ZTC

Marko Josipović, javnosti je poznat kao najmlađi i najslađi hrvatski food blogger – autor bloga Marko bakes. Njegov šarolik blog i Instagram privukli su našu pažnju te smo poželjeli doznati više o kulinarskim počecima, omiljenim receptima, savjetima i slično. Mlad, ambiciozan i talentiran, Marko će vas oduševiti profesionalnošću i pozitivnom energijom. Uživajte u razgovoru i fotografijama!

Na društvenim mrežama imaš titulu najmlađeg i najslađeg hrvatskog food blogera, a nas zanima kako bi se ti predstavio čitateljima? 🙂 Tko se krije iza popularnog bloga Marko bakes?

Iza mog profila se skriva samo još jedan teenager i srednjoškolac koji jednostavno radi ono što voli i želi to podijeliti sa svijetom! 

Kada si otkrio ljubav prema kuhanju? Mi ćemo naslutiti da je za to “zaslužan” član obitelji? 🙂

Iskreno, mislim da je više internet zaslužan nego netko u obitelji. Istina je da moji roditelji super kuhaju, ali nisam svoj talent naslijedio od njih. Hvala Bogu na Facebook memories jer smo tako saznali preko maminog profila da sam napravio svoj prvi kolač s 9 godina. To je bilo nešto što mi je izgledalo zabavno i svidjelo mi se.

Sjećaš li se svojeg prvog, nešto kompliciranijeg, pripremljenog jela ili kolača? 

Kada me obično pitaju to pitanje, obično kažem panna cotta, ne samo zato što sam je morao raditi dva puta da mi uspije, već i zato što sam zbog nje osvojio nagradu da sudjelujem u jednoj radionici.

Što za tebe predstavlja kuhanje, kuhaš li odnosno pečeš svakog dana?

Za mene to predstavlja nekakvu umjetnost, ali u isto vrijeme i kemiju i matematiku. Pečenje kolača je zapravo prilično egzaktna znanost gdje je važan svaki gram. Kuhanje je nešto ležernije; igranje s raznim sastojcima i okusima, opušteno pripremanje hrane. Kada radim neki kolač, koji naravno želim da ispadne dobro na slici, užasno sam pod stresom i pazim da je sve kako treba. Kada kuham ručak, a to nije svakodnevno, već vikendima i praznicima, pustim si pjesme i potpuno sam opušten.

Kako reagiraju tvoji prijatelji i obitelj, uživaju li u tvojim slanim i slatkim jelima?

Moji doma obožavaju moje ručkove. Imam tih nekoliko stalnih koje često radim i uvijek im se veselimo. U školi isto vole kada nešto donesem. Svi se sjate oko mog stola i bore se da probaju ono što sam taj dan donio.

Možeš li izdvojiti omiljeni recept?

Iako više volim praviti slatko, ne mogu odoljeti slanom jelu. Najviše volim raditi meksičke quesadillas od slanih jela, a od slatkih mi je najdraže raditi pite raznih vrsta.

Preporuči nam recept za savršeni jesenski kolač…

Savršeni jesenski kolač je definitivno kuglof od citrusa. Recept za njega se nalazi na mom blogu i radim ga tijekom cijele jeseni i zime. Obožavam tako nekakve citrusne okuse tijekom hladnog vremena, a ako niste fan, nećete pogriješiti s klasičnom pitom od jabuka.

Na tvojem blogu odlične recepte prate i kvalitetne fotografije, a vrlo si popularan i na Instagramu. Koliko je po tvojem mišljenju fotografija važna? Fotografiraš li sam za svoje objave?

Fotografija mi je vrlo važna i sve sam fotografiram. Naravno nisam profesionalac i još uvijek učim. Puno vremena i truda se treba uložiti u dobru fotografiju: namještanje hrane, različitih dekoracija, kutovi slikanja…sve doprinosi dobroj fotografiji. Često sam nezadovoljan svojim fotografijama jer su mi najdraže one tamne slike pune detalja, dok ja volim (a i lakše mi je) slikati svijetle, minimalističke fotografije, gdje je hrana u prvom planu i zvijezda slike.

Kada bismo na trenutak pogledali u budućnost, gdje se zamišljaš? Vidiš li se u ulozi profesionalnog chefa ili težiš još nekim zanimanjima?

U početku sam mislio ostati u Zagrebu i studirati matematiku, koja mi isto dosta dobro ide i baviti se bloganjem sa strane, ali sam u zadnje vrijeme shvatio kako to nije ono što me čini sretnim koliko pečenje kolača, pa ću najvjerojatnije ići u inozemstvo studirati bilo što u vezi hrane! 🙂

MARKO BAKES BLOG

MARKO BAKES INSTAGRAM

Pripremila: Katja Grubiša
Photo: Facebook Marko Bakes

Kancelarija bar