ZTC

Povodom Svjetskog dana poduzetnica, jučer su u zagrebačkom hotelu The Westin dodijeljene nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama. U konferencijskoj sali okupili su se brojni pripadnici medija, prošlogodišnje finalistice i pobjednice, kao i druge uspješne poduzetnice. Sponzori ovogodišnjeg događanja su: Raiffeisen bank, Toyota, Grad Zagreb, te Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Događanje je vodila Marija Mažar, vlasnica Stiluete i Alura PR agencije.

Nagrade su dodijeljene u četiri kategorije: Inspirativna poduzetnica godine, Perspektivna poduzetnica godine, Mikro poduzetnica godine i Start-up poduzetnica godine. Prva je kategorija bila namijenjena poduzetnicama koje već najmanje pet godina uspješno vode svoju tvrtku s barem pet djelatnika te bilježe stalni rast poslovanja.

MY SPIRIT

Perspektivnom poduzetnicom smatra se ona koja ima minimalno pet djelatnika te uspješno opstaje na tržištu, dok mikro poduzetnica ima najviše pet zaposlenih u svojoj tvrtki. Start-up poduzetnicom godine smatra se pak ona žena koja je u periodu od maksimalno pet godina razvila biznis koji je spreman za sljedeću fazu rasta.

U završnicu je ušlo devet poduzetnica, od kojih svaka ima svoju inspirativnu priču i svoj recept za uspjeh. Ipak, njih nekoliko izdvojilo se svojim radom i zasluženo su odnijele pobjedu.

Inspirativna poduzetnica godine

Nagrada za inspirativnu poduzetnicu godine otišla je u ruke Josipe Maslač Petričević. Josipa je osnivačica obrta Naftalina koji posluje već 35 godina u tekstilnoj industriji i jedan je od vodećih dobavljača korporativnog i industrijskog sektora u Hrvatskoj i šire.

Josipa Maslač Petričević

“Zahvaljujem se svima što sam ovdje. Rano sam krenula u poduzetništvo i snaga moje firme je moj tim, izvrsni ljudi, i uspjeh je zbog toga i došao, izjavila je Josipa.”

Perspektivna poduzetnica godine

Kategorija Perspektivne poduzetnice imala je dvije finalistice, a najperspektivnijom proglašena je Selma Smajić, osnivačica tvrtke Ures, koja je u 24 godine zaokružila proizvodnju i prodaju cvijeća, hortikulturu, a razvija i inovativni koncept cvjećarstva Flores.

Selma Smajić

 

“Veliko zadovoljstvo mi je s vama podijeliti sreću zbog ovog priznanja. Možemo biti sretne što smo svojim radom dale doprinos u razvoju hrvatskog poduzetništva. Iznimne smo, jer u svoj posao unosimo dušu i srce”, zaključila je Selma.

Mikro poduzetnica godine

Kao poduzetnica koja najuspješnije vodi svoj mali tim pokazala se Anamarija Cicarelli, osnivačica tvrtke Interligo koja se u 4 godine etabilirala kao vodeća tvrtka za razvoj i savjetovanje malih poduzetnika u turizmu.

Anamarija Cicarelli

“U našem poslu je dobro uvijek istraživati, gledati oko sebe i nema većeg užitka nego doživjeti kako se vaša tvrtka razvija i raste. Ova nagrada mi je poticaj za razvijanje novih projekata”, poručila je Anamarija.

Start-up poduzetnica godine

U kategoriji Startup poduzetnice s velikim potencijalom za daljnji razvoj posla najboljom je proglašena Tihana Šmitran, osnivačica kreativne agencije Amulet studio koja je jedna od rijetkih na tržištu sa vlastitom produkcijom, a kroz animacijski studio u Estoniji razvija projekte za globalno tržište.

Tihana Šmitran

“Hvala vam svima na podršci. Htjela bi poručiti svim ženama da budu svoje. Prekrasne ste i blistajte svaki dan”, poručila je Tihana.

Ivana Matić, organizatorica eventa i CEO Women in Adria poručila je svim okupljenima: “Ovogodišnji izbor najboljih poduzetnica je pokazao koliki kapacitet imaju hrvatske poduzetnice. Sad je ključni trenutak da se taj kapacitet iskoristi jer Hrvatska nužno treba poduzetništvo koje raste organski i s kalkuliranim preuzimanjem rizika.

To su upravo kvalitete žena u poduzetništvu koje je već prepoznao privatni sektor i prilagođava poduzetnicama svoju ponudu. I najefikasniji javni sektori nikad neće biti lideri u inovativnim rješenjima, ali mislim da je sad vrijeme da se strategija razvoja ženskog poduzetništva počne brže implementirati. Imamo gotova rješenja i veselimo se suradnji i na ovom projektu s ministarstvom gospodarstva”.

Ivana Matić

Tekst preuzet: Women in Adria

Foto: Ivor Mažar

 

SALLY