NaslovnicaINSPIRACIJAHRVATSKI KREATIVCIUspješna suradnja tvrtke GEN-I...

Uspješna suradnja tvrtke GEN-I Zagreb i obitelji Toljanić

Tvrtka GEN-I Zagreb je u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Gospoja (PZ Gospoja), u vlasništvu obitelji Toljanić, danas predstavila projekt svoje prve sunčane elektrane u Hrvatskoj vrijedan više od  178 tisuća kuna.

Elektrana PZ Gospoja, postavljena na imanju jednog od najupečatljivijih malih hotela na Jadranu, vrbničkog Vinotela Gospoja, prva je sunčana elektrana, koju je Grupa GEN-I postavila u Hrvatskoj. Grupa GEN-I ovime pokazuje kako se nakon 500 već postavljenih sunčanih elektrana u Sloveniji, njezin fokus na zelenu energiju širi i na Hrvatsku. Robert Golob, predsjednik Uprave Grupe GEN-I rekao je: „Kao prvi opskrbljivač energijom u regiji, koji je uveo mikro solarne elektrane u svoju ponudu, redefinirali smo tržište samoopskrbe električnom energijom.  Drago nam je što ovakvo ekološki rješenje možemo predstaviti i na hrvatskom tržištu i to u suradnji s PZ Gospoja, gospodina Toljanića, koji je prepoznao ekonomsku i ekološku vrijednost projekta. Ovo je dobar primjer i za druge poduzetnike, pogotovo u turizmu, koji ljeti imaju velike troškove električne energije te lokaciju objekta s dovoljno sunca.“

gospodin dr. Robert Golob, predsjednik Uprave Grupe GEN-I i gospodin Franjo Toljanić, vlasnik PZ Gospoja

„Postavljanjem sunčane elektrane u sklopu hotela Vinotel razmišljamo o budućnosti, smanjenju troškova te brizi za okoliš. Također, sunčana elektrana omogućit će nam manju ovisnost o električnoj energiji iz mreže i promjenama cijena opskrbe koji se događaju na tržištu. Na ovaj se način već danas  trudimo napraviti pomak prema ekološkom i održivom turizmu te gospodarstvu“, izjavio je Franjo Toljanić, vlasnik PZ Gospoja.

Elektrana, jačine 20,52 kW, izrađena je po principu „ključ u ruke“. Očekivana godišnja proizvodnja elektrane PZ Gospoja je 25.240 kWh zelene energije, a  godišnje smanjenje CO2 procjenjuje se na 10.558 kg. Povrat investicije očekuje se u razdoblju od 10 godina s godišnjom uštedom u vrijednosti oko 14 tisuća kuna. Vrhunska kvaliteta sastavnih dijelova, stručna montaža te redovno održavanje osigurava vijek trajanja elektrane od 30 godina i više.

Predviđena ušteda troška električne energije u razdoblju od 30 godina za sunčanu elektranu PZ Gospoja iznosi preko 418 tisuća kuna. „Želimo napraviti model, koji će moći pojačati proizvodnju električne energije iz sunčanih elektrana i biti isplativ poduzetnicima. Zelena energija predstavlja veliki potencijal za Hrvatsku u vidu stvaranja radnih mjesta te veće dodatne vrijednosti,“ naglasio je  dr. Golob.

U ovoj fazi očekuje se skoro testiranje sunčane elektrane i puštanje u pogon, nakon čega će dodatne sunčane elektrane biti postavljene i na druge objekte, čiji je završetak gradnje planiran za prvu polovicu 2019. Ova bi se suradnja trebala dodatno razviti postavljanjem punionice za električna vozila koja će na raspolaganju biti gostima hotel Vinotel Gospoja.

Grupa GEN-I posluje od 2004. godine i vodeći  trgovac s električnom energijom u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Trenutno je prisutna na više od 20 tržišta električnom energijom i  8 tržišta prirodnog plina. Grupa GEN-I osim matičnog društva posjeduje još i 16 tvrtki-kćeri. Zahvaljujući zakupu mogućnosti prijenosa energije preko granica država, otvoren joj je put prema globalnoj optimizaciji putova opskrbe, što se pak odražava u konkurentnim nabavnim cijenama. Električnom energijom i prirodnim plinom opskrbljuje više od 361.000 korisnika u Austriji, Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Makedoniji. 

Obitelj Toljanić osnovala je Poljoprivrednu zadrugu Gospoja još 1995. godine. Baštineći u svom poslu tradiciju i posebnost okruženja kao svoje trajno opredjeljenje, otvorena prema svim danas dostupnim novitetima u unapređivanju poslovanja i života, obitelj Toljanić napravila je veći iskorak te pretvorila svoje poslovanje u modernu zadrugu, u važan gospodarski i turistički čimbenik.

PZ Gospoja proizvodi oko 150.000 boca žlahtine, po mišljenju struke jedne od najboljih. Od toga veći dio prodaje u svom Vinotelu, renomiranim ugostiteljskim objektima u Vrbniku te trgovini Gospoja u Crikvenici.

 

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NAS

25,000PratiteljaLajkaj
11,000PratiteljaSlijedi

Ne Propusti

POPULARNI TAGOVI

POPULARNE KATEGORIJE