ZTC

Nije nikakva tajna da je Hygge tzv. umijeće lijepog življenja, već odavno poznat u literaturi, na društvenim mrežama te internetu uopće. Tragove ovog zanimljivog koncepta pronalazimo u uređenju interijera, modi, hrani, kozmetici te svim onim malim životnim ritualima koji teže k jednom – uživanju u ugodno provedenom vremenu što ujedno i jest prijevod ove danske riječi. Usmjerava nas na provođenje  kvalitetnog vremena sa svojim najbližima  te općenito trenucima ugode bez stresa te pojednostavljenom životnom stilu koji ne treba mnogo za sreću. 

Hygge je započeo kao lifestyle termin, no kao što smo i spomenuli, danas njegove tragove prolazimo u gotovo svim aspektima života, te je uvijek usmjeren na jedno: ugodu i toplinu. Kada bolje razmislimo, za težnju ovakvom načinu života i nisu potrebne strane riječi, knjige ili kolumne, zar nije to ono što svi želimo? Pa tko ne bi htio uživati u jednostavno i sretnom životu baš svakoga dana? Zato bismo naslov ove kolumne lakše preformulirali kao: Kako uživati u malim stvarima te jednostavnosti? Ili Kako ove jeseni pronaći toplinu i ugodu u svakome trenutku?

Ono što možemo naučiti od Danaca jest da zaista postoje te male životne stvari i sitnice koje ne zahtijevaju novac, pripremu ili vještinu, tek nešto odvojenog vremena i dobre volje, a u konačnici čine veliku promjenu. Ako govorimo o uređenju interijera to su definitivno nježne mirisne svijeće, tople dekice i ukrasni jastuci i prigušena rasvjeta koja čini ugodnu atmosferu. Zapravo vam i nisu potrebni priručnici i literature da svoj dom pretvorite u toplu oazu ugode i mira jer to je ono što hygge i “promovira”.

Minimalizirati svoj život na različitim područjima može se pokazati kao odličan doprinos putu k sretnijem životu. Započnite s interijerom i riješite se nepotrebnih stvari, poklonite ih ili bacite, dubinski očistite prostor kako bi ušla nova energija. Isto pravilo vrijedi i u ormaru koji kada bolje razmislite možete svesti na tek nekoliko ključnih komada koje kombinirate s različitim popratnim asesoarima te bazičnim predmetima. Svi ovi savjeti zapravo ne predstavljaju nikakve trikove već jednostavan povratak temeljima i jednostavnosti koju svi ponekad zanemarimo. Čim se riješite viška stvari osjetit ćete da vaš prostor ili ormar dišu.

Isto je i s osobama u život koje vas sputavaju, “guše” te se u njihovoj prisutnosti općenito ne osjećate ugodno. Skupite hrabrosti i razgovarajte s njima otvoreno, licem u lice i recite im što vas smeta u vašem odnosu. Toksični odnosi danas su vrlo česti, važno ih je na vrijeme osvijestiti te naravno promijeniti. 

Hygge se može ostvariti na svakome koraku u danu, u malim ritualima poput čitanja omiljene knjige pod svjetlosti svijeće, uživanja u doručku u krevetu ili ispijanju šalice kave svakoga jutra.  Ove jeseni pronađite i vi sebi slatke rituale jer u konačnici sve se svodi na to da u svom životu budemo sretni, u sebi, duboko u sebi…

Pripremila: Katja Grubiša
Photo: Unsplash

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE