ZTC

Uspjeti u Lijepoj našoj nije nedostižan san, no uspjeh preko noći sanja se upravo godinama. Aleksandra Dojčinović jedna je od miljenica domaće publike, njezina moda vrlo lako pronalazi put do ormara medijskih osoba, ali i žena koje vole kvalitetu s jedne strane, a cijene domaći dizajn i kreativnost s druge strane. Brand Lei Lou u deset je godina rada, na čvrstim temeljima stasao ne samo modnu već u prepoznatljivu poduzetničku priču, a  s obzirom na na domaće, ali i strane crvene tepihe kojima sve više šetaju Aleksandrine kreacije, ova godina bit će posebno zapamćena. No,  nije još gotova! 27. studeni rezerviran je za veliku modnu reviju u Modernoj galeriji i predstavljanje kolekcije proljeće/ljeto 2018., nama savršen povod za razgovor…

Aleksandra, moda kao pokretač, moda kao kreativnost, moda kao način života i moda kao biznis! Kada si počinjala,  vjerujem imala si snove i vizije, no jesi li se nadala da ćeš deset godina kasnije živjeti ovako lijepu i uspješnu modnu uspješnicu?

-Nikada nisam o tome niti razmišljala na taj način, išla sam korak po korak, iz projekta u projekt, od uspjeha do uspjeha. Ne volim se igrati boga, niti projicirati moguću budućnost i držim da jedna od tajni uspješnog rada leži upravo u tome da budeš prisutan ovdje i sada.

Tvoje su kreacije ove godine osvanule na prestižnim svjetskim događanjima, u Hrvatskoj ne jenjava interes za dizajnom s tvojim potpisom, što misliš, koji je tvoj ključ uspjeha?

-Samo te vrijedni rad i ništa drugo ne može dovesti do rezultata i to je poruka koju uporno pokušavam prenijeti mladim djevojkama. Nema tu čarolije, tajne formule u kojoj leži ključ uspjeha, a ne postoje ni sretni trenuci koji se događaju sami od sebe. Sreću treba stalno izazivati i davati joj povoda da vam se osmjehne, a to možemo jedino ako uložimo vrijeme i rad.

Lei Lou asortiman se s godinama proširivao baš kao i butici kojih danas imaš tri, u dva hrvatska i jednom njemačkom gradu. Koliko je za uspjeh bitan izlazak iz zone ugode, jesi li bilo strahova na tvom putu i kako si ih prevazišla?

-Nisam strašljivica i jedino što mi je uvijek bilo važno je to da ne ulažem u dugove i kredite. Odgovornost preuzimam točno s onoliko s koliko se mogu pokriti i po tom pitanju nemam straha za budućnost. Izlazak iz zone ugode prestaje čim se odlučiš pokrenuti privatni biznis, pogotovo na ovako nestabilnom tržištu kakvo je naše, međutim, trajem jer sam ostala skromna i racionalna u svojim prohtjevima, a to, osim karakteru, dugujem i kućnom odgoju.

Često ističeš snagu svoga tima, to mi se jako sviđa. Koliko je bitan tim koji s jednakom ljubavlju radi i vjeruje u jednu zajedničku viziju branda?

-Tim je jako važan i zato se nastojim uvijek zahvaliti svojim djelatnicima, biti i raditi u skladu s njima. Nije uvijek lako biti dobar vođa, treba znati naći balans ne biti prestrog, a usput znati napraviti jasnu distinkciju između odnosa šef i prijatelj. Svaki napredak rado stimuliram, svaki uloženi trud naglas pohvalim, a svaki oblik lijenosti strogo osudim. To se pokazalo kao dobra metoda i napokon imam tim koji to cijeni i razumije.

Mnogim si ženama inspiracija. No, mene zanima, koje su žene tvoja inspiracija?

-Nemam neki univerzalan tip žena kojima se divim. Ono u čemu ja uživam je kada vidim sretnu i zadovoljnu ženu. Nemamo svi afinitete prema modi, nismo svi ni zaljubljeni u posao koji radimo i to je u redu, bitno je da budemo ono što istinski jesmo.

Jako se radujem reviji u Modernoj galeriji, uvijek podržavam spoj mode i umjetnosti jer moda i je forma umjetnosti. Što si pripremila i otkrij nam više o odabiru lokacije?

-U Modernu galeriju sam se zaljubila na prvi pogled kada sam tražila lokaciju za novu reviju. Savršeno je odgovarala našoj želji da ovaj put objedinimo upravo to – modu i umjetnost, da se malo odmaknemo od teških, socijalnih tema kojima smo se bavili na dosadašnjim revijama. I ova kolekcija biti će nešto veselija i bogatija koloritom nego ove do sada, s puno šljokica, resica, čipke, međutim, moj će potpis biti prepoznatljiv i dalje.


 

Ne smijem preskočiti pitanje, kada će se kolekcija moći pogledati u buticima?

-Svoje kolekcije uvijek predstavljam sezonu unaprijed, pa će se tako ova u prodaji naći u veljači iduće godine.

Split i Zagreb ima svoje butike, jesi li razmišljala da otvoriš store i u Rijeci, Riječanke bi uživale, sigurna sam?

-Vrlo rado, no na žalost dućan je živi organizam i to poprilično zahtjevan. Dugo vremena je trebalo i da se postojeće trgovine osove na noge, a da bi svakodnevno funkcionirale besprijekorno potrebno je i dalje svakodnevno ulaganje.

U ovom trenutku teško bih podnijela jos jedan dućan, za tvrtku bi to značilo dodatne financijske izdatke, na koje sada nismo spremni, međutim ostaviti ćemo tu opciju otvorenom jer obožavam vibru Rijeke i njezinih stanovnika.

Odmaknut ću se od mode, zahvaljujući brojnim intervjuima naučila sam da uspješne žene nisu one koje razumiju svoju djelatnost, posao… To su one koje jako dobro razumiju život i najčešće njeguju kvalitetne životne vrijednosti. Što je tebi u životu najbitnije? Voljela bih da našim čitateljima otkriješ kakva je Aleksandra privatno i vjeruješ li u onu – Kako zračimo – tako privlačimo?

-Odrasla sam u radničkoj obitelji, s djecom na ulici u kvartu i vrlo sam rano počela šivati i izrađivati odjeću, zarađivati svoj prvi novac već s 15 godina. Život me nije baš štedio i na to sam ponosna. Ono najvrjednije što imam i što je moda izvukla iz mene je svakako moj stav, što sam ostala jednostavna i skromna žena, a to najbolje osjete oni koji su mi bliski. Ne radim od svog posla posebnu priču, svaki dan odradim svoje i odem kući hladne glave i punog srca.

Hvala na inspirativnom razgovoru, idući susret zakazujemo za veliku dozu modne inspiracije i reviju koja se s nestrpljenjem očekuje, sretno u pripremama i vidimo se u Modernoj galeriji!

Foto: John Pavlish

Pripremila: Marija Mažar

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE