ZTC

Gradska knjižnica Rijeka sa svim odjelima i ograncima od Trsata do Korza dom je preko 300 000 knjiga, a za nas su izabrali pet književnih naslova za koje su uvjereni da ih treba pročitati ove jeseni. Jedni su “stari”, drugi “mladi”, ali prava je sreća što knjige na policama knjižnice ne odlaze tako brzo u mirovinu. I do svih njih se može doći za simboličnu godišnju članarinu od 50 kuna. Uživajte u izvrsnim preporukama – jesenska kišna večer najbolje je provedena u društvu dobre knjige!

Albert Sanchez Pinol: Pandora u Kongu, Fraktura, 2009.

Sjećanja zagonetnog sluge optuženog za dvostruko ubojstvo. Propali pisac pustolovnih romana i roman koji mora biti napisan. Zbog slobode. Zbog pravde. Zbog istine. “Pandora u Kongu” pršti neobičnom radnjom, neobičnim mjestima s neobičnim likovima, puna je istančanog humora, ponosa i buntovnosti koja tinja u pozadini priče, reakcijama likova, u njihovim riječima. Divna knjiga. Punog okusa, prekrasne naracije, tečnog stila, bogatog, poetičnog izričaja s univerzalnom tematikom oduzimanja slobode u bazi priče. Otvorite korice. Vjerujte, Pandora vas neće razočarati.

Kurt Vonnegut: Modrobradi, Profil, 2004.

Ovo je autobiografija izmišljenog apstraktnog ekspresionista Raba Karabekiana koji u svojim osamljeničkim poznim godinama pripovijeda priču o svojoj prošlosti, ali i sadašnjosti. Ovaj kratki sinopsis možda i ne zvuči pretjerano zanimljivo, ali ne dajte da vas to zavara! Knjiga je vrckava, pametna, duhovita, dirljiva, anti-ratna, tajanstvena i moćna, sve u isto vrijeme. Vrlo se lako čita, no to ne znači da je lagana ili, nedajbože, plitka. Daleko od toga. Kad je zatvorite, još dugo ćete razmišljati o njoj, to vam garantiramo.

Jean-Michel Guenassia: Klub nepopravljivih optimista, Vuković & Runjić, 2012.

Kroz oči tinejdžera Michela koji je opsjednut čitanjem i igranjem stolnog nogometa gledamo Pariz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. On sasvim slučajno dolazi u šahovski klub u stražnjoj prostoriji jednog kafića čiji su članovi većinom politični egzilanti iz zemalja s druge strane željezne zavjese i sami sebe nazivaju “Klubom nepopravljivih optimista”. Kroz njegove razgovore s njima mi otkrivamo njihove životne priče a istovremeno pratimo i mladićeve svakodnevne probleme, neke tipične tinejdžerske, a neke obiteljske. Ovaj predivan prikaz poslijeratnog Pariza obilježenog sukobima u Alžiru, rock’n’rolom, hladnim ratom i studentskim nemirima te sukoba predratne i poslijeratne generacije 2009. je godine osvojio Goncourtovu nagradu koja se dodjeljuje po izboru francuskih gimnazijalaca.

Marina Vujčić: Susjed, V.B.Z., 2015.

Priča o tome kako usamljenost, razočaranost, rutina mogu dovesti do čudnovatih stanja. Usamljena žena, stambeno naselje, životna prosječnost, potreba za partnerom i ljubavlju; kako sve može odvesti u opsesivna stanja, o svemu tome piše Marina Vujčić. Vodi nas kroz priču koju gutamo kao najbolji triler, poigrava se žanrovima i uvodi u mentalno stanje na granici ludila. Preciznost polaganog psihologiziranja lika i graničnih stanja je ono što ovome romanu daje posebnost i odvaja ga od mogućih žanrovskih odrednica.

Rachel Joyce: Neočekivano hodočašće Harolda Fryja, Hena com 2012.

Ako ste u potrazi za ugodnim, dirljivim, optimističnim štivom možete zajedno s Horoldom Fryjem krenuti ubaciti pismo u poštanski sandučić. Kako je posljednjih godina kod nas poštanski sandučić sve rjeđa pojava, moglo bi vam se desiti da u potrazi za njim shvatite da ste se zaputili na neobično, dugačko, ljudima i zbivanjima obogaćeno putovanje. Naime, zaputivši se ubaciti pismo, Harold se nepripremljen i bez najave otisnuo na putovanje, koje će ga odvesti ili dovesti do cilja, ali je važan „trud da se pronađe pravi put čak i kad nisi siguran hoćeš li doći do cilja.“ Ako to „nije pravo malo čudo, onda ne znam što jest.“

Pripremila: Stilueta

Kancelarija bar