnjaci kažu da samo 8% onih koji donesu odluke u njima doista i ustraju i ostvare ih. Ostali – traže razloge zašto to nisu mogli učiniti, kritiziraju sami sebe (ili druge) te nerijetko zbog toga u sebi izazivaju negativne emocije poput frustracije, krivnje i sl.

Učiniti nešto za sebe i svoje zdravlje u novoj godini definitivno znači – pokrenuti se. S obzirom da smo korisne savjete o načinima pristupanja vježbanju i prvim treninzima dobili u ranijim tekstovima od kondicijskog trenera Michaela Bana, nećemo se ponavljati, ali ćemo istaknuti – vaše tijelo ne zna kada je 1. siječnja. Vaše tijelo ne zna je li subota ili ponedjeljak, pa se nemojte zamarati tim sitnicama ‘krenut ću vježbati od ponedjeljka’ ili sl. Krenite danas. Znanstveno je dokazano da tjelovježba pomlađuje čovjeka, pa eto razloga više da obujete tenisice i trenirku i uputite se u Iron Gym gdje vas čekaju i pogodnosti sa članarinama.
Početak je uvijek težak i treba uložiti truda da vježbanje pređe u naviku. Neka Vam naprave plan prehrane i treninga i držite se toga. Nakon tri tjedna dobit ćete naviku koja će činiti dobro Vama i Vašem tijelu.

Prema riječima Tajane Topo Kero,  po struci dipl. socijalne radnice koja iza sebe ima i četverogodišnju edukaciju iz intergrativne gestalt- psihoterapije, te edukativne radionice iz art-terapije, donošenje odluke je kompleksan proces koji se odvija u nekoliko faza. „Novogodišnje odluke često ostaju na razini ideje i fantazije, bez temeljite razrade, a time se ne dolazi do faze ulaska u akciju i pokretanja. Iskreno i pošteno izvažite sve ‘za’ i ‘protiv’ vezane uz vašu potencijalnu odluku. Tek kad vaš mozak raspozna da argumenata ‘za’ ima više možete ući u fazu planiranja akcije, a zatim i do pokretanja u svrhu realizacije tog plana.“

Jedan od savjeta je da stavite na papir svoj dnevni i tjedni raspored. Provjerite tada ima li u Vašem rasporedu mjesta za promjene, kada, koliko i na koji način? Ja sam ‘rupu’ u vremenu za vježbanje pronašla nakon posla. Čim izađem iz ureda, odem na trening. Tu izbjegnem onu poznatu situaciju kako nam se ne da iz kuće kada se ‘dokopamo’ stola, kauča i tv-a.

Topo Kero poručuje kako je potrebno osvijestiti je li odluka da nešto u svom životu promijenite iskonski vaša autentična želja i potreba ili je pak nametnuta pritiskom okoline. Naravno da je u ovom drugom slučaju vrlo velika šansa da će sve ostati samo na riječima. Nastavno na ove riječi, Michael Ban savjetuje da Vaša odluka vodi ka nekom cilju. Taj cilj ne treba biti odlazak na natjecanje ili sl., ali ne smije biti kratkotrajan ili kampanjski jer takvim pristupom vježbanje neće preći u naviku. Brojna svjedočanstva dokazuju kako nam se, osim prirodnog pomlađivanja tijela, tjelovježbom poboljšava psihičko stanje, postajemo sretniji, smireniji i pametniji. Tjelesna aktivnost potiče nastajanje novih moždanih stanica i znanstvenici su dokazali kako neurogeneza, odnosno nastanak novih moždanih stanica u odrasloj dobi ima određeni utjecaj na mozak. Tako npr. tromjesečno vježbanja za 30 % povećava protok krvi u dijelu mozga koji je zadužen za pamćenje i učenje.

Topo Kero s jedne, a trener Ban s druge strane (ali u istom smjeru) poručuju da je velike ciljeve teško ostvariti te da je važno biti realan u određivanju ciljeva. Lakše je postaviti si manje, vrlo konkretne, precizne i mjerljive ciljeve i onda ih savladavati jednog po jednog, korak po korak. Besplatan savjet od trenera u ostvarenju Vaše ‘novogodišnje odluke’ uvijek možete dobiti u Iron Gymu, a sada Vam donosimo ‘šalabahter’ Topo Kero:

– Preoblikujte Vaše ciljeve na način da budu usmjereni na pozitivne aspekte promjene; pitajte se što želite učiniti dobro za sebe.

– Tražite podršku i pričajte s vašim bližnjima o realizaciji svojih ciljeva. To može biti vaša obitelj, prijatelji, ili još bolje novostečeni prijatelji u sportskoj dvorani.

– Budite nježni prema sebi. U procesu promjena nema mjesta za strogost i pretjerivanje, a sam proces je mukotrpan i težak. Neke dane ćete biti uspješniji, a neke ćete zakazati. Učite na svojim pogreškama. Umjesto da odustanete oprostite sami sebi, uočite što vas je spriječilo u realizaciji i pokušajte spriječiti da se ista stvar ponovno ne dogodi.

I najvažnije od svega – odluku da želite nešto pozitivno učiniti za sebe (u ovom slučaju početi vježbati/zdravije živjeti) možete donijeti bilo koji dan. Ali baš bilo koji. To ne mora biti niti 01.01. niti ponedjeljak, niti početak idućeg mjeseca…Bitno je da je to upravo onaj dan kad ste vi spremni za nju. Mi se nadamo da će to biti što prije! 

Na kraju, malo smo računali… tj. trener Michael me je slučajno na treningu potaknuo na promišljanje. Prosječna dob čovjeka je 75 godina, odnosno živimo 27.375 dana… malo, zar ne… Koliko dana odvajamo da bismo učinili nešto dobro za sebe i svoje zdravlje? Otkotrljajte se iz trosjeda u 2018. 

Pripremili: Helena Anušić, Tajana Topo Kero i Michael Ban

Vaši komentari
SALLY