ZTC

VIKTOR PRAVDICA poznato je ime na fotografskoj sceni, brojni parovi izrekli su sudbonosno DA ispred objektiva ovog fotografa, a došao je red i za naše čitatelje da upoznaju još jednog čovjeka koji obožava svoj posao…

ZTC

Viktor Pravdica

 

Viktore, koliko ste vjenčanja dosad fotografirali i sjećate li se možda prvog takvog angažmana?

Fotografiranjem vjenčanja bavim se već više od 10 godina, prvi počeci su mi bili u jednom fotografskom studiju, tako da se prvog vjenčanja nažalost odavno ne sjećam. Prije dvije godine otvorio sam vlastiti obrt te tu priča postaje puno osobnija i dublja – od prvog kontakta s budućim klijentima do samog fotografiranja njihovog vjenčanja. Mladence koje sam fotografirao u zadnje dvije godine mogao bih navesti poimence, ali najdraže vjenčanje ne mogu izdvojiti, svako mi je ostalo u lijepom sjećanju.

Vjerujemo kako je velika odgovornost fotografirati ovaj važan dan, kako se pripremate i koji dio je možda najzahtjevniji, ipak se radi o trenucima koji nemaju reprizu?

Neću lagati, prije svakog vjenčanja imam veliku tremu, po prirodi sam introvert te se ne volim isticati i nametati. Način na koji ja fotografiram vjenčanja u potpunosti odgovara mojem karakteru, trudim se stvoriti što neformalniju atmosferu, prilagođavam se prirodnom toku vjenčanja i cjelokupnog tog dana tako da se ni ja ni mladenci niti u jednom trenutku ne osjećaju pod pritiskom, barem što se fotografiranja tiče. Trema uglavnom nestaje s prvim klikovima aparata, a ostalo je povijest kako kažu…

Koje odlike mora imati fotograf vjenčanja?

Kao što sam već naveo, moj stil fotografiranja je neformalan, ja ne vodim priču nego ju pratim i bilježim, bitno mi je uloviti sve detalje, sve emocije, događaje u prvom planu kako i one u pozadini. Psihički moram biti posve u trenutku, moram se ujedno stopiti s pozadinom, ali također i biti sveprisutan. Posao fotografa vjenčanja je svakako i fizički izazovan posao te i dobra kondicija ne smije izostati.

Sigurno je bilo puno zanimljivih trenutaka, zgoda i nezgoda, postoji li neki trenutak koji Vam je ostao u posebnom sjećanju?

Svakako je u mojoj dosadašnjoj karijeri bilo mnoštvo zanimljivih i uzbudljivih trenutaka na vjenčanjima, kao i poneko šaljivo. Jedan primjer je bio na jednom vjenčanju koje se odvijalo na malom otoku do kojeg nema pristupa za veće brodove. Goste je, u nekoliko navrata, do otoka prevozila mala barka. Zadnja je s barkom stizala mladenka i kad je već dobrano odmakla od obale, kao u nekoj okrutnoj šali, motor se ugasio i nisu ga više mogli pokrenuti. Nastala je blaga panika jer druge dostupne barke u tom trenutku nije bilo, obred samo što nije trebao početi, svi su već bili na otoku osim mladenke koja je zaglavila usred mora. Taj prizor je privukao pažnju obližnjih kupača na pedalinama od kojih su se jedni dobrovoljno ponudili da ju prebace pedalinom do otoka. Na kraju je sve dobro i sretno završilo.


 

Jedno pitanje za sve parove, kako postići dobar kontakt s fotografom, ipak, to jako utječe na emociju i dobru vibraciju kojom se na kraju postižu i odlične fotografije?

Priroda mog posla i činjenica da radim sam za sebe uvelike određuje način na koji komuniciram s budućim klijentima. Već pri prvom kontaktu nastojim biti što osobniji, svesti formalnost na minimum. Jako puno parova često naglašava da se srame pred fotoaparatom, na što je moj odgovor da moj stil fotografiranja ne uključuje previše namještanja, klasičnog poziranja i sl., ja dajem svojim parovima da vode riječ, da sami odrede tempo kojim će se fotografiranje odvijati. Vrlo je važno da parovi budu otvoreni sa mnom što se tiče njihovih želja i vizija. Proces od prvog kontakta do isporuke završnih fotografija često potraje i godinu dana, neminovno postaneš važan dio tuđeg života te nije iznenađujuće da se s ponekim parovima zbližiš i ostanete prijatelji.

Stavljate ljubav u okvire vječnosti, ma imate li Vi to najljepši posao na svijetu?

Da! Ne mogu niti ne želim pomisliti da bi se bavio nečim drugim. Ovaj posao me ispunjava kako kreativno tako i emocionalno. Taj osjećaj da si već ionako jedan od najljepših trenutaka u nečijem životu, obogatio i stvorio opipljivo sjećanje na njega, to je nešto sto me pokreće. Uz to, ovaj posao mi je omogućio da proputujem svijet, upoznam nove, inspirativne ljude, otvorio mi je vidike.

Zanima nas i Viktor privatno, kad aparat nije u blizini, koji su omiljeni trenuci uživanja i punjenja baterija?

Gotovo svaki svoj slobodan trenutak provodim sa svojim šestogodišnjim sinom i suprugom, uživamo u naša četiri zida koja dijelimo s jednim psom i dvije mačke. Od kada sam nabavio profesionalni aparat za kavu, puno vremena provodim usavršavanjem svojih barističkih vještina. Neću biti skroman, latte art sam davno svladao. Uživam i u dobroj glazbi, obožavam zvuk gramofonskih ploča pa stoga često obilazim antikvarijate i buvljake u potrazi za starim dobrim klasicima i nekim novim neotkrivenim zvukovima.

Foto: Viktor Pravdica

Kancelarija bar