ZTC

Postoji mnogo Youtube tutorijala, raznih članaka i tekstova o makeup-u i općenito o beauty području gdje se nerijetko pojavljuju određeni pojmovi i nazivi koje je nekad teško razumjeti. Stoga vam u današnjem članku donosim pregled i objašnjenje nekoliko pojmova koji su česti u upotrebi makeup-a.

Lice

Jagodica – dio obraza na koji se nanosi rumenilo koje se može lagano nanijeti i na jagodičnu kost ovisno o obliku lica.

Jagodična kost – kost lica koja čini podlogu jagodice.

Područje ispod jagodične kosti – na njega se nanosi proizvod za konturiranje kako bi se naglasile konture lica i time licu dalo dimenziju. Nekim je osobama područje ispod jagodične kosti izraženije, dok one osobe kod kojih to nije slučaj, ovo područje mogu naći uvlačenjem obraza čime će se istaknuti jagodična kost ispod koje se onda nanosi proizvod.

Sljepoočnica – dio lubanje od uha do čeone kosti. Na taj se dio nanosi bronzer i proizvodi za konturiranje lica.

Oči

Unutarnji dio oka – dio oka od sredine prema nosu. Na taj se dio nanose svijetla sjenila kako bi se pogled što više otvorio.

Vanjski dio oka – dio oka od sredine prema sljepoočnici. Na taj se dio nanose tamnija sjenila kako se bi se u kombinaciji sa svijetlim sjenilima oku dalo dimenziju.

Pregib kapka – dio između kapka i kostiju obrva. Na taj se dio također nanosi tamno sjenilo kako bi se oku dalo dubinu.

Gornja linija trepavica – dio gornjeg kapka na kojem rastu trepavice. Na taj se dio nanose lineri –  tekući, u obliku gela, olovke ili pomoću sjenila.

Tightline – engleski naziv za dio gornjeg kapka ispod trepavica na koji se nanosi olovka, najbolje crna, kako bi se dobio dojam gušćih trepavica i kako bi se izbjegli vidljivi dijelovi kapka između trepavica nakon nanošenja linera.

Donja linija trepavica – dio donjeg kapka na kojem rastu trepavice. Na taj se dio nanosi olovka za oči ili tamnije sjenilo koji se nakon toga izblendaju kako bi se dobio smokey efekt.

Waterline – engleski naziv za unutarnji dio donjeg kapka na koji se također nanosi olovka za oči.

Blendanje, (od eng. blending  – pomiješati, izmiješati, miješati) – naziv za povezivanje dvaju ili više sjenila manjim kružnim pokretima kistom za blendanje. 

Highlight – engleski naziv za osvjetljavanje i označavanje. U makeup-u se on odnosi na osvjetljavanje dijelova lica kao što su sredina čela, vrh nosa, područje ispod očiju, vrhovi obraza i brada.

Konturiranje (od eng. contouring – ocrtavanje, oslikavanje) – naziv za nanošenje proizvoda za konturiranje ili pudera jednu do dvije nijanse tamnije od vaše boje kože, a kojima se naglašavaju konture odnosno crte lica čime se licu, u kombinaciji s highlightom, daje dimenziju.

Foto: Pinterest

Pripremila: Marina Pilar

Kancelarija bar