Naslovnica STILUETA GASTRO U Hrvatsku stigle dvije nove Michelinove zvjezdice, čestitamo Draga di Lovrana i...

U Hrvatsku stigle dvije nove Michelinove zvjezdice, čestitamo Draga di Lovrana i Noel!

126
0
Draga di Lovrana
ZTC

Michelin je jedan od najpopularnijih vodiča u svijetu, a sve je počelo davne 1899. godine kada je Andre Michelin objavio prvi broj Michelinovog vodiča kako bi vlasnici automobila mogli znati gdje da natoče gorivo, poprave automobil ali i u kojim gostionicama se dobro jede i pije. Bio je i ostao vrlo cijenjen jer su braća Michelin proputovala cijelim svijetom i sakupila veliki broj informacija, a zbog toga su im ljudi vjerovali te su stekli kredibilitet. Smatra se da je taj vodič najcjenjeniji način rangiranja za restorane i kuhinje visoke kvalitete. Ima svoj osobni sistem kojim vrednuje najbolje hotele i restorane u odnosu na cijenu, od kojih su najvažniji kriteriji kvaliteta proizvoda, vještina stvaranja mirisa i kuhanja, originalnost, cijena i dosljednost posjetilaca.

A znate li što je Michelinova zvjezdica?

Zvijezde dobivaju restorani s najboljom kuhinjom, te one ocjenjuju samo ono što je servirano ne uzimajući u obzir interijer, dekoracije, kvalitetu usluge i postavljanje stolova, time se izbjegava kopiranje i standardizacija te sličnosti među restoranima. Michelin-ov inspektor u tajnosti ocjenjuje restorane i prati kvalitetu sastojaka, vještine pripremanja hrane i kombinacije začina, kreativnost, kvalitetu hrane i pristupačnost cijene.

Restoran može osvojiti jednu do tri zvjezdice, od kojih jedna predstavlja zlatnu selekciju Michelina i svrstava vas među nešto više do 2000 najboljih restorana svijeta, s dvije je to nešto manje od 400 najboljih, a s jednom među 80tak najboljih restorana svijeta.

Noel
Draga di Lovrana

Danas u moru restorana dobiti jednu zvjezdicu svakako je privilegija i rijetkost, a jučer su je dobila i dva hrvatska restorana, te sad u Hrvatskoj uz Monte u Rovinju, 360 u Dubrovniku i Pelegrini u Šibeniku Michelinovu zvjezdicu ima i Hotel Draga di Lovrana koji se nalazi u lovranskom zaleđu na adresi Cesta za Lovransku Dragu 1 i koji smo imali priliku posjetiti i porazgovarati sa šefom kuhinje, a što nam je chef Deni Srdoč otkrio pogledajte na linku. Te još jedan zagrebački restoran Noel koji se nalazi na adresi Ul. popa Dukljanina 1 i za koji se nadamo da ćemo ga u budućnosti svakako imati prilike i posjetiti.

Ovom prilikom želimo im čestitati na zasluženoj novoj tituli za koju se nadamo da će ih još više motivirati i inspirirati da budu još bolji.

Noel
Draga di Lovrana

Foto: Facebook/Instagram

Pripremila: Stilueta

 

 

Kancelarija bar