ZTC

Jeste li vi jedna od onih osoba #neobraćajmisedoknepopijemsvojukavu? Ili ste možda ona osoba koja je namrgođena i jedva čeka  doći doma odspavati malo popodne da se dobije. Bila sam i jedno i drugo, užas. Hahaha, namrgođena jedva čekala ići doma s faksa ili škole, ako ne onda bi šutjela nekih sat, dva dok se ne „razbudim“ i popijem svoju kavu. Srećom, internet i godine donijeli su mi par trikova kako da to promijenim. I ja ću ih prenijeti vama, pa da zajedno budemo energični.

PIJ PUNO TEKUĆINE

Znam zvuči smiješno, ali ne biste vjerovali koliko nedovoljni unos tekućine  ima utjecaj na naš organizam. Dehidracija može dovesti do umora, pospanosti čak i vrtoglavice. Uvedi H2O u svoju rutinu i svako jutro nakon ustajanja popij veliku čašu vode( neka bude mlaka, možeš staviti i limuna u nju). Nakon što se probudimo, budimo se i tijelo je ostalo bez vode dok smo spavali, ako popijemo čašu vode nakon ustajanja vraćamo tijelo u balans. Dakle čim se probudite popijte čašu vode. Voda pomaže pri oslobađanju toksina iz našeg tijela što se prvo počinje vidjeti na licu i tijelu, odnosno koži. To je dodatni razlog zašto piti vodu. J

NAPRAVI SI LAGANI DORUČAK

Najčešće se ujutro jedu jaja, salama i maslac na kruh i jurimo na posao. Međutim što težu hranu jedemo ujutro to ćemo biti umorniji tijekom dana. Predlažem žitarice, npr. zobene, utipkaj na Google i pronaći ćeš razne recepte kako da ih pojedeš. Meni osobno na početku nisu bile baš nešto, s vremenom sam pronašla neke recepte kako ih pojesti bez  nekih čudnih izraza na licu. I voće je uvijek dobra ideja!

IZAĐI NA ZRAK

Prošetaj za vrijeme pauze za ručak ili prošeći psa popodne dužom rutom, pokušaj izaći na zrak iako je vani ružno vrijeme. Svjež zrak čini čuda kada se osjećaš umorno i bezvoljno. Zimi ima onih dana kad je stvarno ružno vrijeme, ali potrudi se svako malo otvoriti prozor ili izaći na minutu da udahneš svjež zrak.

ČOKOLADA

Da, da iako pričam budi zdrav i fit, pij puno vode uzmi par kockica čokolade. Kada se osjećamo umorno prvo što napravimo je uzmemo čokoladicu, da nas šećer podigne. Ne savjetujem da pojedete cijelu čokoladu odjednom, nego da uzmete par kockica. Po mogućnosti tamnu čokoladu, jer sadrži više antioksidanata od mliječne čokolade. Ima manje kalorija, zasitna je i bogata vlaknima.

Naravno prije spavanja trebalo bi se maknuti od tehnologije, nekako smo svi navikli spavati uz TV ili surfati prije spavanja.  Iskreno dosta često i ja tako zaglavim, odlazim u krevet i palim TV (nekad se ni ne snađem, skužim da je jedan ujutro, a meni se ne spava, groznooo). Iskreno voljela bi na tome poraditi, nedavno sam si skinula Headspace app. Zvuči mi fora, vođena meditacija taman za kraj dana, kada ju upalim shvatim kako tijekom dana plitko i ubrzano dišem. Aplikacija mi pomaže da budem u sadašnjem trenutku i ne razmišljam o ničemu.  Probajte, ništa vas ne košta!

Moram napomenuti da ako imate veliki problem umorom, možda biste trebali otići kod doktora da vam provjeri željezo.

Kakvi ste vi po pitanju energije? Imate li neki savjet kako preživjeti užurbani dan?


Pripremila: Iva Jović

Vaši komentari