ZTC

Ukoliko ste jedna od onih osoba koje vikendom, ali i nekim drugim danima vole pobjeći od gradske gužve i uživati u prirodi imamo super preporuku za vas. Kuća Velebita nalazi se u Parku Prirode Velebit na svega dva sata vožnje od Rijeke, ali i Zagreba i proteže se na četiri etaže te obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju kako bi vam što bolje pokazali bogatstvo Velebita, njegovu raznolikost te kulturnu i prirodnu vrijednost.

“Htjeli smo na neki način privući turiste u Krasno i okolicu, dok vani vladaju loši zimski uvjeti htjeli smo posjetiteljima i zaljubljenicima u Velebit omogućiti da i sa malo niže nadmorske visine dožive i posjete Velebit, da im se omogući prezentacija njegovih prirodnih i kulturnih vrijednosti tokom cijele godine, te smo htjeli na ovaj način realizirati kvalitetnu promociju turističkih sadržaja u Parku i čitavoj Ličko-senjskoj županiji.” – naglasili su iz Kuće Velebita

U Kući Velebita upoznat ćete se s mnoštvo raznolikosti, od kukaca i ptica, velikih zvijeri, endemičnih biljnih vrsta prilagođenim za život u ekstremnim uvjetima pa sve do raznovrsnih kršnih oblika – ponikve, grede, kukovi, škrape. A ono najvrijednije su duboke jame u kojima obitava čitav jedan poseban svijet specifične faune koji još uvijek nije u potpunosti otkriven te nas fascinira i iznenađuje ponekom novootrkivenom životinjskom vrstom.

 

Od svih silnih sadržaja iz Kuće Velebita su nam otkrili kako posjetitelje najviše oduševljavaju 3D naočale. Na raspolaganju je četvero naočala od kojih jedne vode u medvjeđi brlog dok ostale pružaju mogućnost da vidite Park iz perspektive ptica. No osim naočala posjetitelje intrigiraju i drugi eksponati poput buromata, lifta koji je projekcija Lukine jame.

Od otvaranja u kolovozu 2017. godine pa sve do danas Kuću Velebita posjetilo je ukupno 12623 posjetitelja, a od početka 2018. godine 8889 posjetitelja.

Kao najveći izazov iz Kuće Velebita izdvojili su samu administraciju i ishodovanje svih potrebnih suglasnosti da bi se realizacija samog projekta i ostvarila, a sva ta papirologija bila je itekako potrebna da bi se sam projekt doveo do savršenstva. Nama je drago da se sve realiziralo i da imamo ovakvu predivnu kuću s mnogo zanimljivih sadržaja uz koje učimo u Hrvatskoj te im ovim putem želimo svu sreću u budućnosti jer ovo je projekt koji vrijedi.

WEB: Kuća Velebita

Adresa: Krasno 92, 53274

tel: 053 560 117 Info/suvenirnica, 053 560 116 Ured

e-mail: kuca-velebita@np-sjeverni-velebit.hr

Radno vrijeme: pon – pet 09:00 – 17:00

                            sub – ned 08:00 – 17:00

Foto: Kuća Velebita

Pripremila: Stilueta

 

 

 

Vaši komentari