ZTC

U životu se susrećemo s raznoraznim ustaljenim idejama o tome što je  navodno ispravno, a što krivo. Neke stvari čujemo toliko često da ih počnemo prihvaćati kao istinu. No, one nam zapravo samo mogu biti uteg i sprečavati nas da živimo sretan i ispunjen život.  Shvaćanje toga ponekad može biti prava mala avantura. Pronađeš se u oceanu punom konfuzija i dilema. I ja se borim s tim i da to je normalno. U redu je ako nisi završila faks na vrijeme, udala se, odselila od roditelja, ne radiš posao koji voliš.  Sve će doći na svoje mjesto kad tad.  Vrijeme je da pokupimo par životnih lekcija kroz vlastita iskustva. Idemo? Iskoristi svaku priliku da naučiš nešto novo.

Zapiši si negdje da se podsjetiš: Ne odustaj od svojih snova, ni pod koju cijenu!

 1. Prestati govoriti ‘da’ kada želite reći ‘ne’. Ozbiljno. Učinite ono što želite učiniti, a ne ono što svi drugi želi da učinite. Kao male učili su nas da nije pristojno reći ne. Ali što ako pristajemo raditi stvari koje ne želimo jer smo pristojni. Pa k vragu i s tom pristojnosti, recimo NE za stvari koje ne želimo obaviti, kupiti, iznajmiti…
 2. U redu je pustiti neke ljude iz našeg života. Ako imate oko sebe ljude koji su neiskreni, zavidni, posebno ako su pesimistični ili obeshrabrujući, maknite ih od sebe. ( i da to su one osobe na koje si pomislila)
 3. Savršena si takva kakva jesi! Nema potrebe da se obeshrabruješ. Veliki pritisak na nas vrše društvene mreže, časopisi i stvaraju neku čudnu sliku kako trebamo izgledati, šta trebamo napraviti da budemo ljepše/zgodnije, da se zapravo uklopimo.

Prestani govoriti „kako sam debela/mršava“, „kako sam niska/visoka“…pronađi ono lijepo na sebi. Zavoli se, prigrli svoje mane, svi mi imamo svoje mane i vrline. Ako se okreneš prema vrlinama i zanemariš mane bit ćeš sretnija.

 1. Prestani kriviti druge. Kriveći druge, vjeruj mi ne postižeš ništa. Ili ti vladaš svojim problemima ili tvoji problemi vladaju tobom. Ako ti se ne sviđa posao, još uvijek imaš vremena promijeniti ga.
 2. Dosta je kukanja. Umjesto toga, iskoristi to vrijeme i energiju da uradiš nešto po tom pitanju. Ako imaš problem riješi ga, ne odgađaj probleme i ne čekaj zadnji tren.
 3. Normalno je raditi greške. Učite iz njih i nemojte se zbog njih osjećati  bezvrijedno. Svi mi griješimo, to je život. Nitko nije uspio u životu bez da nije negdje pogriješio. Ne uzimaj si to toliko k srcu. Ispravit ćeš!
 4. Pametno troši novac. Uštedi nešto ako možeš. Ostalo potroši na putovanja, hobi, nešto što te usrećuje.
 5. Život nije utrka – nemate što dokazivati. Kada prigrlimo ono što jesmo i odlučimo biti svoji, otvaramo se za prave odnose, sreću i uspjeh.
 6. Nikada ne napuštaj dobrog prijatelja.
 7. Ne trudi se uklopiti. Jednostavno, moraš pronaći svoj put, vjerovati vlastitim instinktima.
 8. Ne budi impulzivan. Promisli pa tek onda donesi odluku
 9. Ne dozvoli da prošlost ugrozi tvoju sadašnjost i budućnost.
 10. Putuj što više. Idi i istražuj mjesta, kulture i to što više možeš.
 11. Ne dopusti da te tretiraju loše.
 12. Troši pametno. Kreni štediti novac i investiraj ga u nešto. Smanji izlaske, upiši teretanu, nauči jezik..nije vrijedno trošiti novac na gluposti do kojih nam nije stalo.
 13. Budite nepopravljivi optimist. Optimizam nije očekivati sutra nešto lijepo, već uljepšati čekanje onog sutra.
 14. Jedite dobro, spavajte dovoljno i odmarajte se dovoljno. Zdravlje je jako bitno, ne činite ništa što će vam tijelo kasnije naplatiti. Čuvaj se!

Često u životu uđemo u neki blues, kada zaboravimo svoje vrijednosti zbog svega što pročitamo na netu, vidimo na društvenim mrežama. Većinom su te slike iskrivljene i stvaraju neku vrstu zavisti prema tim osobama. Ali te iste osobe, imaju probleme koje ne objavljuju zato ne brini zdrava si, lijepa si, okreni se sebi. Pronađi ono što se ispunjava: crtanje, ples, šetnje, čitanje knjiga, životinje i uživaj u životu.

Pripremila: Iva Jović

 

Vaši komentari