skip to Main Content
MENU
TV SVIJET: MIHAELA BRADOWSKI

TV SVIJET: MIHAELA BRADOWSKI

TV SVIJET (Tamarin virtualni svijet)

INTERVJU: MIHAELA BRADOWSKI

Za sve one koji misle da je strast prema sportu rezervirana samo za muškarce, u novom TV Svijetu donosim vam priču koja će vas potpuno razuvjeriti! Naša današnja gošća još je jedna u nizu nevjerojatnih žena. Multitalentirana, žena koja o nogometu, rukometu i ostalim “muškim” sportovima zna puno više od mnogih muškaraca. Za sebe kaže da je tipični ovan: temperamentna, tvrdoglava, hiperaktivna, perfekcionist, nestrpljiva i uvijek sa mnoštvom kombinacija i planova u glavi. Ona je Mihaela BradowskI, dolazi nam iz Zagreba, a njena najveća ljubav u životu je sport.

Draga Mihaela, trenutno si jedna od izvršnih urednika na ponajboljem hrvatskom sportskom portalu Sportnet.hr te dopisnica za francuski rukometni portal Handball.fr, ne mogu a da te odmah na početku ne upitam, zašto baš sport? Sportsko je novinarstvo još  uvijek većinom rezervirano za muškarce  i malo je žena koje su ušle u taj svijet, a još manje onih koje su opravdale svoje bivanje u njemu. Kako je sve krenulo?

Uh, više je krivaca što sam danas u ovim vodama, ali upravo u tome vidim onu da se sve događa s razlogom. Jedan od njih je svakako taj što sam odrasla u mirnom kvartu, s livadom doslovno preko puta kuće, a kako je u društvu bilo puno više dječaka, nije teško zaključiti da se po cijele dane gurala lopta. Drugi razlog je mama i Euro 96-e, odnosno utakmica s Turskom i pogodak Vlaovića. Sjećam se s kakvim je vriskom popratila taj pogodak i istog mi je trena prošlo kroz glavu – taj nogomet mora da je super kad se ona tome toliko veseli. Onda sam polako u sve uvukla i prijateljicu, danas kolegicu na Sportnetu, pa smo još tada u osnovnoj školi, umjesto tradicionalnog grad-država, zajedno s dečkima iz razreda igrale klub-trener. 🙂 U gimnaziji sam od profesora hrvatskog jezika zaradila nadimak “gospođica Sportske novosti”. U to vrijeme sam počela s nogometnim blogom pa vlastitom web stranicom o NK Zagreb i tako skrenula pozornost tadašnjeg direktora marketinga koji me početkom 2007. pitao želim li mu pomoći oko vijesti i intervjua za službenu stranicu kluba. Na tu godinu gledam kao na ozbiljni početak.

mihaela

MIHAELA BRADOWSKI

Iste godine počela si pisati i za Sportnet.hr. Kako je došlo do te suradnje? Sjećaš li se još uvijek emocija koje su uslijedile nakon vijesti da ćeš biti dio tima? Opiši nam malo kako je tekao tvoj put od novinarke do urednice, jesi li nailazila na predrasude budući da si žensko, koji su najljepši, a koji najteži trenutci koje si proživjela u karijeri?

Radeći intervjue, sve mi se više počeo sviđati ovaj posao i sve sam više počela vjerovati da mogu uspjeti u njemu iako sam se kroz djetinjstvo poprilično borila sa sramežljivošću. Nakon par tjedana ozbiljnijeg razmišljanja, poslala sam mail Sportnetu, pitala kako mogu postati suradnica i sve se izdogađalo u svega nekoliko dana tako nisam stigla pretjerano niti zbrojiti emocije i dojmove. Već sam narednog tjedna bila na mail listi, nekoliko tjedana kasnije postala i koordinator za NK Zagreb, a u siječnju 2008. posljednjih nekoliko dana dvoranskog prvenstva odrađivala sam sama. To sam doslovno shvatila kao ono bačena sam u vodu, ili ću preživjeti ili ću se utopiti. Za mene je postojao samo jedan izbor, obzirom da sam apsolutno alergična na riječ poraz. 🙂

Tomislav Pacak i Bernard Jurišić naučili su me svemu što sam trebala znati dok nisam sama počela skupljati vlastito iskustvo iz kojeg su zatim stigle nove lekcije. I dan danas radno naglašavam da sam učila od najboljih. Svi smo funkcionirali kao prijatelji, jedna mala obitelj, a kako je jedna od glavnih ideja Sportneta, od njegovih početaka bila izbjegavanje senzacionalizma, odnosno guranje čistog sporta u prvi plan, nije bilo teško funkcionirati i razvijati se u takvoj sredini.

Sada s odmakom na taj svoj početak, mogu reći kako su mi najteže padali odlasci na press konferencije. Upravo zbog predrasuda koje su imali sportaši i treneri s druge strane, ali i kolege iz nekih drugih medija. Već nakon prve pressice bila sam svjesna da će morati proći dosta vremena da svi oni na mene počnu gledati ozbiljno. S obzirom da sam u najvećem broju slučajeva odlazila na konferencije NK Zagreb, a upravo je on uz rukomet, moja jača strana, te da sam odlično surađivala s tadašnjim trenerom Pavlovićem, smanjilo je to period dokazivanja, ali nažalost i dan danas se znam susresti s ljudima koji su uvjereni kako  za žene koje znaju što je zaleđe postoji posebni dio pakla. Ako sam nešto iz svega ovog naučila to je da žene u ovom poslu moraju znati duplo više od svojih muških kolega za makar približnu ravnopravnost. Terenski rad, ali prije svega odlasci na turnire mlađih selekcija koje pravi profesionalizam još nije dotaknuo, najdraži su mi dio posla.

Tvoj trud, rad i profesionalizam prepoznao je i jedan francuski rukometni portal. O čemu je riječ?

Rukomet je moja velika sportska ljubav, između ostalog na Sportnetu sam koordinator LNH-a, i to je jedan od onih poslova koje radim s najviše užitka. 2012. javio mi se glavni urednik Handball.fr želim li biti dopisnica iz Hrvatske. Tako je uslijedila zanimljiva situacija, kod nas me čitaju dok pišem o francuskom rukometu a u Francuskoj o hrvatskom.

mihaela22

Što općenito misliš o ženama koje su sportske novinarke? Imaš li možda neke uzore? U jednom našem razgovoru spomenula si mi da ti je neugodno zbog pojedinih novinarki koje su u sport ušle iz “krivih” razloga. Na što si točno mislila?

Zbog svoje upornosti i intuicije u određenim trenutcima i razgovorima; pridavanja pažnje detaljima, težnje perfekcionizmu, ali i zbog svih opisanih prepreka s kojima se žene moraju nositi u ovom poslu, imamo dobar temelj za biti i uspješnije od muških kolega. Naravno, sve to malo znači ukoliko je odluka na ovaj posao pala iz krivih razloga. Svih ovih godina, nagledala sam se slučajeva, da su određene kolegice na akreditaciju oko vrata gledale samo kao na pozornicu za skretanje pažnje sportaša na sebe. Selfie u mix zoni sa što “jačim” imenom postao je što važniji zadatak dok bi s druge strane, izjave uzimale bez ikakvog pitanja sugovorniku, samo s gurnutim diktafonom pod nos. Gotovo nijedna od njih, nije se u ovom poslu zadržala duže od godine dana. Tu dolazimo do onog dijela da druga strana od vas traži dokazivanje, traži znanje. A tu “audiciju” ne prolaze svi. Što se uzora tiče, divim se svakoj osobi koja je ostala vjerna sebi i nije pokleknula za žutilom kako bi prodala svoj rad. Bez obzira na ime i spol.

O Stilueti: Jedna od obaveznih stranica uz jutarnju kavu. Informativni i inspirativni tekstovi, zanimljivi intervjui, ali najviše od svega divno je imati mjesto na kojemu se može naći i uživati u toliko odličnih kolumni, svaka pisana drugačijim, a fantastičnim stilom 🙂

Sport nije tvoje jedino područje interesa. 🙂 Govoriš nekoliko stranih jezika, obožavaš književnost… Tko je Mihaela privatno?

Mihaela privatno je dosta drugačija od Mihaele na poslu, ponekad kao da je riječ o drugoj osobi. Dok na poslu temperament i jezik bez problema kontroliram, privatno sam pravi mali živac. Toliko me toga zanima, toliko toga želim naučiti, u toliko se toga okušati, a dan ima tako malo sati da me to ponekad ostavlja razočaranom,  da ne kažem frustriranom haha 😀 Pretpostavljam da je mnogima koji me znaju teško zamisliti da sam u svoja četiri zida pravo, tipično žensko, ali zaista je tako. Najbolje se opuštam u druženju sa svojim desetogodišnjim njemačkim ovčarom, pa zatim čitajući, kako fikciju, tako i putopise, memoare, razne priručnike, ali i kuhajući. Veliki sam obožavatelj slatkog, ali što se slastica tiče dalje od tiramisua nisam otišla i to je nešto što želim promijeniti. U posljednje vrijeme dosta me zanima dizajn interijera i stalno nešto kombiniram, premiještam… Neke stvari čak i sama napravim, što je do nedavno bilo potpuno nezamislivo jer nisam baš najstrpljivija osoba na svijetu.

Volim upisati i online tečajeve, do sada imam nekoliko “diploma”, a jedna od njih je s Duke Universitya i što se tiče sporta, mislim da sam pokrila do sada svako ponuđeno područje. Od papirnatih diploma tu je i ona medicinske i sportske masaže.

Nakon engleskog, talijanskog, portugalskog i njemačkog, a i španjolskim nisam nezadovoljna, voljela bih napokon dobro naučiti francuski i na to ću se sigurno natjerati još ove godine. Nema vremena za gubljenje 🙂

Dobar shopping također neću odbiti, ali sve se više fokusiram na ono kupujmo hrvatsko osobito kada je kozmetika u pitanju. Jedino gdje me nećete često vidjeti jest frizerski salon. Ostajem vjerna svojoj dugoj i bojama netretiranoj kosi.

Također, tko zna, možda jednom i poslušam glasnogovornika Zagreba pa napišem knjigu o odlascima na gostovanja, iz kuta žene navijača. Nakupilo se dosta toga, a odlasci na Zagrebove utakmice ionako mi najbolje pune baterije 🙂

FotorCreated

Ispravak: Izlasci? Kranjčevićeva 🙂

TV SVIJET //Tamarin virtualni svijet// – je rubrika koja će za vas obrađivati brojna zanimljiva pitanja iz svijeta glazbe, sporta, managementa i drugih. Gosti rubrike uvijek će biti zanimljivi pojedinci iz Hrvatske ali i izvan granica Lijepe naše. Saznajte nepoznato o poznatima. Želim ovim pričama dati mali virtualni uvid u neke tuđe svjetove. Vjerujem da ćete se u nekim pričama pronaći, neke će vas potaknuti na razmišljanje, neke inspirirati… Svakog četvrtka imate na raspolaganju jedno virtualno putovanje u nečiji komadić srca. Uživajte!

tamara

S ljubavlju očekujem vaše komentare.

Fotografije: privatni arhiv M.B.

Facebook KOMENTARI

Back To Top